Опровержение | webcafe.bg
Webcafe

Опровержение

Емилия Милчева
09.01.2014, 12:59 (обновена 10.01.2014, 16:41)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Министър Драгомир Стойнев опроверга информациите, че МИЕТ ще се разфасова на две министерства

В един и същи ден в два вестника от един и същи обръч излeзe една и съща информация: Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се разформирова, правят се 2 министерства, едно от които на енергетиката, властта разпада и шапката на държавната ни енергетика - БЕХ, (създаден по идея на първия икономически министър в тройната коалиция Румен Овчаров).

По-късно информацията беше опровергана. Първо, от самия министър на икономиката, енергетиката и туризма, от който нищо не зависи, така че още не беше за вярване. Когато го потвърди и правителствената информационна служба, вече не се съмнявахме.

От една страна се зарадвахме. Икономическата логика е изобщо да няма Министерство на икономиката в държава, където единствените неприватизирани държавни активи са в енергетиката. Е, има няколко процента други, но те не се броят - предстои приватизацията им.

Известно ни е обаче, че не трябва да търсим икономическа логика в действията на управляващите, макар че е напълно естествено да има само Министерство на енергетиката.

Вярно, че така беше по времето на Т. Живков, когато България строеше голямата си енергетика, но е и вярно, че сега само тя й остана, при това разширена с нови скъпи мощности. Като например 80-те мегавата на "Цанков камък" за над 860 милиона лева.

Кой би искал разпадането на МИЕТ? Например ДПС. Министерство на икономиката остава с Драгомир Стойнев начело - да не обидят БСП, пък и Стойнев да не му накърнят самочувствието.

Тук нищо за управление не е останало, освен почти фалирали държавни фирми като ВМЗ-Сопот, неатрактивни миноритарни пакети от други, както и т.нар. офсет - инвестициите, които фирмите, продали ни военна техника, би трябвало да правят, но не правят в икономиката ни.

А Министерството на енергетиката получава... как кой, Фамилията. Покрай него - и проекта "Южен поток", а също и възможността да избере определен проектант и изпълнител за тръбата, да смени бордовете на енергийните фирми, за да манипулира обществените поръчки, а в този сектор са най-големите в България, да се справи и с бъдещото строителство на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Всъщност само в този сектор има някакво оживление - наред с най-голяма задлъжнялост.

Туризмът може да се обособи в отделна агенция.

Не стана. В крайна сметка подобно разфасоване се прави преди да гласуват бюджета за следващата година. Но апетитът идва с яденето.

Oще: активи  дпс  драгомир стойнев  енергетика  миет  приватизация 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.