Рекламата на Tesco, която показа как мюсюлмани празнуват Коледа | webcafe.bg
AdCafe

Рекламата на Tesco, която показа как мюсюлмани празнуват Коледа

webcafeLifecafe, по Theconversation
14.11.2017, 12:27 (обновена 15.11.2017, 17:40)

В класическия филм "Чудо на 34-а улица" героят Крис Крингъл казва, че Коледа не е просто ден, Коледа е начин на мислене. Това обаче означава, че за някои хора в Европа явно начинът на мислене е натоварен с ксенофобия.

Веригата супермаркети Tesco пусна коледна реклама със слогана "Всички са добре дошли!", която включва някои клишета - дълго пътуване до дома, за да са всички заедно за празника например.

Въпреки това има и куп недоволни от това, че рекламният спот показва мюсюлмани, които се събират за Коледа.

Twitter се напълни с разнообразни обвинения, включително гняв от това, че препратките към християнството като елемент от празника са премахнати, въпреки че нито един друг голям търговец не дава религиозен тон на рекламите си.

Tesco защити кампанията си като каза, че тя се фокусира върху семейните събирания. Въпреки това мнозина посочиха, че въпреки, че рекламата съдържа идеята за приобщаване на етносите, веригата не предлага "халал" пуйки, тоест такива, които съответстват на ислямските правила за хранене.

Идва това време от годината, в което отново ще се разменят фалшиви обвинения - символи на Рождество Христово ще бъдат премахвани, коледните песни ще са забранени в училище, думата Коледа ще бъде заменена с "празник" - всичко това, за да не бъдат обидени мюсюлмани.

Това обаче не съответства на реалността.

Мюсюлманите сами посочват, че не се чувстват засегнати от празничните декорации и за тях Коледа е приятен повод за отбелязване. Има нещо в този празник обаче, което кара хората да изпитват омраза към мюсюлманите.

Когато известната победителка в кулинарно шоу Надя Хюсеин показа традиционни коледни рецепти, вместо такива за рахат локум, много хора я обвиниха, че тя няма право да приготвя празнична храна.

Но какво всъщност правят мюсюлманите на Коледа, щом нямат религиозна връзка с този празник?

Каквото и всички други - събират се със семействата си и се радват на свободното си време. В крайна сметка няма изискване всеки да е християнин, за да харесва даден сезон.

Почти със сигурност мюсюлманите също ще седят около масата с близките си, доволни от няколко допълнителни дни ваканция. Обикновено се разменят подаръци, може и да е защото роднини не са се виждали дълго време.

Това, за което изповядващите исляма могат да бъдат обвинени, е, че са лишени от нереалните очаквания за празника, което всъщност ги кара да си прекарват много по-приятно и да се радват на времето заедно и на компанията един на друг.

Няма го натискът да се появиш с цяла камара подаръци, да ги сравняваш с тези на останалите, или да сготвиш определено ястие, защото така трябва.

Коледният сезон се превърна в изпълнен с напрежение и емоции и, не на последно място, ужасно много разходи. Нараства броят на хората, които взимат заеми и кредити, за да пазаруват и това бързо се превръща в сезона на разходите.

Разбира се, това не подминава и мюсюлманските семейства. A и е приятно да знаеш, че можеш да си накупиш коледни лакомства, независимо дали си християнин, мюсюлманин или нито едното от двете.

Oще: tesco  ваканция  вяра  коледа  коледни празници  мюсюлмани  почивка  празници  празнуване  реклама  религия 


Още от Реклама

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 15.11.201701:42

Комерсиализирането на празника доведе до коледни епизоди на сериали като "Семейство Флинтстоун", в който действието се развива в каменната ера, и "Зина, принцесата воин", ситуиран в древна Гърция. Щом Коледа може да бъде отбелязана много преди раждането на Джизъс и целият народ на Земята е ОК с това, значи Коледа отдавна вече не е християнски празник и, съответно, няма никакво значение от каква религия са празнуващите.
Ако ще си говорим за реалния свят - от десетилетия насам шинтоистите в Япония, примерно, отбелязват Коледа. Какъв е проблемът и мюсюлманите да го правят?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 14.11.201718:04

Мюсюлманите признават Иисус като "пророк Иса", но за пръв път чувам да празнуват рождеството Му. Иначе, в свободния ден, няма нищо лошо да се съберат семейно. Обаче от години водят кампании на болезнена чувствителност срещу христианските символи, което прави съпричастието им, меко казано, подозрително.
Христианите не са длъжни да им доставят халал, но търговците трябва да си направят оборота.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 14.11.201714:08

Защо да не могат...
Т. нар. "Коледа", като всички останали празници на религиозна основа, е една гигантска глупост. И е логично всеки суеверен илитерат да изпитва потребност да си я отбелязва. И без това религиозните индивиди най-често са толкова объркани по отношение на собствените си вярвания и религии, че няма накъде. Обикновено традициите, които се спазват по подобни гламави празници (особено при християнството), нямат нищо общо с канона на съответната деноминация.
Дали ще отбелязваш Байрам, Коледа или Ханука, на практика няма никакво значение. Едно и също нещо. Залъгалки за малограмотни глупчовци.
   

оценка

+0 -0