Chilli-heads, разлютете се | webcafe.bg
Webcafe

Разлютете се

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
14.12.2015, 16:15 (обновена 21.12.2015, 07:40)

1 от 3 снимки Назад Напред

chilli hills

Снимка: © Webcafe.bg

Видяхме Сандо на коледния базар "Космос", където Chilli Hills участваха със специални промоционални пакети

Ако лютото ви се услажда и отново ще сложите на Коледната трапеза консервираните „рибки" или червените сушени чушлета, Александър Кюркиев - Сандо има нещо специално за вас.

Той е създателят на Chilli Hills и след 3-годишни лабораторни опити може да се похвали с първата серия български люти сосове - Бalkan Hot Sauce. А също и с представителна гама на най-върлите екземпляри от рода Capsicum в задния си двор в с. Кокаляне, на хвърлей разстояние от София.

В света съществуват около 3500 разновидности на лютите чушки, докато у нас традиционно различаваме два вида, и то основно по цвят. Така че се чувствайте предизвикани да опитате нещо наистина горещо.

Chilli Hills дава на маниакалните авантюристи соса Ultra hot, със силата на 6.4 милиона сковила - смъртоносна комбинация от Нага и Хабанеро, подсилена с екстракт, а също и маринати, сушени чушки и подправки, с които успешно ще предизвикате ендорфиново цунами в собствените си тела.

„Това е по-скоро личен опит и култура, отколкото национална особеност или традиция", коментира Александър доколко наистина българите консумират люти храни и изтъква липсата на информация за тези изпепеляващи видове дори в Генетичната банка за растителни култури в Садово.

Единствената българска люта чушка, позната извън пределите на страната, се казва Български морков - Bulgarian Carrot. Не се подвеждайте под името - това е шипка в узряла фаза, която има приятен оранжев свят. Chilli Hills са я превърнали в сос, но в съчетание с карибско Хабанеро за парещ ефект и лайм за свежест.

Причинява лек сетивен отскок и взрив в небцето, след който всичко си идва на мястото.

„Искаме да вкараме екзотичното в българската кухня, да я осъвременим, да разнообразим вкусовите качества на храната. Същевременно искаме да изкараме на световния пазар български продукт, който бабите затварят в буркани, но в обогатен вариант и презентиран по нов начин", обобщава Александър за концепцията на новия, но вече доста търсен бранд на пазара.

Типичен представител в това отношение е сосът Village Spice който съчетава родопската ръсеница - дива подправка, която се събира в планината, с мексиканско опушено Чипотле. Върви и с тежки бански червени меса, и с американско барбекю.

„Колкото повече такива продукти се появяват навън, толкова повече вежди започват да се повдигат", убеден е Александър.

Каквото посееш, такова ще пожънеш

„Ние искаме да правим нещо уникално, с любов и тук, в България. Това не е само бутиков бизнес, дори не знам дали е бизнес. Защото този любов, тази енергия, която даваш, не може да се калкулира", посочва той.

Chilli Hills са всъщност двама - Александър и половинката му Боряна, която стои зад маркетинга и визията на продуктите. И двамата работят на други места, но някак намират сили да се справят с всичко - от посяването на семената до лепенето на етикети по бурканчетата.

Всичко тръгва от гастрономическата слабост на Сандо, най-вече индийската и тайландската кухня. Докато пътува по света - като един от малкото представители на скейт бизнеса в България, той буквално колекционира горещи вкусове, основно от Америка, Тайланд и Индия:

„Така открих, че това е отделна култура. Не е просто люта манджа".

Александър е толкова последователен търсач на екстремни вкусове, че пробва храни, които изискват декларация за съгласие. „Най-лютите неща съм пробвал в Англия, докато живях там. В Индия никой не ти дава люто, защото са наплашени да предлагат такава храна на туристите", раказва той.

Така стига до най-опасните чили видове - прочутата Нага, най-лютата чушка в света, а също жълто и червено Хабанеро от Карибите.

Всъщност, световен шампион в супертежка категория от две години е Carolina Reaper - хибридно растение, което успява да отгледа в Кокаляне.

Отначало започна с над 40 вида растения, но се оказва, че климатичните условия в България не са подходящи за всички - липсва достатъчно слънце и топлина. „Сортовете се подготвят края на януари, чушките се берат в края на октомври. Това е дълъг процес. Гледаме растенията като бебенца. Садим всяка година, защото експериментираме с нови сортове", допълва той Александър.

Около 2 месеца не стигат в нашите условия до зреенето на плода в правилната му фаза. Затова Chilli Hills инвестира в подобряване на условия на отглеждане - лаборатория с лампи, който забързват процеса и позволяват отглеждаме разсад в перфектни условия.

Back to the roots

„Все по-вече земеделието започва да ме отклонява от другата ми работа", коментира Александър, който работи в сферата на младежките екстремни спортове - като консултант в английска компания.

Разказва как предпазва растенията при дъжд, как засажда детелина и рицина срещу вредители и компонстира органична тор, за да отгледа колкото се може по-качествени чушки. Помагат и чили-феновете, съседите, приятелите.

„Ако е хубава година, те дават супер много плод. В един момент започнахме да се чудихме какво да ги правим. Така реших да експериментирам с направата на сосове", допълва той. Отнема му три години, за да получи перфектната формула: „Не претендираме, че сме професори, постоянно се учим. Но за това, което излагаме като продукт, може да гарантираме на 100 процента, защото е тествано от самите нас".

Следващата идея на Chilli Hills е за отворена лаборатория, където всеки може да отиде и да види процеса, най-вече децата, които да научат за отглеждането на растенията от първа ръка. Разработват и два нови нестандартни соса, но не бързат: "Като бранд Chilli Hills съществува от две години. Това е резултатът от всички мои грешки в бизнеса, които съм допуснал. Затова вървим стъпка по стъпка".

Изисква се много търпение, но постоянство в това, което правиш. Много хора пропускат първопричината - любовта, дори когато е толкова люта, че ти се вие свят.

Oще: chilli hills  #spiritofjack  александър кюркиев  бalkan hot sauce  индийска кухня  люта храна  лютиво  люти чушки  мексикански люти чушки  нага  пикантна храна  сандо  хабанеро  червени чушки  чили хилс 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 15.12.201511:22

Chilli Hills и подвижния им камион са страшни! Много успехи Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани