Какво ще стане с Джеръми Кларксън? | webcafe.bg
Autocafe

Какво ще стане с Джеръми Кларксън?

Autocafe
26.03.2015, 11:43 (обновена 27.03.2015, 08:37)

1 от 3 снимки Назад Напред

джеръми кларксън

Джеръми Кларксън няма основания да се притеснява за бъдещето си извън ВВС

Уволнението на Джеръми Кларксън от Top Gear беше лесната задача, сега предстои по-трудната - ВВС трябва да намери начин да запази шоуто и марката живи и да продължи да печели. Все пак Top Gear печели около 150 милиона лири годишно в световен мащаб, а никой не иска да убие този бизнес.

Бъдещето на шоуто е под въпрос, тъй като другите двама водещи Ричард Хамънд и Джеймс Мей намекнаха, че може да последват Кларксън, когато изтекат договорите, т.е другата седмица.

Генералният директор на ВВС лорд Тони Хол заяви, че рестартирането на Top Gear с нов екип ще е „голямо предизвикателство и няма смисъл да се преструваме, че не е така".

След изясняване на позицията на ВВС сега на ход е Кларксън, който вече активира адвокатите си. Дори и да не заведе дело заради това, че беше сравнен с педофила Джими Савил, Джеръми едва ли ще иска да си тръгне без да вземе част от парите които е заработил за Top Gear.

Договорът на Кларксън с ВВС2 е за 1 милион лири на година, но всъщност той печели много повече от BBC Worldwide, като от компанията потвърдиха, че става въпрос за „седемцифрена сума". TG се разпространява в 214 държави и е една от най-печелившите програми на ВВС.

Кларксън сключи тази сделка с BBC Worldwide, след като се съгласи да продаде на корпорацията своя дел във фирмата, която държи търговските права на шоуто, а срещу това получи 8,4 милиона лири.

„Юридическият екип на Кларксън ще бъде ангажиран в близките дни в преговори с ВВС, за да стане ясно какво ще се случи с огромното количество пари, спечелени от Top Gear в резултат на участието на Кларксън в развитието на марката", заяви Уил Бъроус от юридическата компания LHS.

Едва когато утихнат споровете за пари и публиката се наслади на последните размени на удари и остри реплики, защото след лорд Хол на практика не е говорил никой, ще разберем какво следва. Все още не сме чули реакцията на Кларксън, както и не знаем какво ще решат Хамънд и Мей, колкото и да намекват, че може да си тръгнат с него.

В британските медии се тиражират две възможности за Кларксън да продължи - едната е да замине за Щатите и да стартира свое предаване, финансирано от Netflix и естествено, излъчвано от компанията. След успеха на House of Cards компанията набра скорост и смелост и за по-различни тв проекти. Ако обаче в разследването на инцидента с Ойсин Таймън се намеси и полицията, заради физическото насилие, упражнено от Кларксън, но най-вероятно сделката с американците ще се провали.

Другият вариант ще остави Джеръми в Англия - естествено, става въпрос за тв проект, но в частния канал ITV. Дали обаче отново отправната точка ще е предаване за автомобили, още никой не може да каже.

Мей и Хамънд има по няколко странични проекта - най-различни предавания, излъчвани основно по научнопопулярни канали, отделно от това всички имат и свои колонки в британските ежедневници. Но, както стана ясно от доходите на Кларксън само от ВВС, това, че ще останат известно време без работа не би трябвало да ги притеснява. Въпросът е с какво ще изненадат публиката след това.

А в ВВС вече търсят наследник на Кларксън, който трябва да умее да забавлява публиката като него, но без да създава расистки или други скандали.

Oще: top gear  ввс  джеймс мей  джеръми кларксън  ричард хамънд  тв шоу  топ гиър 


Още от Новини

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.