Superbus на сняг | webcafe.bg
Autocafe

Superbus на сняг

Георги Иванов
12.03.2012, 16:58 (обновена 13.03.2012, 13:00)
superbus

Superbus предлага уникален комфорт за 23 пътници

Автобусът на бъдещето - Superbus, проект на няколко випуска холандски студенти от Делфт направи първите си тестове на сняг - за работата на ABS системите, тази зима. И подобни изпитания не се виждат често - може да ги гледате във видеото в колонката.

Superbus е въплъщение на идеята за луксозен превоз на 23 пътници със скорост 250 км/ч, като автобусът е изцяло с електрическо задвижване. Пробегът с едно зареждане трябва да достигне 210 километра.

Проектът е на стойност 7 милиона евро и се финансира основно от холандското правителство.
На тези тестове Superbus постигна максимална скорост 85 км/ч и демонстрира спиране на сняг със и без системи ABS.

Superbus е дълъг малко над 18 метра, като височината му е под 1,8 метра, а отделните врати за всеки ред седалки се отварят нагоре. Всеки пътник пътува в индивидуално луксозно кресло, а според създателите на концепцията, Superbus няма да пътува по предварително зададен маршрут - достатъчно е да пратите sms и той ще мине да ви вземе от вас, трябва само да го чакате на тротоара.

Развитието на проекта продължава вече пет години и студентският екип, който се ръководи от професор Вубо Окелс - бивш астронавт, който сега преподава в Технологичния университет в Делфт.

Oще: superbus  автомобили 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.