Как да гледаме легално филми и сериали | webcafe.bg
Filmcafe logo

Как да гледаме легално филми и сериали

Webcafe
01.11.2017, 18:19 (обновена 04.11.2017, 10:27)
streaming apps

„Да дам пари, за да гледам нещо легално?!? Защо? И какво е „легално“? Защо? Ама има торенти!“

Това мислене продължава да е широко разпространено у нас, що се отнася до консумацията на филми и сериали, че и не само. Обикновено се започва с продължително ровене из тракери, търсене на най-доброто качество, молитви за достатъчно сийдъри, чакане, чакане, чакане. Накрая се оказва, че си изтеглил желания филм с руско аудио или гигантски корейски субтитри.

В същото време стрийминг услугите по света се адаптират към тази ситуация и дори се възползват от нея. Те се превръщат в успешна алтернатива не само на традиционното, линейно гледане на телевизия, но и на самото пиратство.

Огромни каталози с филми и сериали са само на клик разстояние от потребителя. Избраната продукция започва на мига, може да бъде гледана от почти всяко устройство, което има екран върху себе си, а качеството - толкова важен критерий за зрителя - винаги е на високо ниво.

Друг коз на стрийминг услугите им са цените, като таксата често е по-евтина от тази за цифрова телевизия или цената на кинобилет. Така лакомата консумация на филми и сериали е едновременно по-удобна, по-евтина, по-качествена и по-бърза. На всичкото отгоре е и напълно законна.

И ето, че вече и у нас тези услуги стават все по-изкушаващи. HBO GO е достъпна от години за абонатите на филмовия канал. Netflix и Amazon Prime също направиха първите си стъпки на родния пазар. За неверниците те предлагат и безплатни пробни периоди, чрез които човек може бързо да прецени струва ли си да дава онези 10-20 лева месечно, за да гледа нови филми и сериали легално.

А от опит глава не боли, така че последвайте ни в нашето кратко ръководство за това как да се възползвате от възможностите, които стрийминг услугите у нас предлагат.

Amazon Prime (www.primevideo.com)

Започваме със стрийминг услугата, която стана достъпна у нас последна. Тя опитва да привлече потребителите с една безплатна седмица, но и по-ниска такса за първите 6 месеца – едва 2,99 евро на месец. След като този евтин период изтече, цената на месец става 5,99 евро. През цялото време имате възможност да кажете „Това не е за мен“ и да се откажете от абонамента си.

А какво ви предлага той? Обичайните популярни филми и сериали, както и оригиналните продукции на Amazon. Най-любопитната сред тях е първият сезон на сериала „American Gods” (Американски богове), базиран на едноименния роман на Нийл Геймън. Сред ексклузивните изкушения са и “The Man in the High Castle“, “The Grand Tour” (който събра тримата водещи на култовото предаване за автомобили „Top Gear”), опита на Amazon в супергеройския жанр – „The Tick”, и още.

Сайтът обаче няма да ви зарадва с български интерфейс. Изборът ви е между английски, немски, испански, френски, италиански и португалски. Ако тези езици са ви слаби, ще разчитате на картинки и при гледането на филми и сериали, защото услугата все още не предлага и български субтитри.

А как протича регистрацията? Простичко, стига да нямате против попълването на няколко страници с данни. При създаването на нова регистрация първо се налага да въведете име, реален e-mail и парола.

Макар първата седмица да е безплатна, ще имате нужда и от дебитна или кредитна карта, защото ако не прекратите абонамента си, тегленето на месечните такси след безплатната седмица става автоматично. За картата не се изисква много – въвеждате името, изписано на нея (вашето, предполагаме), както и номера на картата и месецът и годината, до която тя е валидна.

Дотук добре. Следва полето за адреса на платежното средство, т.е. този, с който е регистрирана картата ви. Попълнихме друг адрес обаче и нямаше никакъв проблем. Това обаче не означава, че продължите ли да ползвате Amazon Prime, няма да плащате такса. А и нали не това е целта на занятието. След като въведете и тези данни, имате последна възможност за редакция на всичко въведено до момента.

Голям син бутон ви изкушава да започнете пробния си период от 7 дни. Натискате го и се потапяте в каталога на Amazon.

Приложението е разделено на няколко категории, за да се ориентирате по-лесно спрямо това какво ви се гледа. Най-отгоре са оригиналните продукции на Amazon, които споменахме по-горе. Следват категориите „Top Movies”, Crime Movies, Top TV (популярни сериали), Drama Movies и всички други жанрове. Харесвате си някой филм или сериал и започвате с гледането. Ние решихме да пробваме с „The Man in the high castle”.

Посрещна ни удобен и ефективен плейър. X-Ray бутона в горния ляв ъгъл показва различни любопитни подробности за сериала/филма, който гледате. В случай че, подобно на нас, подобна информация ви дразни, винаги можете да я скриете, като натиснете стрелката нагоре. От View All пък можете да се запознаете с актьорите в сериала, героите, музиката и още подробности, идващо право от онлайн филмовата база-данни IMDB. Там се намира и Scenes бутонът, който ви помага да отидете на конкретна сцена от дадения епизод/филм. Ориентират ви със снимка и кратко описание, за да намерите по-лесно моментът, който търсите.

В горния десен ъгъл пък имате четири иконки. С първата избирате език на субтитрите (на изброените по-горе езици, като български, за съжаление, все още няма), качество на картината (Good, Better, Best, с пояснение колко гигабайти от интернета ви ще бъдат изразходени за час), сила на звука и бутон за цял екран. В долния десен ъгъл пък можете да отидете на следващия епизод, в случай, че гледате сериал. Простичко и удобно.

Хубавото на легалните стрийминг услуги е, че ви позволяват бърз и удобен достъп от всяко ваше устройство. В случая с Amazon Prime е необходимо просто да изтеглите Prime Video приложението на устройството, което искате да използвате. Освен от компютър, можете да гледате и чрез Fire Tablet, iOS устройства като iPhone и iPad, таблети и телефони с Android, Xbox One и Playstation 3 и 4, смарт телевизорите на Samsung, Sony и LG. През 2017-та все ще се намери нещо из дома ви, което да може да бъде ползвано за гледане.

Седем дни все ще ви стигнат да хвърлите едно око на каталозите и да прецените дали Amazon Prime е за вас и дали там ще откриете новия си любим сериал. Ако не успеете, да не забравите да прекратите абонамента си, защото след края на пробната седмица услугата ще започне да точи банковата ви сметка с едни около 3 евро месечно (след половин година - с 6). Отказването от абонамент става от горния десен ъгъл на основната страница, където има малко човече със стрелка за падащо меню. Избирате Account and Settings, което ви запраща в менюто за (о, изненада!) контрол над акаунта ви. Там е и другият голям бутон (в случая не е син) с надпис „End Membership”.

NETFLIX (www.netflix.com/bg)

Ето го и стрийминг чудото, което разтърси Холивуд и което продължава да вади нови и нови свои продукции, напук на всички прогнози и спекулации за финансови проблеми и предстоящ крах. Именно качествените оригинални сериали и филми са най-големият коз на Netflix по пътя им към вашия джоб и легално развлечение.

Черешката на тортата е „House of Cards” (Къща от карти), около който се зашумя още повече покрай секс-скандала с Кевин Спейси, изпълняващ главната роля. Именно с този политически трилър започна възходът на Netflix, а успешният опит с него им даде увереност да инвестират в множество други сериали и филми, които можете да гледате при тях.

За разлика от Amazon Prime, при регистрация в Netflix получавате цял безплатен месец, през който да си гледате на воля каквото пожелаете от каталога им и да умувате струва ли си всеки месец да плащате за съдържанието, което консумирате, или вместо това искате да си останете пират.

Другата разлика с Amazon Prime е, че при Netflix имате избор между три различни абонаментни плана – Basic (7,99 евро на месец), Standard (9,99 евро на месец) и Premium (11,99 евро на месец). Общото е, че всеки един от тези три плана ви дава възможност да гледате филми и сериали на лаптопа, телевизора, телефона или таблета си, колкото и когато пожелаете.

Разликите в плановете са две. Първо, в качеството на изображението.

Ако искате HD картина, ще трябва да вземете стандартния пакет. Ако имате телевизор с възможности за ултра висока резолюция (4К), може би ще искате пакета Premium, тъй като само там е налично Ultra HD, Втората разлика в абонаментните планове е свързана с това на колко екрана можете да гледате едновременно. Основният пакет позволява гледането само от един екран в даден момент. При стандартния стават два. Така ти може да си гледаш „House of Cards” на телевизора и да чакаш гаджето си да се стресне и да поиска утеха, след като по твоя препоръка си е пуснала на лаптопа „Stranger Things”. Примерно.

Premium е сякаш по-семейно ориентираният абонаментен план, тъй като позволява едновременно гледане на 4 различни екрана едновременно. Помните ли как цялото семейство се е събирало през голямата кутия в хола, за да гледа новия епизод на „На всеки километър“? И ние не помним, защото в днешно време всеки член на семейството може да гледа каквото му е кеф, където си поиска из жилището. Ценна опция за осигуряване на родителско спокойствие, без съмнение.

Регистрацията при Netflix е с една идея по-бърза и лесна. Давате имейл и парола, след това избирате как да платите. Друга разлика с Amazon Prime е, че при Netflix освен дебитна/кредитна карта можете да ползвате и PayPal акаунт, което ние лично считаме за голямо удобство.

Три клика по-късно вече имате регистрация и трябва да посочите какви устройства ще ползвате за гледане – смарт телевизор, смартфон или таблет, компютър, Playstation или XBOX. Можете да посочите имената и на хората, които ще ползват абонамента. Така Netflix ще предлага филми и шоута, съобразени с вкуса на конкретния гледащ. А системата разбира какъв е вкусът ви с кратко допитване, при което трябва да изберете поне три ТВ шоута или филми, които харесвате.

Най-накрая стигаме и до основната страница на Netflix. Най-отгоре са избраните от вас любими шоута (PICKLE RICK!), след което следва гордостта на компанията – оригиналните им продукции. Тук ще откриете „Stranger Things”, “Orange is the new black”, “Riverdale”, “Daredevil”, “Iron Fist” и останалите супергеройски продукции, анимето „Castlevania”, издънкатa, която представлява американската филмова адаптация на „Death Note” и още, и още.

Нататък в категориите можете да (раз)гледате най-обсъжданите заглавия в момента, както и популярните в самия Netflix. Следват обичайните категории, в които сериалите и филмите са разделени по жанр, а освен това ви се препоръчват и такива, които имат сходства с някои от любимите ви. Подборът е горе-долу адекватен, макар че не знаем какво е общото между „Матрицата“ и „Мъже в черно“. Може би мъжете, носещи черни костюми и слънчеви очила?

Избирате си нещо за гледане спрямо настроението и вече сте пред плейъра на Netflix. Той също е удобен. Долу вляво имате бутон за стартиране и пауза и такъв за контрол на силата на звука. Вдясно пък се намират бутон за помощ, както и по-различните контроли за достъп до епизодите. Можете да минете направо на следващия епизод, както и да изберете сезон и конкретен епизод от него, което е от значение при телевизионни продукции, задържали се няколко години на екран.

Следващият бутон е за избор на език на озвучаването (английски и, незнайно защо, турски), както и на субтитри. Опитът ни с House of Cards ни изненада и с български такива. Всичко из сайта обаче е на английски, а още не сме достатъчно готини, че да го локализират и да се радваме на менюта на български.

Както ви споменахме, при Netflix имате цял месец, за да прецените ще си плащате ли за нещата, които гледате, или не. Ако не се откажете от услугата, от втория месец тя ще започне да таксува банковата ви сметка с таксата спрямо абонаментния ви план. Така че не забравяйте да се откажете от абонамента си, ако не смятате да ползвате Netflix занапред. Това става най-бързо и лесно от падащото меню в горния десен ъгъл. Оттам отивате на Help Center, a в Quick Links в дясната част на отворилата се страница ще намерите Cancel Account.

HBO GO (www.hbogo.bg)

На финала, но не и по важност, стигаме до HBO GО - стрийминг услугата на популярния филмов канал. HBO е с най-сериозни традиции на българския пазар и от години е част от абонаментните планове на редица кабелни и сателитни оператори. Сайтът на HBO GO е единственият, който има българска версия, което го прави най-лесен за масова употреба.

Какво обаче е различното тук? HBO GO към момента е достъпен за хора, които са се абонирали за канала HBO през доставчик на интернет, телефония (Теленор) или телевизия.

В списъка влизат освен редица кабелни и сателитни оператори от страната, така и трите мобилни – Мтел, Виваком и Теленор. Ако телевизията ви не предлага канала HBO, възможно е човек да се абонира и само за HBO GO. Това обаче отново става през оператора и не е възможно да се абонирате онлайн през сайта на услугата. Т.е. може да ви отнеме малко повече време. Най-често HBO GO се предлага в пакет с друга услуга – телевизия и интернет и цената му влиза в цената на целия пакет. Само Теленор предлага HBO GO към абонамент за мобилен план.

При регистрация на HBO GO акаунт се изисква именно да изберете клиент на кой оператор сте, след това трябва да въведете клиентски номер, име, e-mail, псевдоним и парола. Дадете ли всичко това, получавате достъп до услугата и цялото съдържание – както това, което можете да видите в самия канал HBO, така и допълнително, достъпно само в HBO GO.

Възможностите за гледане отново са сходни - смарт телевизорите на LG и Samsung, iPhone и iPad, таблети и смартфони с Android, игрова конзола, компютър или Google Chromecast, при което можете да гледате съдържанието на телевизора си и да ползвате мобилното устройство като дистанционно. Имате възможност да регистрирате до 4 устройства, от които HBO GO ще се ползва.

Достъпът до услугата става чрез HBO GO приложението. Него можете да откриете в магазина за приложения на устройството си. Ако пък не искате да гледате нещо конкретно, можете да използвате HBO GO, за да си пуснете и някой от HBO каналите на живо. Част от съдържанието може да е недостъпно, тъй като живото излъчване зависи от самия оператор и това в коя държава се намирате. Но и за какво ви е да гледате на живо, като силата на избора е в ръцете ви.

Каталогът на HBO GO се обновява „почти ежедневно“ с нови филми, сериали и Disney селекция за деца. Друг голям плюс е това, че те идват с български субтитри или са озвучени на български език. При премиерните епизоди на някои сериали обаче преводът може да отнеме време. Разбира се, ако не ви се чака, можете да гледате желания филм или сериал с оригиналното озвучаване и субтитри.

Що се отнася до каталога… е, „Game of Thrones“. Какво повече можем да кажем? HBO са продуценти на може би най-популярния сериал в света през последните години и ако си заделите седмица, HBO GO е мястото, където можете да изгледате всичките му сезони. А като дойде време за последния, пак тук е мястото, където можете да гледате всеки нов епизод в деня на премиерата.

Фентъзи епосът по книгите на Джордж Р.Р. Мартин обаче в никакъв случай не изчерпва каталога на услугата. Налице са и всички други оригинални HBO продукции – от класики като „Семейство Сопрано“, „Наркомрежа“ (The Wire) и „Антураж“, през по-нови сериали като „Западен свят“, „Истински детектив“ и „Играчи“ (със Дуейн „Скалата“ Джонсън, който е навсякъде в днешно време).

Решите ли да се откажете от абонамента си за HBO GO, пак ще се наложи да се занимавате с посредничеството на оператора и да ходите до офис. За разлика от Amazon Prime и Netflix, тук няма възможност за отказ от абонамент през сайта.

Сравнителната таблица ви показва какво ви предлагат трите услуги и на каква цена:

Легално или нелегално? Това е въпросът

Всеки знае своят отговор, но стрийминг услугите полагат все по-големи усилия да привлекат нас, консуматорите, на своя страна. Търсене на съдържание винаги ще има. Когато обаче намирането му е улеснено, достъпът - бърз и лесен, а качеството - високо, потребителите биват изкушени да се поглезят. Именно това ни придърпва към сървърите на HBO GO, Netflix и Amazon Prime, докато пиратстването на филми и сериали постепенно губи своя чар.

Така че дайте шанс на тези стрийминг услуги, а ние се отдаваме на новия сезон на "Stranger Things".


Още от Filmcafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.04.2017, 14:26

8 кървавица | 03.11.201718:26

като се има на предвид че УебКафе ви открих на фронт страницата на торент сайт (мисля че арената беше) до преди това не бях чувал за вас....
а сега агитирате да се страни от торентите, тва ми изглежда като двоен стандарт
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

7 follow_the_cash_flow | 02.11.201717:58

Единствено, може да се направи следната сметка:
- колко време и нерви ще спестя да си платя, наместо да търся по втория начин.
- това време и нерви мога ли да ги монетизирам - т.е. като цяло спестеното време и усилия върши ли ми работа (примерно, да си платя ХБО. спрямо моите обичайни доходи ми струва колкото да не си взема 1 лв ресто в магазина... Много щастлив)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

6 follow_the_cash_flow | 02.11.201717:55

A кофти ли е да намериш торент или стрийминг с БЪЛГАРСКО аудио, дублаж, наместо субтитри ???
И все едно гледаш лайнян сериал по телевизията, битиви комеди или някаква простотия по нова Много щастлив.
За легалното просто забравете.
Всъщност, набийте си в главата следното:
- ВСИЧКО, КОЕТО НЕ МИ НОСИ ПРИХОДИ, КАТО РАЗХОД ТРЯБВА ДА КЛОНИ КЪМ НУЛА !!!
Просто си го набийте в главата, хората мислят практично ;).
Да не говорим, че и нещата които носят приход, като разход трябва да се оптимизират до минималното допустимо. Съответно, за по-краткосрочни и one of a time задачи минималното е едно, в по-дългосрочен план е друго..
- така мислят работодателите и хората с бизнес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 02.11.201713:50

Днес за пръв път от осем сезона волкинг дед ми попадна тук някъв рекламен банер на фокс. Като чух гласовете на дубльорите и искрено се зарадвах, че си го зяпам през алтернативни канали. Тия с едни гласове, все едно "В света на животните" дублират...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 02.11.201712:47

Уебкафе, при положение, че ВИЕ изпиратствахте "Шерлок", за да пишете пространни материали за него, когато излезе последният сезон, моля ви, не публикувайте подобни глупости. (И не, не се опитвайте да обяснявате, че не сте го пиратствали, никой няма да ви повярва.)

И сори, обаче каталогът на Нетфликс поне от България е ужасно беден, или поне беше такъв, когато си спрях акаунта, да не говорим за липсата на български преводи. Те затова хората ползват торент-тракери - защото са по-добра услуга, освен че са безплатни. Защото за Нетфликс тук плащаме същите пари като в Америка, обаче срещу това получаваме двайсет пъти по-малко съдържание. Дори флагманският им сериал, "Къща от карти", в началото не беше достъпен от тук. Преди няколко месеца дисниеви филми нямаше, "Хобит" 1, 2, 3 - нямаше, Междузвездни войни - нямаше, Карибски пирати - нямаше, Батман - нямаше, "Последното кралство", дето го продуцират от Нетфликс, го нямаше, "Свръхестествено" го нямаше... Стрелях напосоки, с първите неща, които ми хрумнаха, обаче от тях повечето не ги намерих. А в Замунда ги има, при това добре преведени и без човек да трябва да е непрекъснато вързан към Интернет, за да ги ползва.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

3 1Sion1 | 02.11.201708:15

Lol, and when exactly I can see all of the new movies?! I mean the good movies, not the Amazon rubbish? ! In 3 months, in 4?! And it is a good idea to point thats a commercial article at the beginning.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

2 Kenny McCormick | 02.11.201707:35

А по пощенски гълъб ли го пусна тоя коментар? Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 01.11.2017, 23:35

1 Точно Така | 01.11.201723:37

А като нямаш интернет по някаква причина, какво ще гледаш? Плези се
   

оценка

+1 -0