Mitsubishi призна за манипулации на тестовете за разход на гориво | webcafe.bg
Autocafe

Mitsubishi призна за манипулации на тестовете за разход на гориво

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe, The Guardian
20.04.2016, 13:49 (обновена 21.04.2016, 22:43)
мицубиши

Снимка: © Getty Images

Тетсуро Айкава, президент и главен изпълнителен директор на корпорация Mitsubishi Motors, призна за грешка в тестовете, провеждани от компанията при отчитане на разхода на гориво при 4 модела автомобили. На 20 април 2016-та корпорацията проведе специална прескондеренция в Токио.

Снимка: Getty Images

Японският автомобилен производител Mitsubishi Motors призна за "грешка" в тестовете, провеждани от компанията, за отчитане на разхода на гориво. В следствие на погрешните измервания, са отчетени и обявени намалени разходи на гориво при някои модели.

Засега неправилното отчитане засяга 625 000 произведени автомобила.

При тях е била обявен по-нисък разход на гориво от реалния.  Японският автомобилен гигант обяви, че неверните тестове засягат четири модела от мини-автомобилите, два от които са произведени за Nissan.

Aвтомобилите на Nissan, които са засегнати от "грешката" са 468 000, а 157 000 от тях са продадени под бранда на Mitsubishi.

Разминаването при отчитането на разхода на гориво е била установена при тестове, проведени от Nissan за автомобилите, предлагани от Mitsubishi Motors. Тогава става ясно, че има разлики между новите данни и тези, обявени от Мitsubishi.

Nissan е помолил Mitsubishi Motors да разследва случая и в резултат на това е и настоящото публично разкриване на "неадекватни данни" и резултати, които не са съобразени с японския закон.

Компанията излезе с официално становище по случая, а президентът Тетсуро Айкава проведе пресконференция, като в началото на брифинга той и други членове на ръководството се поклониха.

В изявлението на Mitsubishi Motors се казва: "Устновихме, че по отношение на тестовете, компанията е провела неправилни тестове, за да представи по-добри показатели за разхода на гориво, отколкото е реално, и че тестовият метод е бил различен от този, който е приет, според изискванията на японския закон. Извиняваме се на нашите клиенти и акционери за това."

Шестият по големина японски производител на пазара заяви, че производството на моделите на Nissan и Mitsubishi, на които са проведени грешните тестове, е преустановено, както и че се обсмислят компенсации.

В резултат на признанието на компанията, акциите на Mitsubishi Motors, който е контролиран от японския конгломерат Mitsubishi, паднаха с 15% на токийската борса. Това е най-големия срив в акциите на компанията от 12 години.

Mitsubishi заяви, че некоректното тестване е използвано и при други автомобили, пуснати на японския и международния пазар, затова японският производител ще инициира разследване от комитет, съставен от външни експерти, който да определи реалните мащаби на проблема.

С признанието си, Mitsubishi Motors се присъединява към Hyundai, Kia и Ford в списъка на производителите, които са провеждали неверни тестове или са дали неверни данни за икономичността на автомобилите.

През 2014-та година Hyundai и Kia трябваше да изплатят 350 милиона долара на щатското правителство заради неточни данни за икономията на гориво.

В последните месеци производителите са под засилено обществено внимание при съобщаване на данни за емисиите и икономичността на автомобилите, след като миналата година Volkswagen призна за провеждането на заблудаващи тестове при определянето на нивата на вредни емисии.

Тази сериозна криза, която се разрази през септември 2015-та, струваше на немския концерн 6,7 милиарда евро, а акциите на VW се сринаха с 30%.

Oще: mitsubishi  mitsubishi motors  nissan  а грешка в тестовете  гориво  мицобиши  неправилно измерване на разхода на гориво  провеждани от компанията за разхода на гориво на 4 модела на компанията.  скандал  тетсуро айкава 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.