Осло казва "сбогом" на бензиновия двигател | webcafe.bg
Autocafe

Осло казва "сбогом" на бензиновия двигател

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe, по Der Spiegel
16.08.2016, 14:03 (обновена 19.08.2016, 09:59)
електромобил

Снимка: © Getty Images

Революцията на електромобилите започва от Норвегия

Правителството на Норвегия планира да наложи забрана за шофиране на автомобили, които използват двигател с вътрешно горене.

Ако новият Национален транспортен план бъде одобрен, след 2025 г. колите на бензин и дизел ще изчезнат от улиците на Норвегия, като гражданите на страната ще могат да се придвижват само чрез електромобили или други алтернативни превозни средства.

От 2030 г. всички нови кораби и фериботи също ще трябва да отговарят на изискванията за нулеви вредни емисии. Самолетите и тежкотоварните превозни средства трябва да използват по-голям процент биогорива, гласи планът на Осло.

Страната, в която живеят по-малко от 5 млн. души, е на първо място в Европа по брой електромобили на глава от населението. 15% от всички нови лични автомобили се движат на електрически ток.

Норвегия, която дължи голяма част от своя БВП на добива на петрол и природен газ, произвежда близо 100% от електроенергията си чрез възобновяеми източници - вода и вятър.

Правителството насърчава покупката на електромобили от години чрез данъчни облекчения и освобождаване от допълнителни такси. Тази политика обаче излиза скъпо на бюджета, който губи 2,3 млрд. крони (243 млн. евро) от данъци.

Новият Национален транспортен план предвижда, че всички автомобили с ограничени или нулеви вредни емисии, ще получават данъчни привилегии.

Въпреки това консерваторите и либералите от коалиционния кабинет планират да сложат край на данъчния рай за собствениците на автомобили с нулеви емисии.

"Четирите не-социалистически партии се обединиха около позицията, че данъчните предимства трябва да бъдат отменени постепенно след 2017 г.", казва Николай Аструп, лидер на Комисията по транспорт в местния парламент.

Той настоява за връщането на данък "автомобил" след 2018 г. и отмяна на освобождаването от ДДС при покупка на електромобили с въвеждането на еднократна помощ, чийто размер трябва да се намалява постепенно. Отделните общини ще могат сами да решават дали да разрешат безплатно паркиране за електромобилите.

Новият план трябва да бъде гласуван от парламента до пролетта на следващата година, но вече има сигнали, че забраната за дизеловите и бензинови автомобили вероятно ще бъде приета.

Холандия също обмисля да въведе подобно законодателство, като и там правителството обсъжда забрана за коли с двигатели с вътрешно горене до 2025 г. Както и в Норвегия обаче нововъведенията вероятно ще важат само за новите автомобили - онези, които вече притежават дизелови или бензинови коли, няма да бъдат принудени да се разделят с тях незабавно.

Oще: автомобили  автомобилна индустрия  бензин  биогорива  двигател с вътрешно горене  дизел  дизел и бензин  електромобили  норвегия  осло  петрол  природен газ 


Още от Новини

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.08.2016, 23:53

1 Peter Stoyanov.10206760484826391 | 17.08.201623:54

шъ повярвам като стане. щото бензин или дизел може и да запалят зад полярния кръг през зимата, ама ако паднат акумулаторите .... - пир за белите мечки
   

оценка

+1 -0