Webcafe

New кец on the блок

СибинаСибина Григорова
25.04.2016, 13:45 (обновена 27.04.2016, 13:06)
албена колчакова

Снимка: © Webcafe.bg

От 7 години Албена е продуцент на сутрешния блок на Българската национална телевизия "Денят започва" - едно от малкото пространства в националния ефир, което твърдо отказва да се превърне във фабрика за скандали в името на рейтинга. "Душата и сърцето" й са в "БНТ Такси" - онези кратки импровизирани срещи с хората от улицата, които показват своя автентичен поглед към живота и света.

Разходете се по "Сан Стефано" и няма начин да не я познаете по кецовете.

Тя е фотограф, журналист, телевизионер, дете на стара македонска фамилия.

Обича френската музика, хубавото лате, картинга и приключенските бягства по целия маршрут от Синеморец до Малта.

Изпитва нездраво влечение към ул. "Шишман" и има причудливия навик да прави малки, но трогателни подаръци на нищо неподозиращи хора. Когато реши да сбъдне нечия мечта, е способна да премести планини с двете си ръце.

Никога не се разделя с телефона си и с новините. Никога не влиза в кадър и в клишета.

От 7 години Албена е продуцент на сутрешния блок на Българската национална телевизия "Денят започва" - едно от малкото пространства в националния ефир, което твърдо отказва да се превърне във фабрика за скандали в името на рейтинга.

"Душата и сърцето" й са в "БНТ Такси" - онези кратки импровизирани срещи с хората от улицата, които показват своя автентичен поглед към живота и света. Заедно със Спас Кьосев са в екипа на предаването от първия му момент.

Рядко й се случва да се спре на едно място. А ако надникнете в багажника на колата й, ще откриете поне един чифт Converse "за всеки случай".

"Навремето те се превърнаха в нещо като униформа на "БНТ Такси" за нас със Спас. Както той винаги ми казва, в кецовете има философия".

Полет. Скок. Рошаво.


С тези три думи Албена описва идеологията на кецовете.

"Не знам дали си въобразявам, но интересното е, че повечето от колегите ми с кецове сме в супер добри отношения. Усеща се, че си от една кръвна група с тях"

Първият й чифт са бели, високи, класически Chuck Taylor-и и всъщност... принадлежат на родителите й.

"Баща ми беше донесъл два чифта от една командировка. Стояха при всички останали обувки, а аз постоянно ги "пробвах". Те, естествено, ми бяха огромни, но аз си ги носих тайно".

В момента има седем чифта Converse "в оборот": високи и ниски, кожени и платнени, бели, черни, кафяви, сиви...

"Пазя си един чифт вече почти 12 години - черни с бели бродерии във формата на цветя:

Тези кецове вече са буквално пред разпад, но аз продължавам да си ги нося. Това са най-удобните ми обувки, единствените, които мога да нося навсякъде независимо от дъжд, сняг, кал или жега".

Защо Converse? "Ами, случвало се е да си купя и други марки, но те всички са копия на класическите"

"Кецове? Това е просто недопустимо!"

Обича да ходи на работа, облечена със сако, панталони / дънки и кецове. Носи Converse-ките си и с риза, и с рокля.

Никога не е забелязвала някой от гостите на предаването - включително министри, депутати и всевъзможни официални лица - да погледне с недоумение или пренебрежение към кецовете й рано сутрин.

А шефовете й в БНТ? "Деликатни са... по-скоро насочват вниманието си към чорапите ми. Но за кецовете не са посмели нищо да кажат"

Спомня си обаче, че преди години водещата на прогнозата за времето я посрещнала в коридора с думите:

"Албена! Как е възможно! Да си продуцент на сутрешен блок и да ходиш с кецове? Това просто е недопустимо, какво ще си помислят хората за теб?"

"Отговорих й, че аз съм това, което съм, и нямам проблеми с уважението", смее се тя.

Няма случай, в който да се е почувствала неуместно, носейки кецове - независимо дали на плажа или по етажите на БНТ.

"Ако те са съчетани със стилни дрехи, подходящи на атмосферата, кецовете се превръщат по-скоро в приятен акцент, нещо като намигване. Това те кара да се замислиш повече за характера на човека, с когото се срещаш", смята тя.

Политици с кецове? Защо не.

Представя си кмета на София с тях. "О, да! Мисля, че ще й отиват - както като на човек, така и спрямо позицията, която заема".

Албена споделя, че обожава да среща възрастни хора с кецове.

"Скоро тук, на "Шишман" вървях след един страхотен мъж, който беше на видима възраст между 55 и 60 години, с побеляла коса, облечен със сако, панталон, и... тъмно-сини кецове. Бяха абсолютно протрити, отзад дори не се виждаше емблемата "All Stars", както на повечето от моите.

Кецовете му бяха абсолютен контраст на всичко друго в него и точно това ми хареса. Веднага започнах да си представям какъв ли е този човек, какво ли представлява. Вървях след този човек дълго време, между другото, пропуснах книжарницата..."

Сега си мечтае кецовете да я отведат на изложба на Йеронимус Бош.

Точно в момента има уникална експозиция в родния град на майстора в Холандия по случай 500-та годишнина от смъртта му.

След това може да даде заслужена почивка на кецовете. До утре сутрин, точно в 6 ч.

Oще: all stars  chuck taylor  converse  converse-ations  албена колчакова  бнт  бнт такси  денят започва  журналистика  кецове  кецове от converse  продуцент  спас кьосев  сутрешен блок  телевизия  шишман 


Още от CONVERSEations