9 съвета как да направим идеалната чаша кафе | webcafe.bg
Webcafe

9 съвета как да направим идеалната чаша кафе

йорданка блажеваДани Блажева
19.05.2017, 16:15 (обновена 23.05.2017, 13:43)
ана ризова, saeco

Снимка: © Мирослава Дерменджиева, Webcafe

Да се направи хубаво кафе не е лесна задача. Изисква се много хубаво кафе и много хубава машина

Кафето е начин на живот. То може да е ритуал, навик, удоволствие, страст, необходимост.

Някои хора се наслаждават на кафето с небце, тяло и душа - от гъстия каймак, който се приплъзва по тънкия керамичен ръб на чашата, до леко горчивия плътен послевкус, вдъхващ цвят и контраст на новия ден. Ароматът на прясно приготвена чаша кафе може да се сравни с удоволствието от миризмата на току-що окосена трева, дъждовна земя или морски пясък.

Ако вие като нас спадате към тази порода, то предполагам бихте предпочели да не пиете никакво кафе пред това да се задоволите с разочароващ смес в пластмасова чаша.  Ето и деветте заповеди на кафе баристите, които са в основата на перфектната чаша кафе наслада.

Използвайте само прясно кафе на зърна.

Въздържайте се да купувате големи пакети, които ще държите дълго отворени или насипно кафе в прозрачно пликче. Кислородът и светлината развалят вкуса на печените зърна. Затова се доверете на компании, които ви предлагат кафе, което е запечатано вакуумно в стабилни опаковки.

Съхранявайте го правилно.

Никога не слагайте закупеното кафе в хладилника. Зърната му имат пореста структура биха попили цялата миризма и влага носещи се в хладилника. Най-добрият вариант за съхранение е в буркан или в друг съд с плътно затваряне и никакъв достъп до пряка светлина.

Изберете качествена марка кафе.

Изборът на сорт кафе съперничи на този на любителите на вино. Факт е обаче, че специализираните марки даващи пълна информация за страната, региона и произхода на използваното кафе дават коренно различно вкусово преживяване спрямо масовите брандове. Специалистите препоръчват да се търси 100% Арабика. По-евтините марки използват зърна Робуста, които съдържат много повече кофеин и дават по-груб, горчив вкус.

Мелете кафето директно преди употреба.

Кафето започва да губи своите качества веднага след като бъде смляно. Ето защо, най-вкусните и ароматни чаши кафе се правят от зърна смелени малко преди да бъдат запарени.

Използвайте качествена вода.

Нищо не може да развали чашата кафе толкова бързо колкото вода от чешмата съдържаща много хлор или без вкус. Затова сериозните любители на кафе използват бутилирана трапезна вода или специални филтри от въглен, с която пречистват чешмяната.  Не забравяйте, че меката или дестилираната вода също развалят кафето - минералите във водата са основата на добрата чаша с карамелено-кафява напитка.

Избягвайте евтините филтри.

Филтрите закупени изгодно по-често влошават вкуса на кафето според експертите. Търсете такива, които са избелвани с кислород или без диоксин.

Внимавайте със съотношението вода/кафе.

Стандартното съотношение за качествена чаша кафе с нормална сила е 2 равни супени лъжици кафе на чаша от  180 мл. Няма да излъжете системата като сложите по-малко кафе или повече гореща вода, за да приготвите повече чаши с кафе без това да рефлектира върху вкуса им.

Внимавайте с температурата.

Прекалено горещата вода ще извлече повече горчиви вещества от кафето отколкото приятни. Най-подходящата температура за приготвянето на кафе е 93°C или 45 секунди след завирането на водата. След като кафето е приготвено не очаквайте то да запази вкусовите си качества за дълго.  Претоплянето, преваряването или поставянето му върху гореща подложка ще превърне дори и идеалната чаша с  кафе в кафява горчилка.

Пазете оборудването чисто.

Постарайте се да почиствате всички контейнери за кафе и мелачки през няколко седмици, за да премахнете натрупванията от маслата. Поне веднъж месечно използвайте препарат за почистване на кафе машини или оцет, с който да премахнете натрупванията от минерали върху кафе машината ви. Разбира се, преди употреба изплакнете обилно с вода.

Има един начин да не мислите за всичко това  и той се казва Philips Saeco Incanto.

Кафе машината е като персонален бариста - с елегантно метално тяло и горещо сърце, който всеки път ще ви сервира безупречна чаша кафе.

Уверих се сама. Първата ми среща с Philips Saeco Incanto бе една сива сутрин  отбелязваща началото на дълъг ден, изпълнен с три срещи и тридесет и три задачи.

Реших да си поиграя със Saeco Incanto машината оставена на барплота в кухнята на офиса. Разгледах упътването набързо и се впуснах в действие.

Сложих филтъра за пречистване на вода на точното място, сипах кафе на зърна в горния капак, заредих я със солидно количество вода и мляко и я стартирах.

На Philips Saeco Incanto й трябваха не повече от 3-4 минути, за да загрее, да се самопочисти. След това сама смели кафе и ми направи идеалната чаша лате, което даде летящ старт на работния ми ден.

Да се направи хубаво кафе не е лесна задача. Изисква се много хубаво кафе и много хубава машина.

Saeco Incanto 8916/09 е изработена е от солидна неръждаема стомана и е с керамични мелачки за кафето, които работят безшумно. Разполага с вграден филтър за вода AquaClean, който гарантира, че качеството на кафето ще е по-добро, заради пречистената вода.

Най-големият плюс е, че еспресо машината автоматично се почиства с вода при стартиране и изключване. А каната за мляко е мислена да се съхранява в хладилника. Нейният дизайн е създаден така, че да улеснява почистването й - всичко, което е нужно, е едно изплакване под водата.

След като сте прочели всичко това, може би ви е време за кафе.

Oще: philips saeco incanto  saeco  saeco incanto  еспреси  филтър за кафе 


Още от Saeco Social Club

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 24.05.201700:07

Това, което наистина не разбирам, са хората, които хвалят машината.
ОК, явно мислите, че съществува такова нещо като "идеална" чаша кафе. Съгласни сте със съветите как да се постигне. Всичко хубаво. Но ако сте такива перфекционисти по точно този определен начин - точно тази температура, налягане и прочие - не би ли следвало да критикувате и осмивате подобни машини в полза на наистина сериозните кафе машини, предназначени за заведения? Щото наистина няма как да сравняваме качеството на кафе машина за дома (при това напълно автоматизирана) за под 2000 евро с, например, една La Marzocco, която струва 10 пъти повече. Ако си перфекционист, не би ли трябвало да се отнасяш с пренебрежение към първата, защото съществува още по-хубава?
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм перфекционист на тема кафе. Кафето от La Marzocco-то на работа ми харесва, но със сигурност няма да направя никаква разлика между него и това от простия Breville вкъщи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

7 Nikkor | 23.05.201712:29

Общо взето всичко написано от автора е вярно. Пил съм кайфе от такваз машинка и наистина е просто превъзходно. И всичко има значение, кафето, водата, температурата на водата и прочие. Верно че всеки си има вкус, обаче нашите вкусове обикновено са плод на непознаване на други варианти на продукта. Нямаме навика да пробваме различни неща и да си изберем това което ни харесва. А машинката си е скъпа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 22.05.201721:22

Съветите, свързани с вкусове, са почти винаги безполезни, защото всеки човек си има собствен такъв, и очевидно не съществува такова нещо като "идеална" чаша кафе, която да е "идеална" за всеки.

Марка кафе - в България има хора, които обичат проста "Бразилия", дори пред супер скъпи гурме блендове. Просто са й свикнали, това харесват. Робуста била по-горчива - някои хора предпочитат точно по-горчиво кафе.
Вид вода и "най-подходяща" температура, количество кафе, колко едро да е смляно, как да е натъпкано - такива не съществуват, различни са за всеки човек.
Изобщо, цялата статия се чете като "има един единствен начин да се приготви идеално кафе, и то е с тази машина". Не. Както вече беше споменато, има хора, за които кафе от джезве за 2 лева би било по-вкусно.

Машината е за заблудени хора, които или ги мързи да помислят, или не желаят да осъзнаят, че има проблеми, които не могат да решат като просто хвърлят пари по тях, а се налага да положат труд - да тестват това и онова за да решат сами какво им харесва. Вместо това такива хора търсят най-лесното като искат просто да дадат едни кинти на някой "експерт" и той да им реши проблема, и то по "оптималния" начин.

Тъжното е, че такива хора се размножават и после прилагат същия подход към отглеждането на децата си - делегиране към набелязани за "експерти" и хвърляне на кинти там, където проблемите се решават единствено с лични усилия, време, енергия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

5 Илия | 22.05.201709:35

Кафеджия съм от много години и споделям някои от "важните според автора неща за качеството на кафето. Пил съм всякакво и приготвено по разни начини, но определено еспресото от автомат е най-добро. А разбира се и от професионална машина (каквито съм виждал в Италия и Австрия), която е неподходяща за в къщи. Дозата посочена за 180 мл вода е за шватц (цедено) кафе, което се пие в Германия. Най-доброто кафе, което съм пил е в Италия - 35мл от 8г кафе - малко е , но е страхотно! В България предпочитам двойно, късо, т.е. 60мл от 16г кафе! Забравих да кажа, че уважавам само италиянските "селекции" , а най- лошото на вкус според мен е Starbuks - почти смлени коркови тапи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 21.05.201721:30

Притежавам рекламираната машинка. Секо-то си е мерцедеса на кафетата, спор няма. Купувам си кафе на зърна от местното магазинче за кафе, разчитам на собственика за комбинацията. Тази машинка си има характер, непрекъснато ти говори нещо - сипи вода, изчисти ме, сложи зърна......Хубаво нещо е контакта рано сутрин Смее се .
Наливането на вода от бутилка се налага само в случай, че водата от чешмата е много варовита и прави котлен камък. Все пак, каквото и да правиш, машинката си иска поддръжката - има си препарати, а ако ти мързи - специализирани сервизи.
Хубавото кафе си е сложна работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

3 ММ | 21.05.201707:59

Ако искате хубаво кафе- едно джезве от 2 лв ви стига.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 20.05.201718:26

голем напън: супени лъжици, милилитри вода..... има само едно правило за правене на хубаво еспресо ( директно оставям в страни напъните на автокката да ни въведе в дебрите а турското, шварца и там к'вото и е на душата) правилото на 5-те "М"


The final product of any endeavor is heavily reliant on the skills, knowledge, and tools of the craftsman, and the perfect espresso is not an exception. Traditionally, the Italian rule of the 5 M's creates a sound set of requirements that guides the barista to the perfect espresso.

1. Miscela (Espresso Blend)

While it is possible to make a bad espresso from a good blend of coffee, it is impossible to make a good espresso from a poor quality blend. Ultimately, the blend you decide on comes down to personal taste, but the blend should be both fresh and of high quality.

2. Macinadosatore (Coffee Grinder)

The grinder should be of high quality and the blades must be changed regularly. The consequence of blunt blades is burned coffee grounds. Finally, for the best results, the coffee should be ground immediately before use. Once ground, it has a larger surface area and is more vulnerable to oxidization.

3. Macchina Espresso (Espresso Machine)

Even though a good espresso machine is not necessarily required to make good espresso, consistency and reliability come from good machines. Additionally, it's important that the machine is maintained at the right temperature and pressure. Cheaper machines are much less consistent with their production, causing the barista to rely on a bit of luck, a concept few business owners are comfortable with.

4. Mano dell'operatore (Skill of the User)

The skill of the barista comes with an understanding of the machine operations, knowledge of the final product, and practice. It takes time to become comfortable with a new machine and the intricacies of using it.

5. Manutenzione (Maintenance)

Finally, the outcome of a single espresso is heavily dependent on the routine maintenance of the machine itself. For the best results, a machine and grinder should be regularly cleaned to prevent the build up of stale grounds that can contaminate fresh coffee.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 20.05.201713:05

Дани всичките ти тъпи съвети и баба ги знае .Но е това "2 равни супени лъжици кафе на чаша от 180 мл."не го разбрах как с 2 супени лъжици ще направиш почти 4 кафета . Освен ако не е американско ,те така го правят - 2 лъжици кафе и 1 кофа вода.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани