Audi Q2: Между твореца и машината | webcafe.bg
AdCafe

Audi Q2: Между твореца и машината

Webcafe
20.04.2016, 11:46 (обновена 21.04.2016, 12:49)

1 от 13 снимки Назад Напред

изложба, ауди, ауди q2, audi q2, нха

Артистичното покривало на Audi Q2 е нарисувано от Калоян Тошев - Мозъка

Полужива котка на Шрьодингер, мини монумент на миещо предните стъкла момиченце, разпаднало се ято, летящите души на космическите кучета Лайка и Мушка, застрашителни хаштагове и артефакти, които оживяват само като минеш покрай тях - това са само част от експонатите на #untaggablexhibition, покрай които посетителите на изложбата минахме. Не с влакче, а на платформата на новия модел Audi Q2, един от първите представен в Европа пред публика.

Изложбата на www.advertisingartists.eu и Audi поставя зрителя в съавторство на самите творби. Така както и най-изумителният автомобил е нищо без шофьора зад волана, така и всеки от артефактите, които не се поддават на описание, изисква съучастието на човека пред себе си. Ако зрителят не е там, произведението, както и живота, е огледало, в което няма кой да се огледа и поради това престава да е огледало. 25 млади и утвърдени художници експериментираха върху тази неопределеност на битието, събрана в една дума - untaggable. И всеки намери различен прочит, който в момента е изложен в галерия Академия, Национална Художествена Академия.

Изложбата ще бъде отворена само 48 часа - на 20 и 21 април. След това интерактивните творби, които си играят с философски въпроси, култовата световна класика и самия зрител, ще бъдат изложени в онлайн каталог и могат да бъдат закупени. Артефактът на Audi - Q2, обаче, ще изчезне от България за цели четири месеца и ще бъде достъпен за клиенти едва есента. По време на изложбата, той е само един от експонатите, плод на тотално нова концепция - необясним, двусмислен, ефимерен. SUV ли е Audi Q2 или е градски бохем?

Интелигентна нощта птица или дързък приключенец? Нестандартният визуален артист mzk е създал своята интерпретация на untaggable директно върху калъф за Audi Q2, а творбата му ще живее само, когато обгръща автомобила.

В този нестандартен диалог между изкуството и автомобила откриваме и втория план на #untaggableexhibition: отношенията между човек и машина. Не живеем ли на прага на пост-човешка епоха? В която изкуствения интелект и дигитализацията тихо ни превземат чрез ежедневните ни притежания? Информационната ера ни залива с постоянен поток така, че вече не знаем кой е центърът на нашето съществуване. Къде започва и къде приключва нашето пътуване в този свят? Дали не сме обект на... квантов експеримент с котка? Нас има ли ни, ако няма кой да ни наблюдава в социалните мрежи?

Символ и лайтмотив на целия проект е задрасканият хаштаг. #untaggablexhibition е зона, свободна от хаштагове, тя иронизира фиксацията да се поставят етикети. В нея се чувстват добре всички, които искат да живеят отвъд конкретните отговори, познатите факти, убеждения и изисквания. Тези, които искат да преоткрият свободата да не обясняват какво точно правят. Такива са творбите, такива са художниците, визуалните артисти, самия Audi Q2 и неговите фенове.

Oще: advertisingartists  audi q2  арт инсталации  арт предизвикателство  ауди  ауди q2  визуални артисти  дизайнери  експонати  изложба  национална художествена академия  нов модел  ново ауди  нха  художници  човекът и машината 


Още от AdCafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 21.04.201617:34

Кво куче?! Това е лъвица от семейство котки. Това е котката на Шрьодингер.
   

оценка

+0 -0