10 вкусни празнични рецепти | webcafe.bg
Webcafe

10 вкусни новогодишни рецепти

Webcafe.bg/ 1001recepti.com
29.12.2015, 16:37 (обновена 01.01.2016, 09:44)

1 от 11 снимки Назад Напред

пълнени краставици

Снимка: © 1001recepti.com

След коледното преяждане не е лошо да разнообразите партито за Нова година у дома с нещо свежо и леко, като тази изкусителна парти рецепта за пълнени краставици с хайвер

Коледните и новогодишните празници са една от малкото възможности да прекараме от една страна повече време със семейството и близките си, а от друга да развихрим в кухнята на спокойствие.

Според традициите например на новогодишната трапеза трябва да има определен брой и вид ястия- месо, жито, мед, орехи, новогодишна баница и т.н.

В галерията горе, може да намерите десет кулинарни предложения от Сандра и 1001 рецепти за празнични рецепти. По-долу може да намерите и точните инструкции, по които да ги приготвите.

С тях пак ще спазите традициите, но по ваш собствен начин.

Пълнени краставички с хайвер
2 краставици
80 г хайвер
4 зелени маслини
копър

Начин на приготвяне:
Краставиците се измиват старателно. Нарязват се на четири парчета, като целта е едната страна на всяко парче да остане равна, а другата - да е скосена. Нарязаните по този начин парчета се издълбават с помощта на десертна лъжичка, като се оставя дъно. В кухината на краставиците се поставя хайвер и предястието се декорира с колелца зелена маслина и връхчета свеж копър. Пълнените краставички се сервират веднага и са чудесно и лесно предястие, с което да впечатлите гостите си.

Хапки с колбас и доматено пюре
2 ч.ч. брашно
40 г масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 щип. бакпулвер
150 г колбас
150 г доматено пюре
сол

Начин на приготвяне:
Брашното и бакпулверът се смесват и пресяват в дълбока купа. Към тях се прибавя нарязаното на кубчета студено твърдо масло и продуктите се смесват до получаването на трохи. След това се добавя прясното мляко и се омесва гладко тесто. То се разточва върху фолио или хартия за печене. От него с помощта на ринг се оформят кръгли хапки, които се посоляват, намазват се с доматено пюре в върху тях се поставя резен колбас. Важно е разликата между диаметъра на резените колбас и колелцата тесто да не е голяма. След това хапките се навиват на рулца и се забождат с клечки за зъби. Подреждат се в тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене и се изпичат до златисто в умерена фурна. Поднасят се топли, но и студени са разкошни на вкус.

Кюфтенца с канела и сладко от боровинки
600 г кайма
1 яйце
1 филия хляб
1/4 връзка магданоз
50 мл. прясно мляко
1 щип. черен пипер
1/2 ч.л. канела
сол
80 г сладко от боровинки

Начин на приготвяне:
Каймата се смесва със ситно нарязания магданоз, предварително накиснатия в прясното мляко хляб, яйцето, черния пипер, канелата и солта. Сместа за кюфтета се размесва много добре. Оформят се кюфтета с големина на орех, които се изпичат в намаслена тавичка, като се обръщат от време на време. След това се набождат на шиш и се сервират, заедно със сладко от боровинки.

Пълнено празнично пиле със сушени плодове
1 пиле
150 г ориз
1 глава лук
50 г стафиди
50 г сушени кайсии
50 г сушени сини сливи
50 г орехи
1/2 ч.л. черен пипер
сол
3 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио, докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета сушени плодове, които са предварително накиснати до омекване във вряла вода и отцедени. Добавят се също оризът, натрошените орехи и подправките - черен пипер и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пилето, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши.

Пълненото коледно пиле се оставя във фурната за общо час и половина или два часа, като първите 30 минути се пече на силен огън, а след това - на тих. Малко преди да е напълно готово, пилето се намазва с малко масло и се поръсва с червен пипер и сол.

Сервира се с печени картофи с розмарин и изпечени на скара разрязани на половинки или четвъртинки лимони.

Кейк шоколадова звезда
1 яйце
60 г масло
60 г захар
110 г брашно
1 опак. ванилова захар
1/2 ч.л. сода за хляб
20 г шоколад
2 с.л. какао
25 мл. прясно мляко
1 щип. сол
шоколадов топинг
нар

Начин на приготвяне:
Маслото, захарта и ваниловата захар се разбиват с миксер. Добавят се яйцето и солта и отново се разбива. Брашното и содата за хляб се смесват и се добавят в сместа заедно с прясното мляко, какаото и натрошения шоколад. Разбива се добре до получаването на хомогенна смес. Изсипва се във форма за кейк и се пече на 170 градуса за 25-30 минути. Поднася се охладен, поръсен с шоколадов топинг и семки от нар.

Пълнено печено пиле с кайма и картофи на фурна
1 пиле
250 г кайма
2 картофа
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
олио

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се сваряват. Нарязват се на дребни кубчета.
Каймата се запържва в тиган с олио, докато се раздроби. Към нея се добавят подправките, картофите и всичко се разбърква много добре. С получената плънка се напълва суровото цяло пиле и се зашива с подходящ конец. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с подсолена вода, докато го покрие. Вари се на умерен огън до пълната готовност на месото. След това пилето се изважда внимателно, разшива се, поръсва се с червен пипер и чубрица и се разрязва. Сервира се, декорирано с пресни зеленчуци според сезона.

Коледен шоколадов сладкиш с ягоди
300 г брашно
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
50 г масло
200 г заквасена сметана
8 с.л. какао
100 г шоколад
100 мл. течна сметана
200 г ягоди
50 мл. течна сметана

Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват с миксер в дълбока купа. Добавя се заквасената сметана и сместа се разбива много добре. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно, какао и бакпулвер. Когато се получи гъсто кексово тесто, то се изсипва в предварително намаслена и поръсена с брашно тава. Кексът се пече 40 минути на силна фурна и щом стане готов, се изважда от фурната и се полива с глазурата.
Глазурата се приготвя, като за целта течната сметана се поставя на котлона и щом се нагрее достатъчно, в нея се изсипва натрошеният твърд шоколад и тенджерката се премества от котлона. Бърка се старателно, докато сместа стане хомогенна. Тя се изсипва върху кекса и се заглажда. Оставя се да се охлади и стегне.
Накрая десертът се реже на парчета и всяко парче се декорира с разбира на твърд сняг течна сладкарска сметана и пресни ягоди.


Коледно пиле с канела и мед

1 кг пилешки бутчета
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. бял пипер
3 с.л. масло
1 к.ч. бяло вино
сол

Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват до готовност. Бульонът от тях не е необходим за тази рецепта, но вместо да се изхвърля, може да се използва за приготвянето на супа.

Бутчетата се намазват малко мед и се поръсват със сол, бял пипер и съвсем малко канела. Заливат се с бяло вино и се поръсват с парченца масло. Изпичат се до златисто в силна фурна. По желание вместо да се поръсват с мляна канела, може в тавата само да се поставят пръчици канела, за да може ястието да придобие аромат, но не и вкус на канела.

Сервират се топли с гарнитура по избор.


Печени ябълки с орехи, лешници, стафиди и мед

4 ябълки
50 г орехи
50 г лешници
50 г стафиди
50 мл. Мед

Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват, подсушават и капачетата им се отрязват. С остър нож се издълбават отвътре без да се разполовяват. В получените вдлъбнатини се поставят орехите, лешниците, предварително киснатите във вряла вода стафиди и течният мед.

Ябълките се поставят в тавичка и се пекат при 180 градуса за около половин час. Сервират се веднага, като по желание могат да се поръсят с пудра захар или канела.

Лесни празнични сладки с канела и какао
300 г бисквити
100 г орехи
100 г масло
100 г шоколад
5 с.л. какао
1 ч.л. канела
150 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се изсипва в малка тенджерка и се поставя на котлона. Щом се сгорещи, към него се добавят маслото, какаото и канелата, и се бърка, докато се получи хомогенна смес. След това се добавя шоколадът, начупен на парченца и сместа се разбърква до пълното му разтваряне. Сместа се разбърква и се оставя леко да се охлади. Бисквитите се натрошават на много дребни парченца и се добавят към шоколадовата смес, заедно със смлените орехи. Всичко се разбърква и се оформя на топчета, които се подреждат едно до друго в десертна чиния. Поставят се в хладилника да стегнат.

А ако всички тези рецепти не ви стигат предлагаме още няколко алтернативни предложения, които може да намерите в самия сайт:

Бързи и лесни джинджифилови сладки

Хрупкави гурме кошнички с броколи и рибен пастет

Празнични палачинки с канела и конфитюр от червени боровинки

Кюфтенца с картофено пюре и сладко от червени боровинки

Най-красивите коледни сладки с джиндифил и марципан

Ръжени крекери с крема сирене, пушена сьомга и лимонена трева

Сьомга на фурна с копър и лимонов сос

Варена шунка с горчичен сос и запечена на фурна

Oще: 1001 рецепти  1001recepti  звезда  канела  картофи  кекс  кошнички  кюфтенца  печено пиле  празнични рецепти  пълнени краставички с хайвер  сандра алексиева  сладки  сладкиш  сметана  сос  ябълки 


Още от XMAS Cafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани