Откъде започва тунингът | webcafe.bg
Autocafe

Откъде започва тунингът

Pravatami.bg
13.09.2015, 19:52 (обновена 14.09.2015, 12:56)
Първата стъпка на тунинга

Снимка: © Getty Images

Тунингът на автомобила е голяма страст, всеки започнал го знае много добре. Ако и вие искате халогенни фарове, затъмнени стъкла или други екстри (брони, спойлери, светлинни буркани и т.н.), първо научете кое може да се счете за промяна в характеристиките на колата.

Най-важното е синтезирано от екипа на Правата ми.

Какво е тунинг?

Тунинг е всяка процедура по промяна в техническите данни на колата, посочени в свидетелството за регистрация или в техническите характеристики на возилото, които са заложени от производителя по време на самото производство. За тунинг също се смята и добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.

Кое не е тунинг?

Промяната на цвета на автомобила или смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено окачване. Тоест ходовата част не е претърпяла никакви промени.

Каква е процедурата?

Независимо дали вашето МПС е категория, вие сте длъжни да предприемете следващите стъпки, ако искате всичко да е по закон. След като внимателно сте обмислили какво ще правите с колата си, трябва да отидете при техническо лице, което има разрешение да извършва периодични прегледи за проверка на техническата изправност на превозни средства.

Такова разрешение трябва да е предоставено от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице. За да се извърши посочената проверка обаче трябва да подадете заявление до съответната техническа служба, като това може да го направи и упълномощен от мен представител.

Заявлението трябва да бъде придружено от:
- Подробно описание на ППС.
- Подробно описание на исканото изменение в конструкцията на ППС, параметрите и характеристиките на ППС след изменението в конструкцията, сравнени с тези, зададени от производителя за конкретното ППС.
- Копие на документ за регистрация на ППС.

Важно! Задължително НЕ трябва да сте започнали да правите тези подобрения преди очакваното становище, защото е възможно да получите отказ.

След като техническата служба разгледа документите, тя има три варианта:
1. Да се съгласи с исканото изменение.
2. Да не се съгласи със заявлението и да го отхвърли, като задължително трябва да се обоснове изчерпателно.
3. Да поиска допълнителна информация за автомобила

При евентуално одобрение техническата служба за изменение в конструкцията на ППС издава протокол в три екземпляра. Ако откаже, имате право да отстраните причините за отказа и да подадете отново нужните документи за преразглеждане.

След като имате очакваното „Да", трябва да подадете заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за удостоверение на извършените изменения във возилото. Към заявлението прилагате необходимите приложения
и заплащате държавна такса, стойността на която зависи от категорията МПС и извършваната промяна.

Ако всичко е наред, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" издава удостоверение за изменение  в 10-дневен срок от подаването на заявлението.

И стев готов! Промените в колата са вече оторизирани  от отговорните органи и няма да имате проблеми с КАТ, ако ви спрат за проверка.

Интересно: Ако искате да инсталирате халогенни фарове например, трябва да знаете, че всички устройства за осветяване и светлинна сигнализация, които не са от производителя, трябва да са монтирани така, че двигателят на превозното средство да може да запали и подвижните компоненти да са в нормално положение и независимо от всякакви вибрации, на които могат да бъдат подложени, да запазват определените си характеристики.

Както и не трябва да е възможно регулирането на фаровете да се нарушава по невнимание. Трябва да бъдат спазени и съответните изисквания  към съответните фарове за къси и/или дълги светлини.

Ако искате светлинен буркан или гореспоменатитехалогенни фарове на колата си, то те могат да бъдат използвани само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно. Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

Ако искате да затъмните стъклата на колата си, не можете да направите това с челното и страничните стъкла, които осигуряват видимост към пътя. Изцяло не може да ограничите видимостта на задните стъкла, ако нямате огледала за виждане назад от едната или двете страни на колата.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен - съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)


Още от Аutocafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 13.09.201522:47

Кой прави така?Сульо-пульо,реже пружини,слага спойлери и "оригинален" Ксенон. Смее се
   

оценка

+0 -0