ГЕРБ&CO | webcafe.bg
Webcafe

ГЕРБ&CO

Емилия Милчева
03.12.2012, 15:19 (обновена 06.12.2012, 13:41)
ГЕРБ

Управляващите не просто изтриват партии, а ги клонират

В отиващата си високосна година, подобно на Атина, родила се направо от главата на Зевс в пълно бойно снаряжение, на българската политическа сцена изплакаха няколко новородени партии.

Няма да споменаваме от чия глава са произлезли, тъй като това не е досещане с повишена трудност. Освен прародителя си, те имат и друг общ белег - обръщат се все към дясното, добре прочистено от коренното си население. Тази територия у нас е като мъртвите сибирски полета, огромна и ненаселена. "Вляво" и "центъра" е претъпкано.

Системата на политическа репродукция, макар и различна от човешката, използва все по-често методи като "клонирането" и "ин витрото" поради яловата откъм добър мат'рял и кадри, но богата на прототипи на Гочоолу, Дочоолу и Данчо Хаирсъзина среда.

Не за първи път партия на власт "ражда" политически формации с цел евентуална бъдеща подкрепа. Връх на политическия инженеринг е да бъде създадена такава, която да противостои - т.е. контролирана опозиция. В контролирана демокрация не е трудно.

Клонинги

При ГЕРБ това е специална политика. След като с позволени и непозволени средства се разправиха с политически противници и довчерашни съюзници, които вече не са им изгодни, по подобие на овцата Доли последва създаване на клонинги, за да се завземат териториите. Примерите с "Атака", СДС и ДПС са налице.

Клонингите декларират как няма да са "патерица" на управляващите (пръв го обяви Димитър Стоянов, пресен лидер на тазгодишната национал-демократична партия). И как се разграничават от произхода си, но

При СДС ГЕРБ, вместо клонинг, променя съдържанието - защото брандът си е бранд. При Ред, законност, справедливост пък се сменя само Господаря и после се действа на принципа "Предай нататък".

"Партиите, които бяха носители на дясната идея в миналото, необратимо са изчерпали идейния си и кадрови потенциал. Затова коалиция "РЗС и Марешки" се обръща към десните избиратели", се казва в обръщението на тази коалиция, която си поставя за цел да не допусне на власт БСП-ДПС и Кунева, "ортодоксалните комунисти и техните наследници, бивши висши служители на Държавна сигурност и производните им групировки".

Като разобличител на Цветанов Яне ни беше значително по-симпатичен, но трансформациите му в рамките на eдин мандат надминаха и метаморфозите на духа, назовани от Заратустра: "... духът се превръща в камила, а камилата - в лъв, и накрая лъвът - в дете". Сигурно много му се иска да е лъв, макар че ГЕРБ обича пуделите.

"Атака" го удари на доста примитивен национализъм и след провокацията пред джамията "Баня Башъ", ГЕРБ приключиха със сидеровци. Излагат ги пред чужденците. На тяхно място се появи семейство - баба, син и внуче, зад което още не е ясно какво има.

Не е ДПС-2. А защо отново е на етнически признак

След като повече от година и половина управляващите очакваха нещо да се случи в ДПС - отцепване, разцепване и пр. - заради напускането на Касим Дал (дясната ръка на Доган) и Корман Исмаилов (депутат и първия лидер на младежкото ДПС) - и нищо такова не последва, беше решено да бъде сглобена партия. Отново на етнически принцип, само че по-шарена етнически. Тя ще се опита да привлече значително повече роми и българомохамедани, за разлика от ДПС.

Въпреки че за движението на Доган гласуват хиляди роми, а също и помаци от Родопите, в листите си ДПС поставя на избираеми места етнически турци. Като ново формирование Народна партия "Свобода и достойнство" най-вероятно ще се опита да промени това, ако иска да си спечели съратници.

Не е ясно обаче дали и ДПС (и БСП) - няма да приложи по-гъвкава политика спрямо българомохамеданите, сред които започват да личат тенденции да се обособяват в своя отделна група поради изолацията, в която ги поставят основните партии.

Въпреки изявленията на Дал от април м.г., когато казваше, че няма да прави ДПС-2, а ще работи за промяна отдолу в самото ДПС, юнашко сърце не трае. В началото на "бунта" му български изселници в Турция и много млади хора в самото ДПС демонстрираха подкрепа на Дал и Исмаилов. Но тя не излезе извън рамките на няколко провинциални салона, където имаше бурни събрания, и Facebook.

Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), засега известна като "партията на Дал", беше почетена от министъра на културата Вежди Рашидов и приветствията на двама премиери - Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който също присъства на учредяването, не го броим. Зад него има по-малко хора от симпатизантите на Йоло Денев.

Активът на партията е нейният млад и неизхабен лидер Корман Исмаилов, но за съжаление - това е и пасив. Извън ДПС той е непознат, а и не стоя дълго в парламентарната група на ДПС, за да станат видни качествата му за повече хора. Наред с това трудно е да си лидер във формация, която дълго ще е известна като "партията на Дал", човек, изнесъл на гърба си организацията по създаването на ДПС, със силно влияние сред изселниците.

В политически план единственото ясно около НПСД са нейните противници - антикомунистическа, антидепесарска, антиДС.

Дясноцентристка, казва Исмаилов. Според Дал "за нас не е толкова важно - дясно или център. Имаме една единствена идеология - достойна България. Необходимо е да поставим в центъра на всичко човека".

Не е ли иронично, че на учредяването дойде Румен Христов. Едва ли помните, но този човек беше кандидат-президент на т.нар. "Съюз на десните сили" (СДС и новото ОДС - "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски, както и още две формации).

През септември м.г. запитан искана ли е подкрепа от ДПС, Румен Христов отговори: "Мога ли да задам и аз въпрос: а кой не очаква подкрепа на Движението за права и свободи и техния твърд електорат?"

Е, сега може би я очаква от НПСД и техния етнически електорат. Както се казва, като десен от десни. Това не е промискуитет, нали?

Oще: бойко борисов  герб  избори  партии  политическа система 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2012, 19:01

11 Стършел | 05.12.201212:37

Кутлувишкия "антикомунист" пак е писал преди сутрешната доза антипсихотици. Неук, запомни че ти само един полуграмотен овчар с психични и сексуални отклонения и на никой не му пука за кого ще гласуваш. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

10 Антикомунист | 05.12.201212:04

Точно щях да сложа плюсче на отявлената болшевишка отрепка Чинчифон и той осрал пейзажа с последното изречение....

Комунистически запъртъко,откъдето е минала гнусната ви Компартия - навсчкъде мизерия и бедност - Русия,Чехия,Полша,НРБ,Румъния,Сърбия,Унгария - клоаките на Европа,където никой африканец не иска да емигрира...

ЩО ли?

Що?

Що?

Чинчифоне,питах ЩО?

Измет красноармейская.


П.С Аз ще гласувам за Иван Костов - най-великия българин,пред Левски и Ботев,над Стамболов дори.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 04.12.201218:48

НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ ЕВТИНО!

Требе да изврънкаме поне една мешана скара. Не ви ли писна от тез кебапчета ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

8 John Smith | 04.12.201215:57

Кви избори ,кви партии и политики ,който и да е на власт , като го привикат ще козирува. Цялата патаклама е заради Набуко и Южен поток:
" И разковничето се крие в думите на вицепрезидента на консорциума Шах Дениз от Бритиш Петролеум Ал Кук, който недвусмислено повтори критериите за избор на трасе след Турция пред конференцията на Атлантическия съвет в Инстанбул тези дни:"Ние ще трябва да удовлетворим две страни – търговската страна и политическата страна. Търговски погледнато, ние трябва да бъдем сигурни, че ще имаме конкурентните цени за природния газ и за транзита. Политически, ще гледаме дали имаме силна подкрепа на правителствата".
Последното изречение показва ,че ББ го чака още един мандат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 04.12.201215:05

идат избори.. десните крила на бкп намалеа.. левото крило се държи у опозиция, като че не са били у власта никогаш.. националистическите крила сбират по един файтон лумпени, а етническото е компактно. сичко е по-план.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 04.12.201212:11

Ханибал

За да ги гупят трябва ТИ да им ги продадеш Идея
От кого да ги купят, сделката има две страни
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 04.12.201212:01

Емилия Милчева иска да повярваме,че БСП са бивши комунисти,а пък Станишев е истински лидер на социалистическа опозиция.В същност Станишев се задоми и вече е милионер,какъвто е и Бойко Борисов.Те са като политически братя,които от всичко най-добре умеят да лъжат.За това двамата използват всяка възможност взаимно да се унижават,ШУМНО и ПУБЛИЧНО.Така ние тук и останалото родно простолюдие си мислим,че ГЕРБ и БСП са стандартни формации в лявото и в дясното политическо пространство.А в същност те са ЕДНА Коза Ностра,но от махленски,ромски тип.Защото само в България все още няма истинска компартия,която да ги спре!
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 15.11.2012, 09:35

4 Ханибал Барка | 04.12.201211:38

Са като си купят и изборите ... съвсем ще цъфнем Лош или много луд
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 04.12.201210:21

Все пак за всички тези партии трябват и избиратели. Циганите не могат да огреят навсякъде и да изберат всички.
А кой гласува за тия партии не ми е ясно.Чуди се
Кой нормален човек би гласувал за РЗС например?
Айде за Атака познаваме един гламав тука.... Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 04.12.201209:21

Партията-майка БКП подрежда разпилелите се парчета от мозайката и си връща облика. Сега назван герб. герб са най-тоталитарната партия във вътрешното си устройство, и във държавната си политика от началото на прехода до сега. Тоталитарната диктатура лъхти от образите на Бибоб и Рокстеди (бойко и цвъци), и истинско чудо ще ни спаси от злоупотребите с бюлетини, с които гербавите ще подпечатат следващото си управление.
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.