В Ирак кръщават коли "Обама" | webcafe.bg
Autocafe

В Ирак кръщават коли "Обама"

Георги Иванов
21.03.2012, 15:52 (обновена 21.03.2012, 15:59)
obama

Dodge Charger е известен в Ирак като "Обама"

Възстановяването на Ирак след опустошителните военни действия от близкото минало върви с висока скорост, показват данните на анализаторските компании, които изучават пазара в арабската държава и предричат бум на продажбите на нови автомобили.

Ирак има 30 милиона жители, огромната част от които за първи път от години признават, че имат реален ръст на доходите и допълват, че вече живеят по-спокойно.

Спадът на насилието в Ирак се изразява лесно - през миналата година страната отчита само (!) 1500 загинали от мини - по пътищата и край тях, застреляни от снайперисти или по други причини, свързани с военни действия. В сравнение с 2006 спадът е драстичен - тогава са загинали 34 000 човека.

Според авторитетното издание Automotive News ограничаването на насилието се отразява отлично на продажбите на нови автомобили.

И кандидатите да приберат парите на иракчаните са налице: Volkswagen, Ford и GM вече са готови да стартират масиво продажби на нови коли в Ирак, както и да подкрепят развитието на финансова мрежа, която ще позволи покупката на автомобили на лизинг.

А пазарът има огромен потенциал, тъй като сериозна част от иракските шофьори все още ползват остарели, но пък многобройни автомобили VW Passat, които бяха внесени през 80-те години на миналия век след огромна сделка за продажба на петрол с Бразилия. Тази партида и до днес си остава една от най-големите сделки на VW-Бразилия.

Проучванията сочат, че най-популярният нов автомобил сред иракчаните, които обмислят покупката на нова кола е Dodge Charger. Местните го наричат "Обама" - в чест на президента на САЩ Барак Обама.

Миналата година №1 в списъка на най-желаните автомобили беше Chrysler 300С, който също беше известен сред иракчаните като "Обама". Предпочитанията се сменят, но не и наименованието на лидера.

Oще: dodge charger  автомобили  ирак 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.