Новият VW Touаreg - като зъболекарски кабинет, в добрия смисъл | webcafe.bg
Autocafe

Като зъболекарски кабинет, в добрия смисъл

СибинаСибина Григорова
28.11.2018, 13:21 (обновена 30.11.2018, 13:33)

1 от 6 снимки Назад Напред

Д-р Костадин Харалмпиев от Минт клиник

Снимка: © Мирослава Дерменджиева

Тест-драйв с доктор Костадин Харалампиев

Какво е общото между зъболекаря и VW Touareg? В нашия случай, това е любовта към технологиите. Третата среща от поредицата ни с Touareg е между доктор Костадин Харалампиев и най-големия и нов представител на Volkswagen. Оказва се, че те вече се познават - вместо ние да разказваме на доктора за автомобила, се получава обратното.

Костадин Харалампиев е хирург с особено отношение към новите апаратури и захапките на хората.

Ако се чудите кое е първото място, където един хирург гледа човек, докато се запознава с него, познали сте - това са зъбите. А в една кола - големината на багажника.

При д-р Харалампиев това няма общо с професията, а по-скоро със семейния статус и хобитата.

Паркираме Touareg точно пред Mint clinic, където в събота обикновено няма пациенти, ако не броим спешните случаи, заради които хирургът пренарежда семейния график. Тази събота в квартал "Иван Вазов" всичко е спокойно и дори намираме къде да паркираме.

Touareg привлича погледите. Покрай нас минава младо семейство с бебе и куче. Автомобилът им изглежда добър вариант за каравана, имат само известни съмнения за големината на багажника, въпреки че, ако питате мен, той прилича на средно голяма хотелска стая в Токио. Според разположението на задните седалки, обемът на багажника варира от 697 до 810 литра.

Промяната в автомобила спрямо предишния модел е осезаема - тя е видима във формите, материалите, концепцията за свързаност. Избрали сме за наш събеседник д-р Харалампиев не само защото е лоялен към марката Volkswagen, но и тъй като отговаря на амбицията на Touareg да бъде най-умният и технологичен представител на концерна.

Хубавото в Touareg и в другите нови модели на Volkswagen е, че германците най-после се съгласиха, че чувството за лукс и премиум в купето не е излишна глезотия, която може да се компенсира от добър мотор.

Доктор Харалампиев нарича Volkswagen "рационалният избор при покупката на кола". И двамата с жена му имат различни модели на германския производител. Харесва новите коли, а това, което може да намери като съотношение цена-качество във Volkswagen, трудно се постига другаде. Като човек с професионална концентрация в детайла, първото нещо, което ни показва в Touareg, е финишът на коженото табло, както го нарича той.

След като вече сме изяснили въпроса каква е мотивацията за покупка на Volkswagen, минаваме на следващия - какво кара човек да стане зъболекар, при това хирург.


За фамилия Харалампиеви това е семейна професия. Костадин я взима от бащата си: "Изненадах всички, включително и него". Ако питате нас обаче, не е голяма изненада за момче, което от най-ранна възраст си е играло със зъболекарски инструменти и е прекарвало часове в кабинета на баща си. Доктор Харалампиев казва за себе си, че е човек, който много мрази да не може да прави нещо, с което е решил да се занимава и това го движи напред.

На въпроса какво е определението за добър зъболекар, получаваме леко изненадващ отговор - според него това е зъболекарят, който успява да изгради позитивна емоционална връзка с пациентите си.

Амбициозно, предвид че думата "зъболекар" у много хора предизвиква средно леки паник атаки и безсъние. Д-р Харалампиев има обяснение и за това: дължи се на травматично преживяване и лош спомен от детските години, който след това преследва човек през целия му живот. Затова той лично особено внимава с децата.

Разказва, че никога не се спира, докато не направи пациентите си щастливи от общата им работа. Понякога това му струва скъпо. Колегите му се шегуват, че това е форма на професионален мазохизъм. Разказва ни и за разочарованието си, когато в личната си ФБ страницата публикувал снимка на "един много красив венец" след проведено от него лечение. Не само, че останал неразбран, ами и самият той се изненадал от нулевата популярност на денталната красота сред Фейсбук общността. Взел си поука да не споделя повече зъбни снимки, въпреки че от време на време още го сърбят ръцете.

Автономни коли, умни градове - дали бъдещето принадлежи и дигиталната дентална медицина, в която човешкият фактор е минимизиран? - разговорът за високотехнологичния Touareg отскача леко и в бъдещето.

"От години работя с дигитални технологии за планиране и изпълнение. Екипът в клиниката е от млади хора, които също са много мотивирани да се движим напред с новите технологии. Единият от зъболекарите ни е почти програмист. Аз самият съм безкрайно развълнуван и любопитен, а най-дебелите учебници, които притежавам, се казват "Complex treatment planning". Новите технологии ми дават възможност да съм по-ефективен".

Костадин Харалампиев намира истинската пресечна точка между колите и професията си. Сентенцията му е леко философска: когато човек получи и свикне с определено ниво на оборудване и обслужване, психологически ги приема за даденост. Независимо дали говорим за автоматично превключване на къси и дълги светлини, копче за затваряне на багажника или лечението на зъболекарския стол.

"Видях, че Touareg-ът отзад има щори на задните прозорци. Това е нещо дребно, но ние страшно държим на него заради децата, които на дълъг път заспиват и слънцето им пече в очите. Друго, което ми е много важно, е хубавата музика. В следващата ми клиника също ще инвестирам много в музика."

Като говорим за екстри, в новия Touareg има толкова асистиращи системи, колкото в никоя друга кола на марката. Също толкова дълъг е и списъкът със самите екстри. Тази кола е просто "сок от мозък". Едно от интересните неща например е функцията "nightvision", която с помощта на инфраред засича движещи се хора и животни в тъмното. Според това дали тези обекти са опасни за шофьора, ги маркира в червено или в жълто.

Асистенцията на спирачките също е е голяма чувствителност, така че в случай на инцидент да може да се реагира много бързо. Има и система за помощ при задръствания - тип автономно шофиране - колата спира, завива и ускорява сама до скорост от 60 км/ч. Другата опция, която прави Touareg много маневрен - защото тази кола е наистина голяма - е задвижването на 4 колела.

"Touareg-ът е супер впечатляващ и отново ме кара да се замисля", казва по някое време д-р Харалампиев. Питаме го на колко години се замисля дали да не купи нов автомобил. "4 години плащам лизинг, карам още една и на петата вече се замислям".

А как се виждаш след 5 години, или по-точно къде би искал да си?

- Със сигурност трябва да преместим клиниката, защото си я представям по-различна от това, което е в момента. До ден днешен се учудвам колко известни имена работят в пълен организационен хаос и много малко разсъждават за работата си като за бизнес.

Когато не правиш зъби, какво правиш?

- Ходя на тенис, карам ски, пътуваме нанякъде и в последните 10 години в свободното си време се занимавам с деца, което си е доста приятно занимание.

Разкажи ни виц за зъболекари.

- Събрали се на един конгрес зъболекари и гинеколози. Излязъл един от участниците и попитал "Къде бъркаме, колеги?"

 

Другите две интервюта от поредицата можете да прочетете тук и тук.

Oще: suv  touareg  volkswagen  volkswagen suv  зъболекар  костадин харалампиев  минт клиник  новия туарег  стоматологична клиника  тестдрайв 


Още от Тестдрайв

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.