Пет типажа според колите им | webcafe.bg
Autocafe

Какво искат мъжете?

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
31.10.2016, 10:56 (обновена 03.11.2016, 15:25)
пич в автомобил

Пет типажа според колите им

Търсенето на перфектната формула за успех в бизнеса е въпрос, толкова вечен и актуален, колкото този „какво искат жените". Ултимативно решение и ясен отговор няма, но някои неща са сигурни. Жените искат готини мъже. Модерни кухни. Скъпи слънчеви очила. Признание в обществото. А добрият бизнес е невъзможен без добро познанство на клиентите, с които работи.

Степента на трудност за опознаване на клиентите е различна в зависимост от сферата на бизнеса. Козметичните компании знаят, че техните клиенти искат да бъдат красиви. Фармацевтичните фирми са наясно, че клиентите им искат да бъдат здрави. Но някои области, като например търговията с употребявани автомобили, са трудни за хората, които правят бизнес в тях.

Що за хора си купуват употребявани коли? Дали са само тези, които нямат достатъчно пари за нови? Едва ли. И какво иска клиентът от един автомобил „втора ръка"? Дали той има всички претенции, които имат и купувачите на нови автомобили или е по-склонен да прави компромиси? И с какво е склонен да прави компромиси? С цвета на колата? С кубатурата на двигателя? С добрия вид на купето?

Честните търговци на употребявани автомобили, работещи в една чувствителна сфера, в която липсата на доверие е основен проблем при общуването с клиента, работят в посока разбиране необходимостите и изискванията на клиента.

Das WeltAuto, международната марка на концерна Volkswagen за търговия с употребявани автомобили, прави проучване кои са типажите, които ги купуват. Ето ви пет от тях. Ще се разпознаете ли в някой?

Семейният тип с частния бизнес

Той има съпруга и няколко хлапета, а частният му бизнес може да варира от търговия с хранителни добавки за канарчета на средна възраст до мениджърство в компания за изработка на домашни помощници-роботи. Едно е сигурно: налага му се да пътува доста. За него е важен гарантираният произход на колата, иска цената да е по-добра от тази на нов автомобил, да е с добър имидж, да е произведен в Германия, да е под тригодишен и да е автоматик. Най-добрият автомобил за него е Audi A4 Avant - отговаря на изискванията му и предоставя голям багажник, в който да набутва всичките служебни куфари, когато е в командировка, и всички детски басейни, надуваеми акули и велосипеди, когато отива с децата на море. Важно му е да има доверие към хората, които му продават автомобила и точно това е намерил в Das WeltAuto.

Човекът с модерната професия и тенис ракетите

Той е женен, но още няма деца и работи като бранд мениджър в голяма компания. Обича да играе тенис и открай време е научен, че като немското качество - друго няма. Би избрал Volkswagen Passat комби, защото държи на голям и удобен модел, по възможност дизел, с който да може да води жена си на екскурзии до Будапеща, без това да му източи половината заплата. Държи на гаранцията за произход и на поддръжката, защото е отговорен млад човек и няма желание автомобилът му да го остави в пушеци някъде около Суботица. За тази цел, един от приоритети му е реалният пробег а автомобила, затова е търсил място, от което да може да си купи кола с гарантиран произход и реална информация за историята на колата.

Онзи, за когото семейството е всичко

Той е семеен от трийсет години, а синът му и дъщеря му вече са големи. Той е кардиолог, а жена му - гастроентеролог. Дъщерята учи медицина в Берлин, а синът преди 2 години е завършил Медицинска Академия и вече има свой син. Онова, което го радва най-много, са вечерите, в които цялото семейство се събира на вилата, внукът разхвърля LEGO пред камината, а всички вечерят заедно еленско със сини сливи. Има нужда от високопроходим автомобил, който да му дава сигурност и да може да стига до вилата дори в най-снежните зимни дни. Като млад е карал „костенурка" и пази сантимент към марката, но малките коли вече не му вършат работа. Би харесал VW Touareg. Чувства се спокоен, когато купува от сигурни места със стабилен и добър имидж.

Разведеният бохем по пътищата на Тоскана

Той е архитект. Вече е разбрал, че никога няма да си отговори на въпроса какво искат жените. Но има абсолютно ясна представа какво иска той от един автомобил. Да бъде на възраст до една година. Да има високо ниво на оборудване. Да е луксозен. Модерен, дори младежки. Международните награди и отличните отзиви, за които е чел в медиите, са желателни. Модерна визия с отлично качество на материалите в интериора. Автомобилът, който би избрал, е Audi A7, с шибидах, разбира се. С добри финансови и гаранционни условия. Много е вероятно да е зодия скорпион.

Спокойното „айти" по пътищата на България

Той работи нещо, което обикновените хора наричат „айти", или както казват по-възрастните членове на семейството му - работи компютри. Реално може да е софтуерен разработчик, SAP консултант, програмист или JAVA експерт. Въпросът е, че има висок интелект, приятелка и ищах да опознае родните пътища. Смята, че най-практичният автомобил е хечбек, защото е подходящ и за града, и за дълго пътуване. Предпочита дизел, защото моторите са по-икономични и по-добре пасват на стила му на шофиране - а той е кротък и спокоен. Не държи колата да гъмжи от екстри, но му е важно да има свързаност със смартфона му (все пак е „айти"), климатроник (защото вече е необходимост) и парктроник (когато го кара приятелката му). Би харесал Volkswagen Golf с малък пробег и дизелов мотор.

Oще: audi  das weltauto  second hand автомобили  volkswagen  автомобили  ауди  коли  употребявани автомобили  фолксваген 


Още от Das WeltAuto