New кец on the блок | webcafe.bg
Webcafe

New кец on the блок

СибинаСибина Григорова
25.04.2016, 13:45 (обновена 27.04.2016, 13:06)
албена колчакова

Снимка: © Webcafe.bg

От 7 години Албена е продуцент на сутрешния блок на Българската национална телевизия "Денят започва" - едно от малкото пространства в националния ефир, което твърдо отказва да се превърне във фабрика за скандали в името на рейтинга. "Душата и сърцето" й са в "БНТ Такси" - онези кратки импровизирани срещи с хората от улицата, които показват своя автентичен поглед към живота и света.

Разходете се по "Сан Стефано" и няма начин да не я познаете по кецовете.

Тя е фотограф, журналист, телевизионер, дете на стара македонска фамилия.

Обича френската музика, хубавото лате, картинга и приключенските бягства по целия маршрут от Синеморец до Малта.

Изпитва нездраво влечение към ул. "Шишман" и има причудливия навик да прави малки, но трогателни подаръци на нищо неподозиращи хора. Когато реши да сбъдне нечия мечта, е способна да премести планини с двете си ръце.

Никога не се разделя с телефона си и с новините. Никога не влиза в кадър и в клишета.

От 7 години Албена е продуцент на сутрешния блок на Българската национална телевизия "Денят започва" - едно от малкото пространства в националния ефир, което твърдо отказва да се превърне във фабрика за скандали в името на рейтинга.

"Душата и сърцето" й са в "БНТ Такси" - онези кратки импровизирани срещи с хората от улицата, които показват своя автентичен поглед към живота и света. Заедно със Спас Кьосев са в екипа на предаването от първия му момент.

Рядко й се случва да се спре на едно място. А ако надникнете в багажника на колата й, ще откриете поне един чифт Converse "за всеки случай".

"Навремето те се превърнаха в нещо като униформа на "БНТ Такси" за нас със Спас. Както той винаги ми казва, в кецовете има философия".

Полет. Скок. Рошаво.


С тези три думи Албена описва идеологията на кецовете.

"Не знам дали си въобразявам, но интересното е, че повечето от колегите ми с кецове сме в супер добри отношения. Усеща се, че си от една кръвна група с тях"

Първият й чифт са бели, високи, класически Chuck Taylor-и и всъщност... принадлежат на родителите й.

"Баща ми беше донесъл два чифта от една командировка. Стояха при всички останали обувки, а аз постоянно ги "пробвах". Те, естествено, ми бяха огромни, но аз си ги носих тайно".

В момента има седем чифта Converse "в оборот": високи и ниски, кожени и платнени, бели, черни, кафяви, сиви...

"Пазя си един чифт вече почти 12 години - черни с бели бродерии във формата на цветя:

Тези кецове вече са буквално пред разпад, но аз продължавам да си ги нося. Това са най-удобните ми обувки, единствените, които мога да нося навсякъде независимо от дъжд, сняг, кал или жега".

Защо Converse? "Ами, случвало се е да си купя и други марки, но те всички са копия на класическите"

"Кецове? Това е просто недопустимо!"

Обича да ходи на работа, облечена със сако, панталони / дънки и кецове. Носи Converse-ките си и с риза, и с рокля.

Никога не е забелязвала някой от гостите на предаването - включително министри, депутати и всевъзможни официални лица - да погледне с недоумение или пренебрежение към кецовете й рано сутрин.

А шефовете й в БНТ? "Деликатни са... по-скоро насочват вниманието си към чорапите ми. Но за кецовете не са посмели нищо да кажат"

Спомня си обаче, че преди години водещата на прогнозата за времето я посрещнала в коридора с думите:

"Албена! Как е възможно! Да си продуцент на сутрешен блок и да ходиш с кецове? Това просто е недопустимо, какво ще си помислят хората за теб?"

"Отговорих й, че аз съм това, което съм, и нямам проблеми с уважението", смее се тя.

Няма случай, в който да се е почувствала неуместно, носейки кецове - независимо дали на плажа или по етажите на БНТ.

"Ако те са съчетани със стилни дрехи, подходящи на атмосферата, кецовете се превръщат по-скоро в приятен акцент, нещо като намигване. Това те кара да се замислиш повече за характера на човека, с когото се срещаш", смята тя.

Политици с кецове? Защо не.

Представя си кмета на София с тях. "О, да! Мисля, че ще й отиват - както като на човек, така и спрямо позицията, която заема".

Албена споделя, че обожава да среща възрастни хора с кецове.

"Скоро тук, на "Шишман" вървях след един страхотен мъж, който беше на видима възраст между 55 и 60 години, с побеляла коса, облечен със сако, панталон, и... тъмно-сини кецове. Бяха абсолютно протрити, отзад дори не се виждаше емблемата "All Stars", както на повечето от моите.

Кецовете му бяха абсолютен контраст на всичко друго в него и точно това ми хареса. Веднага започнах да си представям какъв ли е този човек, какво ли представлява. Вървях след този човек дълго време, между другото, пропуснах книжарницата..."

Сега си мечтае кецовете да я отведат на изложба на Йеронимус Бош.

Точно в момента има уникална експозиция в родния град на майстора в Холандия по случай 500-та годишнина от смъртта му.

След това може да даде заслужена почивка на кецовете. До утре сутрин, точно в 6 ч.

Oще: all stars  chuck taylor  converse  converse-ations  албена колчакова  бнт  бнт такси  денят започва  журналистика  кецове  кецове от converse  продуцент  спас кьосев  сутрешен блок  телевизия  шишман 


Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.