Ива Дойчинова, Ида и Мина за времето, в което лягахме под коледната елха | webcafe.bg
Webcafe

Ива Дойчинова, Ида и Мина за времето, в което лягахме под коледната елха

дилян ценов, webcafe, chronicleДилян Ценов
21.12.2017, 11:08 (обновена 23.12.2017, 09:02)

Вдъхновени от посланието за семейна хармония по Коледа, което Kaufland България отправя към всички нас тази година, решихме да поговорим още за семейния уют и традиции на тези празници. Затова се срещаме с едно българско семейство, което перфектно знае каква е рецептата за щастлива и хармонична семейна Коледа - Ива Дойчинова и нейните две дъщери Ида и Мина.


Украсата по улиците и в домовете вече е в промишлени количества, опашките в магазините стават все по-големи, а храната изобилства. Коледа идва.

Малко преди големия празник се срещаме с едно любимо българско семейство - Ива Дойчинова заедно с нейните две прекрасни дъщери Ида и Мина. С тях си говорим за хармонията у дома по Коледа, както и каква е рецептата за един щастлив семеен празник.

Ива, Ида и Мина ни припомнят някои позабравени традиции, които са същината на Коледа. Споделят ни и за някои нови адаптации на тези традиции, които самите те доказват, че не пречат на празника, а напротив - придават му нов блясък.

Със семейството си говорим за надеждата, за взаимността, за огромната енергия, която този празник създава и, разбира се - за вкуса на Коледа, защото като всяко щастливо семейство, и семейството на Ива вярва, че който хапва, зло не мисли.

В днешния свят, в който някои напълно са забравили смисъла на празника, Ива намира баланса между новото и старото - който, оказва се, не е нищо повече от добрите стари традиционни пълнени чушки... само че с булгур.

Ива искрено споделя, че в техния дом няма някой, който да е абониран за кухнята - всички готвят заедно, а любимото семейно ястие приготвят с наглед семпли продукти, които обаче те комбинират с много любов един към друг и към храната. На коледната трапеза на семейството освен традиционни ястия, присъстват и деликатеси, с които семейството да се поглези като изтънчено френско шампанско, италиански сирена, пастърма и прошуто. Затова и тяхната коледа е вкусна, хармонична и...с нотка от коледния дух на детството.

Какви бяха Коледите в детството?

Толкова съм голяма, че тогава нямаше Коледа (смее се). Не беше времето за религиозно възприемане на тези празници. Имаше Бъдни вечер и изведнъж идваше Дядо Мраз на 31-ви.

Но пък от гледна точка на емоционално състояние беше по-чисто. Нямаше такава истерия около подаръчната част на нещата. Чакаше се дълго време за подарък и се купуваше един. Въпреки, че я нямаше духовната част, имаше по-чиста радост. Нещо по-истинско. Отново се събирахме цялото семейство, играехме на играта с орехите - чупиш орехи и гадаеш каква ще е годината в зависимост от плътността на ядката. Оттогава се е запазила традицията да празнуваме семейно.

Значи Коледите ти днес са в онзи дух?

Опитвам се да са в онзи дух.

Държиш ли на традициите?

По наш начин ги пречупваме. Да речем материалните подаръци вече ми писнаха и реших да подарявам преживявания. Вещите ми тежат. Фактът е, че хората ги очакват, но аз изпитвам ужас да ги подарявам.

Според мен подаръците трябва да са неща, които ти идват спонтанно. Така много повече ми харесва. А към традициите, когато се превърнат в задължение, имам вътрешна съпротива.

Иначе откъм постни ястия съм много добра. Не просто правим сарми, а правим сарми с киноа или с булгур. След това салата от червена леща. Пречупваш ги така, че да са по твой вкус.

Без какво Коледата ви не е истинска?

Без вярата в нея. Без усещането, че отново се сбъдва чудо. Коледа е едно вътрешно събуждане на любовта, на надеждата, на взаимността, на хубавите думи и мисли. Най-хубавото нещо в нея е, че по едно и също време толкова много хора си пожелават едно и също нещо.Аз смятам, че това е една огромна вълна от енергия и винаги съм го чувствала буквално във въздуха. Сигурна съм, че хората тогава повече отвсякога мислят за целия свят. И съм сигурна, че тази вълна създава нещо много добро.

Първият ти спомен от Коледа?

Аз си спомням много неща, защото самата идея с елхата много ми харесваше. Имахме от онези големи руски лампи за елха, които бяха като разноцветни снежинки. Когато ги слагахме, аз лягах под елхата и гледах отражението на лампите в играчките. Можех да прекарам така страшно много време.

Веднъж направихме и един много сериозен пожар. Поради липса на имитация на светлини слагахме памук, който да имитира сняг и специални свещи за елха, които се палеха. Това си го спомням много добре. Помня и от детската градина Дядо Мраз, който всъщност беше една от лелите. И ти си в абсолютен шок, защо тази жена си е сложила мустаци и си мисли, че ние не забелязваме, че това е тя.

Спомням си и куклите - тогава в немския център имаше големи кукли. Получих една такава, в голяма кутия, беше като истинска. Ето това е подарък, за който се чакаше цяла година.

С Ива и дъщерите ѝ се разделяме, заредени с още повече коледен дух и с пожелание към вас за една истински щастлива и хармонична Коледа. А ние ви предлагаме пълната рецепта за пълнени чушки с булгур на Ива.

 

1 зеленчуков бульон

1 и половина ч.ч. булгур

8 сушени чушки

1 тарелка със сушени челядинки

2 с.л. олио

стрък праз ситно нарязан

прясна мащерка

2 нарязани пресни домата или от консерва

Начин на приготвяне:

С 1 ч..ч. от врящия бульон се залива булгурът. Съдът се покрива пплътно с фолио или капак и булгурът се оставя около 15 мин. да набъбне. С останалия бульон се заливат чушките и сушените челядинки и се оставят 20 мин. да поемат течност. Подсушават се, а бульонът се запазва.

Сгорещява се олиото и се слага празът, за да поомекне. Добявят се гъбите сместта се бърка, докато гъбите се зачервят и почти не остане течност в тигана. Слагат се мащерката и набъбналия булгур.

Чушките се напълват и се подреждат в тавичка, като се заливат с останалия от накиснатите чушки бульон. Върху тях се изливат доматите от консерва, също леко подправени със зехтин и сол и се запичат в предварително загрята на 200 градуса фурна.

 

Специалната селекция от празнични предложения за празничната маса в луксозната брошура на Kaufland България можете да намерите в хипермаркетите на веригата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе от 11.12.2017 г до 07.01.2017 г.

 

Oще: kaufland  kaufland българия  вкусно  деликатеси  ива дойчинова  известни майки и дъщери  който хапва зло не мисли  коледна рецепта  празник  празнична маса  рецепта  семеен уют  френско шампанско  хармонична коледа 


Още от XMAS Cafe

Най-коментирани