Брюксел уведомен за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
Autocafe

Брюксел уведомен за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg
03.02.2013, 12:20 (обновена 04.02.2013, 12:47)
делян добрев

Европейската комисия (ЕК) е уведомена с писмо от министъра на икономиката Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

Европейската комисия (ЕК) е уведомена с писмо от министъра на икономиката Делян Добрев за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"- Нови мощности", цитиран от БТА.

Ръководствата на АЕЦ "Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха резултатите от дейността си за 2012 г..

Маринов уточни, че това е станало в ранната есен на 2012 г. след доклад на компанията, съгласувано с нейния собственик - АЕЦ "Козлодуй", внесен в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз, допълни Маринов.

Той разясни задължението на страната ни по договора Евроатом, съгласно който трябва да уведомим ЕК за намерението си да изграждаме нова ядрена мощност.

"Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания. Единственият законен орган, който може да издаде или не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране", каза  Маринов.

В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания, посочи той.

Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение.

Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост.

Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 милиона лева, които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 милиона лева, посочи още Маринов.

Според Александър Николов, заместник изпълнителен директор на централата, седми блок би струвал поне с 1 милиард евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.

Преди броени дни премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ, че е за удължаване на живота на V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй" и за построяването на VII блок на площадката в Козлодуй.

"Против "Белене" сме не заради технологии или каквото и да е било друго, заради това, че няма държавата пари да я построи сама, а няма инвеститори, които искат да дойдат и да сложат тези пари", каза премиерът.

Oще: аец белене  аец козлодуй  делян добрев  европейска комисия  писмо  седми блок 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

1 Симо Петков | 08.02.201315:25

Правилно!
Точно така гласуваха и мислещите хора на референдума!
   

оценка

+0 -0