Opel Astra идва с нови LED светлини | webcafe.bg
Autocafe

Opel Astra идва с нови LED светлини

Autocafe
29.05.2015, 13:16 (обновена 29.05.2015, 13:49)

1 от 2 снимки Назад Напред

opel astra

С новия Opel Astra матричните LED светлини ще дебютират в компактния клас

Новото поколение на популярния модел Opel Astra ще дебютира на автомобилното изложение във Франкфурт през септември с революционни за този клас матрични LED светлини.

Тази технология позволява създаването и оформянето на снопове дълги светлини, които не заслепяват насрещните автомобили и Opel е първата марка, която ще предлага тези светлини в компактния клас.

Това е второ поредно нововъведение на Opel при светлините в този клас автомобили - при актуалното поколение на Astra дебютираха биксеноновите адаптивни светлини.

Новите матрични LED светлини и тяхното развитие са дело на инженерите от Международния технически център за разработки и развитие на Opel в Рюселхайм, а системата е патентована под името Opel Intellilux. Досега такива светлини се предлагаха само на модели от по-високите и по-скъпи класове.

Новата матрична LED система на предните светлини е изградена от 16 LED сегмента - осем от всяка страна на автомобила и постоянно адаптира дължината и разпределението на светлинния сноп към всяка пътна ситуация. В рамките на управлението на процеса, системата функционира съвместно с предната камера Opel Eye, която установява наличието на други движещи се автомобили. При това различните отделни LED елементи, които биха могат да заслепят движещите се насрещно, се включват и изключват автоматично.

В момента в който автомобилът напусне градските зони, дългите светлини автоматично се включват и остават постоянно в такова състояние. Това води до значително подобряване на безопасността, както показва едно изследване на Техническия университет в Дармщадт и Европейската инициатива LightSightSafety.

Според данните от изследването при скорости на движение от 80 км/ч водачите успяват да установят наличие на обекти с 30 до 40 метра по-рано отколкото при използване на конвенционалните халогенни или ксенонови къси светлини. Това им осигурява около 1.5 секунди по-дълго време за реакция, например при внезапна поява на животно на пътя.

Когато камерата установи наличието на светлинни източници от насрещно движещите се автомобили, LED елементите в съответната зона се деактивират, просто „изрязвайки" зоната около автомобилите. Останалата част от пътя и околното пространство остават ярко осветени. С подобна висока степен на прецизност и адаптация LED матричните светлини пренасят светлинните технологии на следващото ниво.

В допълнение към множеството варианти на формата на снопа и петното на късите и дългите светлини, IntelliLux LED осигурява и специален режим за движение по магистрала, който подобрява безопасността през нощта. А специална функция за „добре дошъл" осигурява по-безопасен и комфортен достъп и напускане на автомобила в тъмнината.

И накрая, но не по значение, новите светлини се отразяват добре на дизайна на предницата на автомобила. Благодарение на малките LED елементи използвани при матричните светлини, те се оформят по-прецизно и деликатно; механичните, сложни контролни устройства, които изискват много обем и налагат оптично свръхоразмеряване на корпуса, вече не са нужни.

Oще: led  opel astra  автомобили 


Още от Премиера

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.