Първият електрически SUV на Infiniti дава посоката към бъдещето | webcafe.bg
Autocafe

Първият електрически SUV на Infiniti дава посоката към бъдещето

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe
15.01.2019, 11:23 (обновена 16.01.2019, 13:03)
Infinity QX Inspiration

Снимка: © Infiniti

QX Inspiration залага на "мощната елегантност" от Япония

Автомобилната марка Infinity пусна на пазара първия си концептуален електрически SUV модел - Infinity QX Inspiration. Той задава новата посока за моделите QX на компанията и е първият електрически задвижван модел от Infiniti.

Автомобилът е вдъхновен от философията на дизайна "мощна елегантност", съчетавайки в себе си електрическа система за задвижване на четирите колела с каросерия на SUV модел.

Самата стилистика цели да покаже именно това - оптималните възможности и характера на електрифицираните системи за задвижване.

"QX Inspiration бележи началото на новото поколение автомобили Infinity и е директна основа за първия електрически автомобил на марката. Базиран на новата, специално предназначена за електрически модели автомобилна архитектура и вдъхновен от японската ДНК на Infinity, този концептуален SUV модел е поглед към бъдещата гама от модели, които ще предлагат страхотна динамика, изключително ниски емисии и спокойствие по отношение на изминавания пробег", коментира президентът на компанията Кристиан Мюние.

Концептуалният модел на QX Inspiraton създава основата за това, което ще представлява бъдещето на автомобилите според Infinity - и като архитектурни и технологични насоки, и като цялостна идея за дизайн и философия на автомобила.

От компанията споделят, че идеята на новия модел е да създава усещане за хармония между технологичната и интериорната част като и двете са подчинени на японската култура, традиция и чувственост.

Новите технологични решения, на които е базиран този модел, следват японския подход на гостоприемство "omotenashi", създавайки приветлива атмосфера, която подпомага водача и осигурява свързаност за пътниците. Това на практика се изразява в просторното купе на колата и луксозния й салон. Идеята зад това е да се осигури на шофиращия и на возещите се спокоен път в стабилен автомобил, коментират от компанията.

Езикът на формите на QX Inspiration се характеризира от прави линии, завършващи със резки гънки, фино балансирани, гладки повърхности и органични форми.

Този контраст осигурява на QX Inspiration една нова тоналност в сравнение с предишните дизайнерски решения на Infiniti - той е мускулест, но сдържан; без демонстрация на агресивност, но същевременно с това дързък в детайлите.

"Стилистичната естетика на Infinity винаги е била свързана със задвижването. Докато интегрирането на V8 двигател може да изисква изместването на интериора назад, електрифицирането ни позволява да го преместим напред и осигурява балансиран профил. Това обаче не означава че вие не усещате съдържанието на новия вид задвижване. Силата на електрическото задвижване се изразява със солидността и целостта на каросерията", коментира Алфонсо Албаиса, главен вицепрезидент Global Design, Nissan Motor Co.

Основа за естетиката на екстериора е японската пространствена концепция "Mа" - или овладяването на празното пространство. За дизайнерите на InfinityI, това означава да приемат подход, фокусиран върху отвореното пространство между линиите на автомобила. За да се достигне това овладяване на откритото пространство,  дизайнерите се насочват към хартията и японското изкуство за сгъване на хартия, оригами. С дълбоко имплантирана японска ДНК, елегантната външност на QX Inspiration произхожда от идеята на усукването, сгъването и разрязването на хартията до различни форми.

Още един свързващ с японската ДНК елемент може да се открие в трите цвята на външността.

QX Inspiration е завършен в перлен бял цвят Liquid White, вдъхновен от зимните снегове на планината Фуджи. Допълват го два цвята на елементи в третите колонки и колелата, завършени в златист и алено червен – вдъхновени от японското изкуство за лаково оцветяване urushi и свързване на керамични детайли с позлатен лак kintsugi.

Алено червеното - мек, топъл нюанс на червеното - е широко използван в традиционното японско изкуство цвят при емайлиране или полагане на цветно лаково покритие. В случай че някакво керамично изделие се счупи, то често е поправяно с използване на техниката  kintsugi: парчетата на счупеното изделие се свързват със смес от лак и ситен прах от сребро, злато или платина. В японското изкуство алено червеното и златистото често се използват, за да изразят силата и енергията на слънцето.

Бъдещите модели на Infiniti ще предложат на водачите съчетание от изцяло електрически, e-Power и динамични хибридни системи за задвижване.

Тези технологии ще бъдат комбинирани със съответните платформи и автомобилни архитектури, осигурявайки изключително съчетание от качества, спокойствие по отношение на пробега и ниско ниво на замърсяване – способности, които купувачите очакват от един производител на премиум автомобили.

Изцяло електрическият гигант ще даде отпор на модели като Audi e-tron и Mercedes EQC като използва изпитана техника от лидера в е-сегмента Nissan. Колата освен това показва как ще изглежда наследникът на QX70, когато е готов през 2020.

Oще: infiniti  infiniti qx inspiration  qx inspiration  suv  електрически suv  концептуален  концептуален модел  модел  мощна елегантност 


Още от Премиера