С вкус и аромат на селва, крайбрежие и планина | webcafe.bg
Webcafe

С вкус и аромат на селва, крайбрежие и планина

Миглена Иванова* 02.11.2015, 16:42 (обновена 12.11.2015, 17:44)

1 от 9 снимки Назад Напред

перу, лима

Снимка: © Миглена Иванова

"Да предадеш поздрави на маите и после ще разказваш, дали ходят голи и с пера по улиците на Лима!". С тези думи ме изпроводи за Перу мой приятел...

На снимката: център на Лима

"Да предадеш поздрави на маите и после ще разказваш, дали ходят голи и с пера по улиците на Лима!". С тези думи ме изпроводи за Перу мой приятел.

Да, ама се оказа, че маите живеят доста по-на север - при пирамидите в Мексико, а част от наследниците на инките (чиято империя е обхващала и земите на днешно Перу) се опитва да си припише други предци. Другата пък част отчаяно се бори за възраждане на ролята на изконния им език - кечуа.

Въпреки че в България тази далечна страна е известна предимно с Мачу Пикчу и лáмите, по света тя е популярна и с прекрасните си възможности за сърфинг и парапланеризъм, катерене и...

превъзходната си кухня!

Независимо от това, дали похапваш прясна печена синя пъстърва в градчето Обрахийо или ориз с морски дарове и ароматни хрупкави хлебчета, получени след кимване по български в знак на отрицание ("Не, хляб не консумирам!"), на брега на океана в Лима, на фона на залязващото слънце и бодро скачащите по вълните сърфисти, разбираш защо темата за яденето е точно толкова централна за перуанците, колкото и тази за времето за англичаните.

Едно от важните мероприятия в лимския календар е кулинарният фестивал "Мистура", традиционно провеждан през септември, на който кръстосват шпаги най-умелите перуански готвачи, а редом с тях встъпват в схватка за първото място местните кухни от перуанските север и юг, изток и запад.

Сега е ноември, но в Перу, ако човек пожелае нещо, никога няма начин да няма начин.

Своеобразен мини-фестивал на перуанската кухня само за 50 солес (около 25 лева) ни предлага веригата от ресторанти "Рустика" с шведска маса, изпълнена с целия спектър на креолската кухня.

На другия ден, естествено, сърцето ме носи натам.

Качвам се в таксито и подавам тефтерчето с нужния адрес на шофьора.

"Нищо не виждам, прочети, моля!" - "А как ще ме караш? Пътя виждаш ли?" - "О, няма проблем!" - "За колко ще ме закараш до "Рустика" в Баранко?" - "10 солес" - "7?" - "8" - "Ето идва друго такси, ще хвана него!" - "Добре. 7".

Отпускам се на седалката.

Под звуците на кумбия и клаксоните на профучаващите на милиметри от нас коли, като на магия стигаме до ресторанта. На входа гостоприемно ме приветстват двама афроперуанци, вътре ехти салса, а кръшна келнерка танцува, носейки в ръце две пълни табли.

Дори да отидеш сам на такова място в Лима, няма да скучаеш.

Още повече, ако си турист. До мен сяда човек на средна възраст и ме пита: "От Бразилия ли сте?" Забелязах, че тук туристите, които не са надарени с русоляви коси и сини очи, автоматично биват причислявани към кариоките. "Не, - викам. - От България" - "Ааа, Хорхе Димитров!" - "Да" - "И Христо Естóичков" - "Точно така!".

След уточняването на тези важни детайли моят събеседник вече е готов да ме посвети в тайните на местната кулинария.


Антикучос - шишчета от говеждо сърце

Тя е разнолика като самото Перу: побрала в себе си вкусовете и ароматите на селвата, крайбрежието и планината, но не само.

В нея се преплитат традициите на племената, съществували преди инките, както и на самите инки, а също и на испанците, чиято кухня носи и привкуса на Ориента.

Много силно е влиянието на Африка още от времето, когато африканските роби се подвизавали и около печките на перуанската аристокрация.

Ярко свидетелство за това са ястията антикучо - шишчета от говеждо сърце, и безумно вкусното таку-таку, приготвяно от ориз и боб.

Таку-таку

С италианците, които пристигат тук през 1840-та, наред с останалите кулинарни шедьоври, се появява пицата.

През 50-те години на XIX век идват хиляди китайци, които са пратени на работа на плантациите за захар и памук, както и за добив на гуано.

Тяхна следа е широко разпространената китайска храна с перуански оттенък, наречена чифа.

Интересно е да се отбележи, че през 1857-ма в Лима живеят около 20 000 европейци - французи, шотландци, англичани, немци и др.

А през 1899-та тук се появяват японците. Заедно с тях и част от перуанската кухня, наречена никей.

Ястието, което можем да наречем "лицето" на перуанската кухня пред света е севиче.


Севиче

Перуанците казват, че тяхната кръв е като севичето. То съдържа лук, дошъл в Перу от Европа, чесън от Средиземноморието, пипер от Азия, лимон от Африка, царевица от Перу и риба или морски дарове, мариновани по начин, характерен за японската кухня.

Но като говорим за ядене, не можем да пропуснем и напитките.

Традиционната безалкохолна перуанска напитка е изключително вкусната чича морада от червена царевица и лимон. Любителите на огнената вода задължително трябва да опитат местния уникален концентрат писко, който е едно към едно с нашата уникална гроздова ракия.

Когато летя по Коста Верде - зеления тихоокеански бряг на Лима, към летището, местният PR, преобразен в ролята на таксиметров шофьор ме пита:

"А пробвахте ли традиционното перуанско ястие пачаманка - месо, картофи, юка, царевица и какво ли още не, приготвени върху нагорещени камъни в дупка в земята? Не??? Значи ще се върнете тук отново!"

Заминавам си от Перу с надеждата, че съм се возила в колата на местния пророк.

*Авторът е журналист в Радио България, БНР

Oще: антикучо  антикучос  африкански роби  афроперуанци  бнр  боб  готвене  инки  инките  картофи  китайска храна  коста верде  крайбрежие на перу  креолска кухня  кулинария  кулинарни шедьоври  кумбия  кухня в лима  кухнята в перу  лами  лима  лима - столица на перу  лимон от африка  маи  маите  мачу пикчу  месо  миглена иванова  морски дарове  никей  ориент  ориз  перу  перуанска кулинария  перуанска кухня  перуански хлебчета  пипер от азия  писко  пица  планински райони в перу  радио българия бнр  ресторанти в лима  салса  севиче  селва  столицата на перу  тайните на местната кулинария.  таку-таку  територия на перу  хайвер  хапване  хапване в лима  царевица  царевица от перу  чесън от средиземноморието  чифа  чича морада  чича морада от червена царевица и лимон  юка  ядене  ястие 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 03.11.201510:02

Честито госпожа,

Перу е много силна и разнолика дестинация. Хубав и информирано написан текст. Едно нещо само ме обърка - чича дорада не е ли, всъщност, жълтата царевична местна шльокавица? С пожелание да се върнете... Намига
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.