Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Смъртоносна вечеря обърка Франция

Селцето Отон-дьо-Пеш се оказва в центъра на странна загадка Снимка: Getty Images
Селцето Отон-дьо-Пеш се оказва в центъра на странна загадка

Една лятна вечер в Отон-дьо-Перш, Франция, завършва с двама умрели и много догадки около смъртта им. Двама французи се наслаждават на вечерята си от печено говеждо, консерва боб и френски сирена или поне това е началото на вечерта, която обаче завършва досущ като в Разкази за неочакван край.

Когато на другия ден двамата мъже са открити мъртви, селцето им Отон-дьо-Перш се оказва в центъра на загадка, която цялата страна се опитва да разнищи.

38-годишният Оливие Будин е намерен по гръб на земята, а 69-годишният му приятел Люсиен Перо - седнал на стола си на терасата пред малко хляб, камембер и чаша вино. По нито един от двамата няма следи от атака или насилие, както и нещо, което да говори за взлом и грабеж.

Съседка забелязва мъжете в 6 часа на другата сутрин, но решава, че мъжете спят след пиянска вечер и не им обръща повече внимание. Малко по-късно обаче, забелязва, че Люсиен Перо продължава да стои в същата поза, което само затвърждава предположението й, че мъжете са имали тежка вечер.

Чак около обяд жената осъзнава, че двамата мъже все още не са помръднали. След като безуспешно се опитва да ги събуди, разбира, че са мъртви.

Полицията и съседите първоначално предполагат, че консервата боб е токсична и е причинила светкавичен и фатален случай на ботулизъм. Детективите изпращат за анализ консервата, както и камембера, месото, хляба и виното в Института "Пастьор" в Париж. Тестовете на храните за ботулизъм се оказват отрицателни.

Това поражда безброй въпроси относно причината за смъртта на Люсиен и Оливие. Кметът на Отон-дьо-Перш Патрис Лериже казва пред медиите, че сцената от фаталната за двамата вечеря изглежда така, сякаш времето изведнъж е спряло.

В сряда, след безброй спекулации, че причината за смъртта им стана ясна.

Аутопсията разкрива, че по-възрастният мъж е имал повече от 2,4 промила алкохол в кръвта. Той се задавя с голямо парче от говеждо ребро, което не успява да сдъвче докрай, понеже му липсват няколко зъба и се задушва. При гледката на умиращия човек на масата, по-младият мъж, който е бил с вродено сърдечно заболяване, получава инфаркт.

Собственикът на бистро в Отон-дьо-Перш казва, че двамата приятели често са вечеряли там и са изглеждали близки като баща и син.

Местните споделят пред вестник "Le Parisien", че това е нелепа смърт, но все пак са облекчени, че причината й най-накрая е разкрита.

 

Най-четените