Portal e aвтомобилът на милениалите според Fiat Chrysler | webcafe.bg
Autocafe

Portal e aвтомобилът на милениалите според Fiat Chrysler

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe
03.01.2017, 18:22 (обновена 20.04.2017, 17:23)
Fiat Chrysler Portal

Снимка: © Fiat Chrysler

Fiat Chrysler представи концептуалния модел ван Portal във Лас Вегас в рамите на започващото технологично шоу CES 2017

Късно вечерта във вторник в Лас Вегас Fiat Chrysler представи Portal - концептуален модел електрически мини ван с функция за автономно шофиране.

Моделът, който е част от представянето на компанията в рамките на започващото на 5 януари най-голямо технологично шоу в САЩ - CES 2017, е таргетиран към поколението на така наречените "милениали" - родените между 1980-та и 2000 година.

Според компанията тъй като голяма част от "милениалите" вече навлизат в зрялата възраст и имат семейства, ванът би трябвало да е по-подходящ автомобил за тях, отколкото колите, предназначени за индивидуални нужди.

Концептуалният модел e задвижван от електрически двигател, разполага със собствена безжична мрежа и с опция за полуавтономно шофиране "Ниво 3" (Level 3), както и с необходимия хардуер, който може да ъпдейтне възможностите за автономност до "Ниво 4".

Това означава, че въпреки че е снабден с всички необходими за автономно шофиране камери, радари, LiDAR и утразвукови сензори, моделът се нуждае от шофьор, който да се намесва при нужда. От Fiat Chrysler твърдят, че колата може да се справя напълно самостоятелно на пътя в по-голямата част от ситуациите, но движението й ще бъде невъзможно без човек.

Седалките във вътрешността на Portal са модулни и могат да се премахват, така че интериорът да служи за различни цели спрямо нуждите на собствениците.

За модулния дизайн на седалките компанията си е сътрудничила с Adient, а за разработката на свързаните устройства и за дисплея - с технологичните гиганти Panasonic и Samsung.

Седалките са шест и са създадени така, че да са съобразени с "лайфстайла на милиеналите", каквото и да означава това. Вероятно широкото място вътре може да бъде използвано както за мобилен офис, така и за място за игра със семейството.

Според Fiat Chrysler поколението на новия век е особено чувствително към природосъобразния начин на живот, затова в интериора не са използвани животински кожи - само синтетични.

Portal ще може да извърви около 250 мили с еднократно зареждане в електрическата мрежа и около 150 мили само след 20 минути свързване с тока.

Основна роля в дизайна на Portal заема осветителната система, която този път не е просто акцент. Големите плъзгащи се врати са добре осветени, а предната и задната част на автомобила са буквално опасани с LED светлини.

Изобщо комуникативните светлини са много важен аспект от дизайна на бъдещите концептуални модели автомобили, с цел автономното шофиране да бъде възможно най-безопасно.

Интериорът е футуристичен и разпознаваем. Вътрешността на автомобила не прилича на нищо показвано досега и това се дължи основно на богатия информационан дисплей.

Portal има опция за лицево и гласово разпознаване, благодарение на което настройката на температурата, осветлението, навигацията и музиката към вкусовете на съответния шофьор са улеснени.

Oще: ces 2017  fiat chrysler  portal  автономно шофиране  ван  деца  колата на бъдещето  концептуален модел  мини ван  нови модели  ревю 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.