Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ръгай...вкусно

Вече е наложително Агенцията по безопасност на храните, ръководена от Йордан Войнов, да се преименува в Агенция по храненето... Снимка: В. Класа
Вече е наложително Агенцията по безопасност на храните, ръководена от Йордан Войнов, да се преименува в Агенция по храненето...

След като шефът на Агенцията по (безопасност на) храните Йордан Войнов обяви, че времето на малките бакалии изтича, очаквам на един по-късен етап, но в мандата на Мирослав Найденов, "хранителното" министерство да издаде ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН рецептурник.

В задължителния рецептурник ще пише какви ястия от продукти на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ определени марки трябва да консумираме. И от кои магазини ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сме ги купили.

Всъщност такъв рецептурник се прави - за детските градини и училища. Както каза същият Войнов:  "Храната, която се дава в училища и детски градини, ще бъде само по стандарт". Чий е стандартът - ами който е написала държавата. "Стара планина" - за месата, БДС - за киселото мляко, кашкавала и сиренето. Ще има и за хляба. Какви са цените по държавните стандарти - ами най-високите, другите правят равнис по тях. Кои произвеждат - определени фирми... Значи ще може да се купува само от тях. Точка.

Чудно как Войнов-Найденов и сие не са се сетили да лишат тези, които не се хранят по техните рецептурници, от достъп до здравни услуги, плащани от Националната здравно-осигурителна каса. Макар и здравно осигурени. Защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се разболеят и ще умрат от сърдечно-съдови заболявания, тъй като се тъпчат с боклуци, които държавата не им е разрешила да консумират.  (Може би това ще е следваща стъпка...)

Преди да умрат от кофти храни - или от недохранване заради скъпи храни обаче, ще получат мускулна треска, а най-вероятно ще похарчат и пряко свитите си портфейли, пари за транспорт. От търчане да пазаруват.

Понеже тандемът се е загрижил за хигиената в малките бакалии, хранителните чиновници решили малките магазинчета да продават само определени стоки. Те ще бъдат подбирани според търговската им площ от агенцията по храните. "Не може в един хладилник да се държат месо, риба и кашкавал", заяви агенционният шеф и доскорошен пръв ветеринар Войнов. Значи, трябва втора витрина, а който не може да си я позволи - да затваря.

Какво да кажем на новина, която идва няколко седмици след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че шест от големите вериги супермаркети у нас се наговарят за търговската си и ценова политика.

Разбира се, големите вериги супермаркети вдигат магазини в областните градове, които, както и да ги броим, са 28.

А 29% от населението на България живее в села, чийто брой е 5100. На кой му пука за тези не повече от една трета хора на доизживяване, дори не в трета, а просто без възраст, с ниски доходи, които едва ли ще тръгнат да купуват луканка - дори и на промоция. Но и защо да я купуват - имат шанс да я вземат от съседа или да си направят сами, при това все от истински продукти, без добавки, консерванти, соя и прочие... Даже от биомесо - защото прасето и/или телето не е тъпкано с никакви фабрични фуражи.

В планинските райони у нас има махали и селца, където през зимата кола на пътното не стига - и никакъв превоз, но хранителните инспектори може и да стигнат, за да затворят местния магазин, който е едновременно и клуб, кафене, място за социални контакти и каквото се сетите. Така жителите ще трябва да се смъкват до най-близкия град, за да си купят кашкавал от бакалия с две хладилни витрини.

Когато държавата започва да се намесва по такъв безобразен начин, елиминирайки и последните люспи дребен бизнес под претекст да е загрижена за здравето ни, вони като от риба, кашкавал и развален грах, сложени в един и същ хладилник. (Май само разваленият грах е достатъчен.)

Работата на Агенцията по безопасност на храните да регулира не пазара, а качеството на храните, които се пускат на този пазар.

Защо досега не сме чули Агенцията по храните да обяви как ще контролира поточните линии, където се правят продуктите. В крайна сметка за всичко останало си има етикети - и клиенти, които избират откъде да пазаруват - от кварталната бакалия или от някой супермаркет.

За всички нас е по-важно какво точно има в кашкавала, а не дали се продава в съседство със скумрия с или без глави. 

Дали скоро Войнов-Найденов няма да водят и кулинарно предаване по някоя от националните телевизии? С продукти само по стандарти.

Дано е на ниво, защото когато хлябът поскъпне, а шоуто не струва, народът почва да се гневи и само с група във Фейсбук няма да (им) се размине.

 

Най-четените