Модерно е да си влюбен | webcafe.bg
Webcafe

Модерно е да си влюбен

лебовскиМарта Евтимова
21.10.2016, 15:41 (обновена 27.10.2016, 12:35)
Теодор Лозанов

Снимка: © Златимир Араклиев, Webcafe.bg

Фотограф: Златимир Араклиев
Облекло: Armani|Exchange

Теодор Лозанов не е модел, въпреки че изглежда така. Казва, че е „нормално, сносно момче към 30-те, забавен и малко срамежлив". По време на фотосесията за Armani|Exchange със сигурност не видяхме и следа от последното.

Уверен поглед, напълно свободен език на тялото, умение да покаже няколко лица. С обектива имат някаква особена връзка, като същества, които знаят какво искат едно от друго. И го постигат. Фен е на Game of Thrones, а любимият му герой е Оберин Мартел - дръзкият принц на Дорн, за когото полът няма значение в общуването.

Теодор живее в Страната на изкуството, модерен човек и художник със силна индивидуалност, илюстратор, чиито творения не могат да бъдат объркани - експресивни, цветни, дори натрапчиво характерни. Нашумя с изложбата „Алиса на Теодор Лозанов". Ръката му е като онзи енигматичен 25-ти кадър в киното, който влияе на подсъзнателно ниво. Но кодовете в картините му не са скрита реклама, а послания. Освен с молива и четката, той борави чудесно и с думите.

Теодор е с джинси, риза, пуловер и сако на Armani|Exchange - всички те са в неговия всекидневен стил, който той нарича "нещо в средата между градски и елегантен". Позира уверено, чувства се комфортно и гледа дръзко обектива. Казваме му, че спокойно може да работи като модел, а той ни отговаря "В един по-добър свят".

- Учил си мода, какво научи за нея, което не знаеше?
- Че винаги има какво още да се научи. Това го казвам като човек, който се чувства сравнително бос в тази сфера, но генерално май се отнася за всичко.

- Кое е новото черно? 
- Типично по български - старото бяло (смее се). Няма старо, няма ново. Черното си е черно.

- Ти си абсолютен представител на „модерните градски хора"? Можеш ли да живееш на село, да имаш от всичко най-много по две и да си щастлив?
- Абсолютен представител мога да бъда само и единствено на себе си. Мога и като будистите - в себе си да нося само това, което мога да оставя под дъжда, но не го правя. Защо? Защото не ми е нужно да го правя. Радвам се на вещите, които съм заслужил, не го намирам за лошо и в никакъв случай не значи, че им робувам. Щастието ми не зависи от тях, зависи от мен.

- Има ли още място за старите хипстъри? 
- Първо - не зная какво точно е хипстър, а това, което си мисля, че трябва да означава, не съм го срещал наоколо. Хипстър за мен е претенциозен сухар, живее в Инстаграм, харчи излишно много пари за глупости - шведски календар за 2011 година, направен от рециклирана хартия в завод под земята, а работниците, докато старателно са го сглобявали, са стъпвали боси по най-чистичкия и зелен мъх (в цвят, зададен по Pantone).

- Демоде ли е хипстърията?
- Всичко е модерно, така че е възможно да е модерно да е демоде и заради това сега всички хипстъри (които вече казах, че на местно ниво са просто сухари) да искат да са демоде и по този начин да са актуални. Много е сложно, а ако се замислиш по-дълго не става по-ясно. Една енигма в света е това.

- Кога разбра, че рисуването е твоята страст? 
- Винаги съм го знаел, не ме е плеснало по челото изведнъж. То е най-нормалното нещо на света, съвсем естествено.

- Стана популярен с изложбата „Алиса на Теодор Лозанов". Защо Алиса? 
- Защото си приличаме много с нея - по шантавост най-вече, аз съм и доста отвеян. Защото е пъстър характер - позволява да го променяш както поискаш и същевременно остава непроменен, разпознава се.

- Тя е леко объркано момиче. Кога жените разбират какво всъщност искат?
- Хората знаят какво искат, но се страхуват да си го признаят. Жени, мъже... Знаят.

- От какво бягаш в приказния свят?
- От себе си, така е по-лесно.

- Защо залагаш кодове в картините си? 
- Защото е по-лесно да покажа някои неща вместо да ги кажа. Така пак стигат където трябва, а и се запазват за по-дълго. Думите се забравят лесно понякога.

- Кой в България се интересува от изкуство? 
- Сложен въпрос. Почти, ама на косъм съм да кажа "никой", обаче няма, защото съм оптимист. Хората не са длъжни да се интересуват от каквото и да било.

Теодор Лозанов

Облекло: Armani|Exchange

- Колко картини продаде? 
- "Говори ми в цифри!". Продал съм колкото е трябвало, числата не ме вълнуват много, нито съм астролог, нито съм счетоводител, а математиката ми е враг.

- Когато затвориш очи, виждаш ли любимите си хора, нарисувани от теб? 
- Не, любимите си хора виждам с отворени очи, когато поискам. Затварянето на очите си е само за мен.

- Красотата симетрия ли е? Защо всички искат да са еднакви, защо различното не се толерира?

- "Красотата е за всички"! Това нямам проблем да го цитирам, защото е от песен на Белослава. Белослава е много симпатична жена, така че й се доверявам. Харесвам я. В такъв случай мисля, че е редно да питате и нея какво мисли. Не е симетрия според мен, а нещо, което няма рамка и с думи не може да се каже, нито пък да се сметне в кубици. Красотата е лична и всеки я вижда различно. А за еднаквите хора се чеша по главата и се чудя какво да кажа. Сигурно е по-удобно, не съм сигурен.

- Ако скъп човек ти подари дреха, която намираш за ужасяващо неподходяща за теб какво ще направиш - ще му кажеш истината или покорно ще я облечеш за следващата ви среща? 
- Ами сори, ама няма да я нося. Ще благодаря, ако не е така ужасяваща може и да я подаря на някого, не знам.

- Модерно е да си...
- Влюбен! Хайде всички с мен :)

Oще: armani exchange  алиса в страната на чудесата  алиса на теодор лозанов  демоде  златимир араклиев  илюстратор  картини  книга  мода  рисунки  теодор лозанов  фотосесия 


Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.