Webcafe

От Панама до Берлин: философия на кецовете

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
21.04.2016, 12:34 (обновена 22.04.2016, 20:39)
хели converse

Снимка: © Webcafe.bg

Единствената пиарка в София, която ходи по срещи с колело и Converse, се казва Хели

Когато навремето Чък Тейлър измисля кецове, с които да е удобно да се играе баскетбол, едва ли предполага, че днес милиони хора по цял свят ще носят неговите Converse, няма да искат да ги изхвърлят дори когато очевидно са изживели живота си, ще ги водят на най-интересните места и ще ги обичат, както се обича верен приятел.

Ще ви запознаем с един от тези хора, или ако трябва да сме точни - една.

Коя е Хели?

Единствената пиарка в София, която ходи по срещи с колело и Converse, се казва Хели, и се срещаме с нея един светъл, софийски следобед в One more bar - за да ни разкаже защо носи точно и само Converse и с какво в живота си свързва любимите си кецове.

Хели е freelance PR, работи във Фондация 1 за култура и изкуства (наследника на списание 1). В момента е във вихъра на подготовката на фестивала One Design Week, който ще се проведе през юни, когато Капана, Пловдив, за 10 дни се превръща в център на съвременния дизайн в Европа.

Освен това, Хели е обучител на младежки организации, а преди е била журналист, барман, доброволец в Словакия и какво ли още не. Смее се много, говори обилно и е влюбена в Converse.

Къде пътува Converse

Хели ни разказва за последното място, на което е завела добрите, стари Converse-ки - Панама.

През февруари те са стъпвали по централноамериканските земи, карибски островчета, дъждовни гори. И съвсем очаквано не са я предали. На връщане е имала свръхбагаж и е трябвало да ги остави, все пак отдавна са изживели живота си.

"Имах супер много багаж, трябваше да оставя кецовете, гледах ги, гледах ги, страдах, накрая си ги взех. Казах си, че не са толкова зле и сега пак съм с тях. Не мога да ги изхвърля", разказва тя.

Освен в Панама, през изминалата година Хели е водила кецовете си в Амстердам, Гърция, Полша, Турция, Берлин, Мароко и Испания.

С кецовете дотук

Единственото място, на което Хели носи други обувки, е общината, където от време на време прави пресконференции.

На театър? На опера? На сватба? Естествено, че Converse.

Преди време е организирала благотворителен бал, на който е била единственото момиче с кецове. Така са я и запомнили - „мацката с кецовете". В момента се оглежда в новите модели и избира какви да си вземе, тъй като лятото ще е главна шаферка на нейна приятелка и за сватбата й трябват нови кецове. Лачени обувки с ток? Абсурд.

С Converse на море

Когато тръгва за морето, Хели взима книга, музика и Converse. "С бански, без бански, вече зависи къде отиваме", казва тя.

Дали й пречи пясъкът в кецовете? Напротив.

Последното й къмпингуване е от трети март тази година, когато с приятелите й са прекарали няколко дни на Силистар. Миналата година е открила PR офис на плажа на р. Марица, където буквално е скъсала старите си Chuck Taylor любимци.

Може би мислите, че след това ги е изхвърлила? Не, седят си на балкона.

„Погледни кецовете ми, за да разбереш колко много неща са ми се случили"

Хели споделя, че носенето на кецове не е само обуване на краката. То е философия. Лайфстайл. Начин на себеизразяване. Защо точно тази марка - няма логично обяснение.

Но и влюбването в конкретен човек няма. Любовта просто е.

Oще: chuck taylor  converse  one design week  pr  баскетбол  капана  кецове  с кецове на сватба  спорт  фондация 1  хели  чък тейлър 


Още от CONVERSEations