Canon създава копия на ръкописи на 1600 години чрез нова технология | webcafe.bg
AdCafe

Canon създава копия на ръкописи на 1600 години чрез нова технология

AdCafe
20.03.2017, 10:58 (обновена 21.03.2017, 07:30)
folio 22 recto, ватикана

Снимка: © Canon

Дигитално копие на илюстрация от 1600-годишното Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus, снимано с новата технология и система за печат на Canon

Известната компания за решения при работа с изображения Canon обяви, че ще представи специална репродукция на рядък ръкопис на 1600 години.

Проектът е осъществен съвместно с Апостолическата Ватиканска Библиотека и е част от работата по дигитализиране и съхранение на хиляди ръкописи в Библиотеката.

Репродукциите напълно ще наподобяват оригиналните шедьоври. Те ще бъдат създадени чрез иновативна технология за управление на изображения и печат, разработена от Canon. По този начин документи като например Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus - една от най-важните страници от колекцията във Ватиканската библиотека - ще бъдат пресъздадени с най-голяма точност.

"Голяма чест е за нас, че технологиите на Canon са използвани за създаване на репродукции на такъв важен документ", каза Фуджио Миатараи, президент и главен изпълнителен директор на Canon.

"Процесът на създаване на тези визуално и текстово точни репродукции на 1600-годишен ръкопис използва нашите технологии за репликиране на различни материали и за дигитализация на информация като данни за цветове, трудно доловими контури на повърхността, като блясък например. Чрез нашата технология, Canon ще продължи да допринася за развитието на световната култура и изкуство".

Точните пресъздавания са възможни чрез комбинацията от уникалната технология на Canon за представяне на изображения на материали и печатните технологии на компанията на Canon - Océ.

Проектът показва как дигиталните технологии могат да бъдат използвани да съхранят и направят достъпни древни съкровищници като доказателство за световното културно наследство.

Vergilius Vaticanus е ръкопис създаден в древен Рим около 400-та година от новата ера. Той съдържа фрагменти от Енеида и Георгики на Вергилий. Един от най-старите ръкописи днес, той съдържа текстовете на Енеида с 76 листа и 50 илюстрации.

Folio 22 recto съдържа илюстрация от Енеида, която показва как съпругата на Еней Креуза се опитва да спре съпруга си да участва в битка.

"Нашата библиотека е важен съхранител на световната култура на човечеството", отбеляза Монсиньор Чесаре Пасини, Префект на Апостолическата Ватиканска библиотека.

"Ние сме много щастливи, че чрез процеса на дигитално архивиране ще направим тези прекрасни древни ръкописи широко достъпни за целия свят и така ще запазим духа на общото наследство на човечеството".

Апостолическата Библиотека, известна като "Библиотеката на папите", е разположена във Ватикана. Тя е основана от Папа Николай V Парентучели (1447 - 1455) в Двореца на папите.

Апостолическата Ватиканска Библиотека документира историята и мисленето на човечеството чрез изкуство и литература, математика и наука, право и медицина от ранните периоди на християнството до днешни дни.

Библиотеката съхранява произведения на множество езици и от разнообразни култури, от Далечния изток до Америка преди времето на Колумб.

Колекцията обхваща 82 000 ръкописи, 100 000 архивни единици, 1,6 милиона печатни книги (включително 8 700 старопечатни книги, отпечатани преди 1501-а), 400,000 монети и медали, 100 000 щампи, рисунки и матрици, и 150 000 фотографии.

Проектът за дигитално архивиране на ръкописи на библиотеката започва през 2014-а и трябва да завърши през март, 2018-а. В този период трябва да бъдат дигитализирани близо 3 000 ръкописа.

Цялостният проект за дигитализация на библиотеката включва дигитално архивиране на всички произведения, съхранявани в нея - 82 000 ръкописа и 41 млн. страници с цел да ги запази и направи достъпни за учените и световната общественост.

Допълнителни снимки с висока резолюция могат да бъдат разгледани на официалната страница на библиотеката: DigiVatLib.

 

Oще: canon  folio 22 recto  vergilius vaticanus  webcafe  анализи  апостолическа ватиканска библиотека  бизнес  българия  ватиканска библиотека  дигитални технологии  древно копие  забавление  коментари  лайфстайл  медии  новини  политика  развлечение  рим  ръкописи 


Още от AdCafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.