Карлос Гон отказал на Ford | webcafe.bg
Autocafe

Карлос Гон отказал на Ford

Георги Иванов
13.03.2012, 12:37 (обновена 13.03.2012, 12:42)
Ghosn

През 2006 Карлос Гон отказал да поеме Ford

Ден преди премиерата на книгата на Брис Хофман "Американска икона: Алън Мълали и битката за спасението на Ford", някои медии получиха откъси от творбата, които определено засилват интереса към нея.

Сред най-интересните разкрития в книгата е и историята защо Карлос Гон е отказал да напусне Renault-Nissan и да поеме Ford, като това става точно преди постът да заеме Мълали. Причината е проста - Гон е отказал защото не е искал да работи за тогавашния изпълнителен шеф на Ford Бил Форд.

Авторитетното издание Automotive News публикува точно откъсът, посветен на тази случка и историята си струва.

Според Брис Хофман, босовете на Ford правят официално предложение на Гон в началото на 2006 година, но той им отговаря, че единственият начин да приеме е ако бъде назначен за изпълнителен шеф и шеф на борда на директорите. Което означава, че Бил Форд трябва да му отстъпи поста си. По-късно Мълали става изпълнителен шеф, Бил Форд прави крачка назад, но запази поста си шеф на борда на директорите.

Освен това, Бил Форд ще се окаже и един от главните герои в книгата, като Хофман разкрива, че другите шефове във Ford не винаги са се отнасяли достатъчно професионално към човека, чието име носи компанията.

Една история, свързана с Бил Форд и второто поколение Ford Focus скоро ще се превърне в корпоративна легенда. За какво става въпрос? При премиерата на второто поколение на Focus в Европа през 2004 Бил Форд, заедно със сериозна група журналисти задава един, но важен въпрос - защо новият модел няма да се продава в Северна Америка? Тогавашният президент на Ford - Джим Падия му отговаря,че "циклите на производство не съвпадат". А това може да означава всичко.

Форд не е доволен от обяснението и по-късно обяснява пред антуража си, че е бесен от такива завоалирани отговори, защото в компанията никой не отговарял директно на въпросите му. Бил подозира, че другите директори го смятат за недостатъчно компетентен.

Но проваленият трансфер на Карлос Гон е далеч по-интересна история.

Oще: ford  nissan  renault  автомобили  карлос гон 


Още от Бизнес

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.