Новият роб не вдига революции | webcafe.bg
Webcafe

Новият роб не вдига революции

Петър Николов
23.03.2011, 15:12 (обновена 28.03.2011, 10:57)
Новите роби

Снимка: © Getty Images

Съвременният човек е по-несвободен от париите - обременен е от труда и от кредитите си...

На крак, о, парии презрени... може да е изкарвала на улицата стотици хиляди роби на труда преди близо век, но днес робите са с двойни окови - на труда и на кредитите. А такъв, както е известно, революции не прави.

Най-много да превърти и да ограби банка с пластмасов китайски пистолет - като онази учителка. Или с истински. Или да се самоубие - като онзи бизнесмен на паркинга. Или да стане алкохолик.

Не съм правил сметки, но изпълнен гръмогласно, Интернационалът ехтеше за последно в зала 1 на НДК на 46-ия конгрес на БСП - през 2005-а. Дори Царя стоя прав. Макар в жилите му да тече и капка от кръвта на френските Бурбони, пометени от Революцията - дело на "роби на труда".

Въпросните "роби" тогава са имали гнева си и никаквото си заплащане. Тоест - съвършено няма какво да изгубят, ако се вдигнат на бунт. Освен шапката на главата си - и главата под нея. Заеми са били отпускани само на една определена каста, която е притежавала собственост. Банкирането още не е стигнало до онези с оковите...

В последвалите 46-ия конгрес времена на тройната коалиция се развихри строителството, растежът - и ръстът на кредитите. До днес, когато повече от половината българи живеят на кредит, според Асоциацията на банките в България.

Така че обременените от една страна да не изгубят работата си, от друга - да изпаднат в просрочие по кредитите, съвременни хора, са къде къде по-несвободни и тероризирани от британските деца-миньори в Корнуол, получавали за труда си под земята смешни пари преди стотина и кусур години. (Колкото получават сега връстниците им в Пакистан и Индия, за да шият дрехи...)

Зависимостта е известна: повече кредити, повече работа, съответно повече конформизъм. Действаме така, както прави групата около нас. Дори и в "индивидуалистична" култура като българската.

Съседът си е купил супер нов хладилник с антибактериално покритие на лизинг /преди време, сега лизингът е ударен здравата от бизнеса/ - купуваш си и ти. Няма значение как ще пасне в панелката или маломерния ти апартамент, и няма значения, че не си в състояние да напълниш всичките шкафове на фризера.

Теглиш заем - за почивка, кредит - за нови мебели, правиш ипотека с 6% лихва при гратисния период, която се удвоява в кризата, защото... ами не си чел ония дребни текстове, кво да им четеш, тогава какво отпускане на кредити падна.

И също като оня Боб от Алабама си вярвал щастливо и наивно, че ще си работиш, и даже заплатата ти ще расте, и даже и в България, за да си плащаш вноските. А и да рефинансираш някой от потребителските - що не, иначе как ще издeяниш?!

Боб от Алабама обаче е ясен, той е от онази категория рискови кредитоискатели - без кредитни досиета, към които американските банки бяха особено щедри да отпуснат кредити, за да си купят жилища. Не защото искат дом за Боби, а за да строят компаниите, а те пък, от своя страна да "опаковат" във фондан кредитите на Боби и милиони като него и да ги продадат - обаче не като субпродукт, а като трюфел на пазара на т.нар. инвестиционни продукти.

В обикновеното риалити две нули една до друга означават тоалетна. В инвестиционното риалити - много, ама много пари.

На Боби не му пука. Той е живял без дом и това, че банката ще му го вземе, не го нерви. Не е така обаче с българина. Гошовците на Мицов, пюрето на родната демокрация, пуснати в тоя пасатор, стават мекички, мекички, страхливи. Юмрук от това пюре не може да се извади.

Даже пенсионерите са по-борбени от Гошовците. Нямат кредити, нито работа, за която да се страхуват. Затова те са и сред най-активната агитка на протестите на ВМРО за тока например - и за други работи.

А Гошовците и производните им най-много да заредят три пъти за по левче бензин. В резултат - дизелът ще поевтинее с ... 14 стотинки. Бензините - и с една няма да се смъкнат.

Няма как. Подсъзнателно - но и съвсем съзнателно - новите роби се страхуват от хаос, ерго от протести, които биха довели естествено до безредие. Безредието би довело до промяна на статуквото за групата, значи - и за техния статут. Това значи - и на семействата им, децата им.

Така енергията отива за пара в свирката. А локомотивът си стои на гарата.

Живот между две вноски по кредити, които отгоре на всичко са и поскъпнали, намалели заради кризата доходи и затормозяващо поскъпване на стоките изцежда всякаква позитивна и конструктивна енергия от хората. Изключително удобно за която и да е власт. Стига да не прекали - защото най-добрият съюзник на "Мюсюлмански братя" в Египет и Тунис беше гладът.

Разбира се, винаги има и изключения от правилото - някои айрънменовци, вирнали нагоре глави. Даже се и усмихват, че и социален живот водят. Само дето ... няма как да си намерят последователи. А вижте Унгария - най-големият митинг при тях след избухването на демокрацията беше не цени на тока или горивата, а в защита на свободното слово.

Митингите от началото на демократичните промени никога няма да се повторят. Освен че тогава можеше да отпушиш гърлото си за всички затъкнати майни към държавата, властта и БеКаПе-то, мнозинството имаха някаква собственост, някакви спестявания и/или - като майка и баща ми, с изплатен кредит за жилище, издължаван с по двайсетина лева на месец.

Така че с голяма доза достоверност може да се прогнозира хилава масовост на бунтарските прояви, излюпили се нейде из нета. Залагам на флаш мобовете - защото младежите, които ги правят, още са само парии. До двойното робство имат време.

Oще: кредити  парии  протести  революция  роби  труд  хаос 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.03.2011, 12:34

45 Тит Магаритарова | 31.03.201112:37

Така си е!УсмивкаУсмивка
Казвам го от личен опит. Не трябва да спираме да търсим рещения, обаче! "Новото" време иска нови похвати!Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

44 pueblo | 28.03.201106:10

Смее се много вярно- изключително много гошовци населяват българия Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 11:31

43 cjornii kot | 26.03.201112:32

Новият роб не вдига революции
Удивителна Удивителна Удивителна
----------------------------------------------------------
Ми естествено ! Новият роб е консуматор или както казва Гьоте - "ГОВЕДО" ! А говедата не мислят ! Нали ? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 10:56

42 Rozalia Maxim | 26.03.201110:57

Много точно !Няма никакво значение дали леви или десни ни управляват. Отдавна идеологиите изгубиха своя смисъл,а популистката борба между тях е чиста комплексарщина за Власт!Единственото е финансовата зависимост на управляваните. Има значиние начините по които се развива света....поне, този, който е достигнал някакво развитие..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

41 Pavur Pezev | 26.03.201110:03

http://www.youtube.com/watch?v=7GJBze03Gzc&feature=related Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 07:41

40 Наюк | 26.03.201102:36

Бих искал да отправя молба към редактора на сайта: моля да приемате повече статии, подобни на тази от г-н Петър Николов (т.е. смислени и обсъждащи социални проблеми) и по-малко елементарни изповеди на млади патки (независимо дали са любовни). Статията е добра, коментарите под нея са много добри. Научих интересни неща и видях разнообразни гледни точки по важен въпрос, обосновани разумно и логично, без прекалени епитети и емоции. Сравнете със съседната статия на Рая Христова, събрала над 170 коментара до този момент, в която млада и доста семпла жена отказва да приеме некадърността си и подбужда всеобщ присмех; или с поредната изповед на лека жена от другата страна (подписана просто от Соня), под която воайорите се вихрят. Благодаря.
Преди всичко благодаря на автора на тази статия и коментиращите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

39 Mile Manolov | 25.03.201123:20

ибал съм го и свето... дъ working class can kiss my ass i got the foreman's job at last
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 18:57

38 inovator | 25.03.201123:13

Поздравления за статията! Тези неща ги разказвам повече от 15 години. Бих допълнил, че предстои схема за принудително /чрез финансови механизми/ да принудят населението да си продаде земите. За целта ще се използват и факторите 'циганин', подобно на фактора 'шиптър' в Македония, за драстично занижаване на цените на много имоти. Най-лошата инфлация е инфлацията на морални, културни и технически ценности. Вече спирам да говоря за спасението на България, като виждам как се доунищожава света...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

37 Pavur Pezev | 25.03.201119:58

Миле,аз само исках да илюстрирам ситуацийката нагледно.Другото са тънкости.Тука в кафеджийската седянка толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

36 Mile Manolov | 25.03.201119:24

Павуре убава сметка ма не си турил "цената на парите" в нея. Реално дали събираш под възглавницата или в банка парите имат цена. За Бълхария всеки инвеститор я определя на 20% горе-доле и криво-лево. За бетонена кутийка + 10 годишна каляска са ти нужни 22+ годин активна служба на 2к лева сос среден разход на 100 или месец 1к. Да не говорим, че това е инвестиция колко шише столична ма ае.. Кой му не аресва да лови тролея Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.