Кой спечели от войната с дизела? Не и природата. | webcafe.bg
Autocafe

Кой спечели от войната с дизела? Не и природата

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe
06.04.2019, 18:22 (обновена 10.04.2019, 09:31)
париж

Снимка: © Getty Images

Кампанията след "Дизелгейт" само увеличи вредните емисии

„Дизелгейт" може да се окаже емблематичен пример за политика с „непланирани последици".

Кампанията срещу дизеловите автомобили, която дойде след разкритието за софтуерните трикове на Volkswagen за изкуствено занижаване на данните от емисиите азотен оксид, всъщност е довела до обратен ефект за климата, пише коментаторът Леонид Бершидски в "Bloomberg".

През 2017 г. емисиите на въглероден диоксид от нови автомобили се оказват по-високи от статистиката за предходната година. Това е първо годишно увеличение от 2010 г. насам, съобщи преди дни Европейската агенция за околната среда.

Има просто обяснение: скандалът около "Дизелгейт" избухна в края на 2015 г. Природозащитни групи започнаха да атакуват дизеловото гориво, големите световни градове започнаха да планират постепенна забрана на колите с дизелови двигатели. Пазарът се изплаши.

През 2017 г. европейските потребители са купили повече автомобили на бензин, отколкото на дизел - и това се случва за първи път от 2009 г. насам.

Проблемът е, че превозните средства с бензинови двигатели отделят между 10% и 40% повече CO2 от техните дизелови еквиваленти.

Автомобилният транспорт допринася с около 12% за общата сума на CO2-емисиите в ЕС, според данни на Европейската комисия, цитирани от "Политико". Плановете на ЕК бяха да ограничат отделянето на вредни газове с поне 40% към 2030 г.

Замяната на емисиите на азотен оксид от дизеловите коли и въглеродния диоксид от бензиновите не е само въпрос на чиста калкулация на щетите и избиране на по-малкото зло. Азотният оксид причинява по-локални и непосредствени вреди върху здравето на хората - като белодробни заболявания и рак. Въглеродният диоксид е по-опасен на глобално ниво, заради приноса му към климатичните промени.

Ограничаването на броя дизелови автомобили по пътищата и замяната им с работещи на бензин е политика, която има непосредствена полза за здравето на хората. Тя обаче води до отрицателни последици за сметка на бъдещите поколения. Всъщност те ще бъдат принудени да се справят с все по-засилващите се ефекти от затоплянето.

Непрекъснатият медиен шум, започнал със скандала около Volkswagen, на практика накара правителствата да приложат една извънредна политика, без значение дали те я приветстват (както Франция, например), или се съпротивляват (както се опита да постъпи Германия, като направи всичко възможно да се бори със забраните на дизеловите возила).

Потребителите реагираха драстично. В Германия през 2018 г. регистрациите на дизелови автомобили са спаднали с 16.9%, след 13.2-процентен спад предходната година.

Остатъчните бройки намаляха рязко и бензинът в момента е тотален лидер. Въпреки всички обещания в автомобилния бранш за преход към електрически двигатели, изборът между бензин и дизел все още е "или-или".

Миналата година само 3.8% от новорегистрираните автомобили в Германия са били с хибриден двигател. Само 1% са изцяло електрически.

Комбинираният дял на тези продажби на фона на развития и богат автомобилен пазар в страната не нараства достатъчно бързо, за да компенсира резкия спад на новите дизелови коли.

Европейската асоциация на производителите на автомобили реагира на констатациите на ЕАОС, като призова за подобрени регулации и инвестиции от ЕС в инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

Тя заяви, че електроснабдителната мрежа ще има нужда от около 20-кратно разширение в следващите 12 години, за да се справи с прехода към двигатели, задвижвани с батерии.

Въпреки че има някои частни инициативи за изграждане на подобни мрежи, развитието им се спъва от спора за това кое да е първото - кокошката или яйцето. Хората няма да купуват повече електрически возила, докато не им бъде гарантирано, че ще могат да ги зареждат по удобен начин.

Това изглежда като недвусмислен аргумент за държавни инвестиции. Европейските правителства обаче предпочитат да задават амбициозни целеви нива на продажби на електрически автомобили.

Доклад от Transport & Environment, екологична лобистка група, констатира, че Франция, Германия и Австрия вероятно ще продадат около ½ от планирания броя е-автомобили, които са си поставили като цел за 2020 г., именно заради недостига на инфраструктура за зареждане.

Решаването на въпроса с инфраструктурата надали ще успее да убеди потребителите да изоставят веднага бензиновите си автомобили в полза на електрически.

Сравнително малката дистанция, която се покрива от едно зареждане, дългият престой и високите цени ги правят подходящи само за ограничен кръг от ентусиасти, което не отговаря на изискванията на повечето шофьори.

Докато тези препятствия не бъдат преодолени, кампаниите срещу даден вид въглеводородно гориво работят единствено в полза на... друг тип въглеводородно гориво. Медийният шум само води до безсмислени от екологична точка замени на една вреда с друга.

Това, което политиците трябва да направят, е да оставят дизела и бензина на мира - сегашните стандарти за емисии са достатъчно строги за момента. По-важно е да си поставят за приоритет разработката и реализацията на инфраструктура за зареждане и акумулаторни батерии за електрически автомобили.

Това изисква повече разходи от прости промени в регулациите, но ефектът ще е доста по-полезен.

Oще: бензинови автомобили  дизел  дизелови автомобили  климатични промени 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

44 Онуфрий | 10.04.201912:54

Какво казах преди: делът на ВЕИ-тата стабилно е около 40% и повечето им централи са на въглища. Айде сега виж кой от всички останали източници има най-голям дял като инсталирани мощности и производство:

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

https://www.energy-charts.de/power.htm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

43 Mako | 10.04.201909:46

Онуфрий | 09.04.201913:07

Значи още по-добре било положението
============================

Стана ясно, че не събеседникът , а ти си идиотът в елементарните сметки и това те кефи?
Хе, хе Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

42 Онуфрий | 09.04.201923:38

Интернационализмът никога не е спирал. Само си сменя името понякога.
==================================================

Това е вярно. Не случайно след т.нар. революция през 1917-та в Русия най-големите ентусиасти са били... най-големите капиталисти отвъд окена, които организират цели корабни кервани с помощи (това е много добре документирано) и твърда валута. На пръв поглед е странно как така големият капитал подкрепя своите "гробокопачи", но ако човек се размисли малко и проследи последващите събития, нещата си идват на мястото.
После болшевиките, които искат да наложат социализъм/комунизъм чрез световна революция прогонват на Запад меншевиките, които искат да го направят по-бавно чрез реформи и меко индоктриниране. Днес дивият болшевизъм е в историята, за сметка на победилия го по-мек меншевизъм/социализъм в Европа. Сега е наред последният бастион - САЩ, където до неотдавна думата социализъм беше мръсна, но сега вече е приемлива.

Днес повечето големи компании са все "интернешънъл", но за комунизма още е рано.
================================

Това не е от днес. Достатъчно е да си припомним прочутата сцена от филма Телевизионна мрежа, където още преди 40 г нещата са казани в съвсем прав текст:

https://www.youtube.com/results?search_query=network+money+sppech

Превод на български (от "Монологът е обръщение към Хауърд Бийл"):

https://optimusmanifestum.wordpress.com/2013/10/17/networkmonologues/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

41 sim4o | 09.04.201919:51

22Илия | 08.04.201920:23

А какво ще стане с цената на тока? Като падне консумацията на бензин и дизел ..
------------------

Споко, леките коли въобще не са 100% от консуматорите на бензин .. хеле пък и на дизел ..

Ще си има консумация, даже и 100% от леките коли, да са електро ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

40 sim4o | 09.04.201919:48

dedo adji | 09.04.201908:07

... Чудя се как може тия германци да са толкова прости и вместо да си построят няколко АЕЦ-а, които нямат въглеродни емисии те тръгнали да ги затварят, а вместо това бучат перки и панели....

И лапат газ, като за световно..
---------------------
Бе не са много и сложни ..

Поредното блещене "що ги ручахме жабетата" .. е в съвременен вариант "а за къв к..р спирахме дизелите" ..

Разбира се .. твърди се, че нещата са сложни и се налагат нови, допълнителни изследвания .. кое как ..

А иначе скоро , поне 80% от леките коли ще са електро ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

39 sim4o | 09.04.201919:43

1. Природният газ ОТДЕЛЯ ПО-МАЛКО СО2 , защото има водород повече ..

2.Статията за дизелите и "абе, а защо ги ограничавахме тях, а не бензинките " е ОТ АВГУСТ 2018 , В "ШПИГЕЛ" .. любезно я предоставих, но сега видях, че е с абонамент .. възможно е да нямате и да не може да ми прочетете линка ..

Статията, разбира се, бе нашироко обсъждана в специализираните форуми в целия свят ..

Предоставям едно перефразиране на "За Рулем", дето ми е под ръка..
----------------------

"..Но свежая публикация от 20 июля в уважаемом немецком журнале «Шпигеле» говорит о том, что бензиновые движки не только не лучше, но даже гораздо опаснее творений Рудольфа Дизеля...

..Общественность усвоила, что сажей воняют именно дизели. И что именно поэтому на них устанавливают специальные фильтры плюс баки ..

На фоне этого шума никто не заикался о том, что особого вреда от этой сажи с ее довольно крупными частицами, в общем-то, нет…

.. А вот та невидимая глазом гадость, которую изрыгают выхлопные трубы бензиновых ДВС с прямым впрыском топлива, не случайно называется нанопылью. Частицы менее 5 мкм не отфильтровываются в верхних дыхательных путях, а потому опасны ..."
--------------------------


Разбира се, изводите на "Шпигел" не са потвърдени , НО :

1.Зеленистите обвиниха авторпоизводителите в Германия и поискаха да се наложат глоби ..

2."Мерцедес" и "Фолксваген" отговориха на зеленистите с други вик .. :
"Яж му главата зеленясала , Зелен .."

.. и обясниха, че е поискано намаление на азотни окиси при дизела .. и е постигнато ..
Поискано е намаление на саждите - и това е постигнато ..
Поискано е ограничение на дизелите - и е дадено ограничение .. произвеждат се само най-технологични най-нови мотори и стотици модели, вече са без дизелов вариант ..

Бензиновите мотори, които всъщност заместиха дизелите , са били на всички пред очите .. да са ги гледали, да са мислили ...
Автопроизводителите, какво общо имат със зелените политики?

Не "Мерцедес" и "Фолксваген" са настоявали за ограничение на дизелите , който е настоявал - да си носи кръста ..

Та така ..

П.П
А КАКВА Е ИДЕЯТА природният газ да се гори в ТЕЦ , а не в двигател ???

ЩО?????

Ей система на Волво ... газов дизел .. много по-чист и даже и с малко СО2 ..


https://www.youtube.com/watch?v=51Bh9DOGT20
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

38 Dox | 09.04.201919:20

Начи,
Още във втория коментар Дедото е обяснил съвсем ясно, за кво стаа въпрос. След това се навлиза в безсмислени разсъждения върху подробности. Спомням си преди 20-на години или повече, се беше понесъл вой срещу дезодорантите от флакони, че видиш ли, те разширявали там някаква си озонова дупка и сакън, божке, да не вземе някой да влезе през дупката. По-късно се разбра, че истинската причина е била да бъде ударен яко някой, установил се на "свободния" пазар.

Дедо,
Прекалено се вторачваш в думите и затова бъркаш някои неща. Важни са процесите. Интернационализмът никога не е спирал. Само си сменя името понякога. Началото му може да се посочи с появата на капитала, който, по природа е интернационален. След това историята ти е известна. В един момент двама играчи решиха да финтират тоя процес - единият с национал-социализма, другият с национал-комунизма. И за малко да успеят.

Днес повечето големи компании са все "интернешънъл", но за комунизма още е рано. За около два века в подобни условия са живяли богомили и катари, докато не са взели мерки да им видят сметката. След това "развитието" поема в друга посока и така .... до днес. Та за това е рано още, Дедо. Има още време, докато се срине всичко това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

37 Онуфрий | 09.04.201916:58

Санкциите са за цяла Русия от Калининград до Владивосток и за всеки руснак от Путин до Альоша от Запойск.
=========================================

Ти ако искаш може да възприемаш санкциите и като насочени срещу цялата галактика, но явно този път нещо не си схванал както трябва. Дали от възрастта или си се забъркал нещо в големия информационен поток няма значение - на всеки може да се случи.
Какъв ефект искаш да имат предвид, че газът и нефтът си текат на Запад без проблеми (защото не са обект на снакциите), а те съставляват над половината от приходите им? Тези санкции тях бълха ги ухапала. Като изключим газ и нефт търговията ни с тях като обем е по-малка, отколкото примерно с Македония (още преди снакциите), така че за нас пък (с изключение на червените фирми) загубите са абсолютно незначителни.

Друга глупост е увеличаването на ветровата енергия повече от 2 пъти при силен вятър. При вятър над 9-10 бала перките се застопоряват и ъгълът на атака на лопатите се нулира, за да не се разрушат.
============================================

Ако имаш някакви забележки, че германците публикуват глупости им се обади за да ги коригираш

https://www.energy-charts.de/index.htm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 09.04.201913:32

...Има един дребен, но съществен детайл и той е, че санкциите не са "срещу Русия" като цяло (това е масова заблуда и червен пропаганден похват), а срещу определени физически и юридически лица, които имат отношение към анексирането на Крим, затова газта, както и други неща си вървят без проблеми...

Онуфрие, започвам да си мисля, че не се правиш а наистина си глупава, не чак като глухия и павето, ама клониш. Санкциите не били срещу Русия!!! Върховна глупост. Кого санкционираха за участие в строежа на кримския мост? Руски физически или юридически лица ли? Мостовете свързват хората и се разрушават и саботират само по време на война. А държавният департамент не е разрешил строежа на кримския. Стар похват, за демократизиране на косово бомбардираха мост в Белград, на 500км. Защо протестират европейски фермери, че не могат да си пласират продукцията в Русия? Трюфели за олигарсите ли не могат да пласират? А се чуват звуци и за санкции на Германия за северен поток 2.
Санкциите са за цяла Русия от Калининград до Владивосток и за всеки руснак от Путин до Альоша от Запойск. Отделен въпрос е, че нямат желания от тебе ефект. Защото се нарушават от всички, вкл. и от американци. Без България.
Друга глупост е увеличаването на ветровата енергия повече от 2 пъти при силен вятър. При вятър над 9-10 бала перките се застопоряват и ъгълът на атака на лопатите се нулира, за да не се разрушат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

35 Онуфрий | 09.04.201913:07

Значи още по-добре било положението с въглищата. Явно информацията ми е стара, но като цяло тенденцията е каквато я описах преди.

Не кой да е, а дори Росатом са усетили накъде духа вятъра:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/rosatom-talks-up-wind-solar-power-in-quest-for-diversified-portfolio/
   

оценка

+0 -0