Renault-Nissan установява контрол над АвтоВАЗ | webcafe.bg
Autocafe

Renault-Nissan установява контрол над АвтоВАЗ

Георги Иванов
04.05.2012, 15:43 (обновена 10.05.2012, 16:08)
2

Заводът в Толиати скоро може да започне да произвежда модели на Renault

Renault-Nissan планира да увеличи дела си в АвтоВАЗ и така да придобие мажоритарен контрол върху най-голямия руски производител на автомобили. След тази сделка заводът в Толиати ще започне да произвежда модели на Renault и Nissan заедно с настоящата продукция с марката Lada, огромната част от която е морално и технически остаряла.

Наскоро АвтоВАЗ обяви, че компанията разполага с нови производствени мощности, изградени на територията на завода в Толиати, с които общото годишно производство на компанията може да достигне 1,6 милиона автомобили.

С последните промени заводът на АвтоВАЗ в Толиати става един от най-големите в световен мащаб, а Renault-Nissan и АвтоВАЗ очакват новата сделка да е факт до края на 2013 година.

Увеличението на дела на Renault-Nissan ще стане възможно благодарение на новия съюз, оформен с друг досегашен акционер в АвтоВАЗ - „Руски технологии", която е държавна компания. При сформирането на новия съюз на двата акционери, Renault-Nissan ще има 76,13% в него, а самото ново образувание ще е собственик на 74,5% от АвтоВАЗ. Френско-японският автомобилен гигант е собственик и останалите 25% от акциите на руската компания.

На практика Renault-Nissan и „Руски технологии" придобиват акциите на финансовата група „Тройка диалог", която се изтегля от компанията.

Renault обяви, че планира да инвестира 300 милиона долара в съвместното предприятие и АвтоВАЗ, а инвестицията на Nissan е изчислена на 450 милиона долара.

Oще: nissan  renault  автоваз  автомобили 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.