Колко точно струва Ferrari? | webcafe.bg
Autocafe

Колко точно струва Ferrari?

Autocafe.bg
04.11.2014, 16:15 (обновена 10.11.2014, 15:34)

1 от 3 снимки Назад Напред

серджо маркионе

Маркионе измести Ди Монтедземоло и обяви, че Ferrari струва 12 милиарда евро

Новият президент на Ferrari Серджо Маркионе, който е и шеф на FIAT Chrysler, изненада анализаторите на световния автомобилен бизнес с твърдението, че италианската икона струва 12 милиарда евро. В края на септември Маркионе успя да се отърве от Лука ди Монтедземоло, който ръководи Ferrari в продължение на 23 години и веднага след това обяви нов курс за развитие на производителя на спортни автомобили.

През миналата седмица Маркионе обясни, че планира да отдели Ferrari от FIAT Chrysler, както и да пусне част от акциите на компанията на международните фондови борси.

В отговор на твърдението на Маркионе, няколко независими анализатори обявиха, че Скудерията всъщност струва доста по-малко. Лука Чифери, редактор в Automotive News написа, че реалната стойност на компанията е около 5 милиарда евро. Според него това е справедлива оценка за фирмата, наложила си ограничение от годишно производство на 7000 автомобила - за да запази по-високата им цена и ексклузивност.

Близка до тази се оказа и оценката на Стюърт Пиърсън от инвестиционната компания Exane Paribas, който даде 5,5 милиарда евро.

Всички други оценки на Ferrari обаче са доста по-високи. Кристина Чърч от Barclay Research оцени Черните кончета на 8,7 милиарда евро. Габриел Гамбарова от Banca Akros даде 7,2 милиарда евро, а най-несигурен се оказа Масимо Векио от Mediobanca, който иска да се вмести в границите между 7,1 и 8,6 милиарда евро.

Маркионе обясни по следния начин оценката си на Ferrari. Според него към италианската компания може да се приложи формулата, която се използва при оценката на компаниите, произвеждащи с луксозни стоки - оперативната печалба (EBITDA - приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) се умножава от 9 до 12 пъти и се получава оценката на компанията.

Миналата година Ferrari постигна оперативна печалба в размер на 650 милиона евро, което дава оценка на компанията между 5,85 и 7,8 милиарда евро. Маркионе обаче веднага направи уговорката, че за 2014 оперативната печалба на Ferrari ще надхвърли 1 милиард евро, което означава, че пазарната оценка на компанията ще е между 9 и 12 милиарда евро.

Oще: ferrari  fiat  fiat chrysler  автомобили  лука ди монтедземоло  серджо маркионе 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.