Mercedes има големи планове за бъдещето | webcafe.bg
Autocafe

Mercedes има големи планове за бъдещето

Джим Холдър , Autocar
24.04.2012, 16:33 (обновена 24.04.2012, 16:38)
1

До 2020 Mercedes трябва да стане №1 в премиум сегмента

Босът на Mercedes Дитер Цетче постави много амбициозна цел пред компанията която ръководи - до 2020 германската марка трябва да е производител №1 в премиум сегмента в световен мащаб. Не само по отношение на продажбите, но и що се отнася до силата на марката, качеството на автомобилите и печалбите.

Повече от сериозна задача. Особено като се има предвид, че в момента Mercedes изостава (1,26 милиона продадени автомобили през 2011) от основните си съперници - за миналата година BMW реализира 1,66 милиона продажби, а Audi - 1,3 милиона. За да изпревари Mercedes своите съперници, компанията трябва да прави всичко по-добре от тях, защото те, както знаем, не седят на едно място, а също дърпат напред.

Цетче вече посочи основите, върху които трябва да стъпи прогреса на Mercedes: налагането на нови продукти, увеличаване на производствения капацитет на марката, растеж на пазарния дял - в световен мащаб, както и на развиващите се пазара. Така, според него, през 2015 Mercedes ще постигне продажбите на BMW от 2011 година.

Дори и това да стане, целта за 2020 остава повече от амбициозна - 2,7 милиона продажби - два пъти повече в сравнение с 2011.

Как обаче ще стане това? За да се реализират плановете на Цетче, Mercedes, който стартира по-назад от съперниците си, ще трябва да прави по-големи крачки, за да ги изпревари.

Естествено, новите модели ще трябва да се появяват бързо, при това част от тях и съвсем скоро, предстои и откриването на нови заводи на марката, а продежбите на Mercedes в световен мащаб са впечатляващи. Но, както стана дума, BMW и Audi по нищо не отстъпват на германския си съперник в тези области на бизнеса.

Може би, една от тайните идеи на Цетче е да привлече към марката нови и по-млади купувачи, особено що се отнася до компактните модели. В-класата може да ви изглежда като напълно конвенционален Mercedes, но истината е, че тя отвори вратата за много по-динамичното ново поколение на А-класата и страхотно изглеждащия CLA. Освен това, скоро ще видим и съперникът на Audi Q3 и BMW X1 - в лицето на CLA Shooting Brake.

Цетче е готов да скъса с консервативния имидж на Mercedes. Със сигурност, при С-класата или S-класата едва ли ще има революционни промени, но при компактните модели марката наистина се насочва към нови за нея потенциални клиенти. Цетче дори си позволи нетипична за германците волност като определи CLA като "бунтар, макар и в костюм". Да сте чували нещо подобно за модел на Mercedes?

Промяната започва да се случва. Остава да разберем дали тя ще е достатъчна, за да се реализират амбициозните планове на Цетче.

Oще: mercedes  автомобили  китай  пекин 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.