Малко сняг, много история и една черна комедия | webcafe.bg
Filmcafe logo

Малко сняг, много история и една черна комедия

Големият Лебовски
06.11.2014, 12:54 (обновена 18.12.2014, 17:00)

1 от 7 снимки Назад Напред

Колин Фарел и Глийсън – наемни убийци с ирландски произход

Колин Фарел и Глийсън – наемни убийци с ирландски произход в черната комедия "В Брюж"

Величествени планини, ски, борд, пухкава снежна пудра, нелепи плетени пуловери с елени, чайове пред камина в дървена хижа сред борови гори...

Забравете за момент тези болезнено познати картинни маркери на класическия зимен трип и насочете вниманието си към един изключително изящен град, който трябва да бъде посетен от всеки с отношение към красивото. Брюж. Белгийското бижу с невероятно запазена архитектура от късното средновековие функционира едновременно като огромен открит музей, поп-културен феномен и перфектна платформа за качествени развлечения.

Шибана приказка

Брюж е магнетичната машина на времето с всички онези готически кули, ренесансови палати, каменни улички, канали, катедрали и мостчета, които бихте обобщили с клишираното "приказка". Или "шибана приказка", ако позволите да анексирам цитат на персонажа, изигран от Ралф Файнс във великолепната черна комедия и обяснение в любов към града "В Брюж" - един от най-високо оценените филми на 2008-а, продължил да разгръща културното си влияние през годините.

Нео-ноар

Днес "В Брюж" е иконичен расов представител на нео-ноар жанра и е отговорен за допълнителното уплътняване на и без това солидния туристически поток към този впечатляващ фламандски шедьовър на европейската цивилизация.

Да, средновековната приказка в Северозападна Белгия привлича много туристи, но дори те няма да ви развалят специалното преживяване. Особено през зимния сезон, когато тълпите все пак са по-малко и сюрреалистичната атмосфера трайно се е настанила в малките павирани улички на историческия център на Брюж.

Пристанищният град се намира на малко повече от час път с влак от столицата Брюксел. Пътуването, което излиза по-малко от 30 евро на човек (с връщането в Брюксел) предлага впечатляващи пейзажи от "холандско доминираната" част на Белгия и си е туристичесkа атракция само по себе си.

Стигнете ли в Брюж обаче, започва автентичният "фън".

Градският транспорт там е напълно излишен - слизате от модерната железница и вече сте на 10 минути пеша от красивия площад на Брюж.

Разкошният Grand Markt е сърцето на градчето и величествена визитна картичка на фаламандската кулутра. Площадът е отправна точка за един от най-качествените зимни трипове, които можете да си причините, и ключова локация от наситено черната комедия "В Брюж". Режисьорът и драматург Мартин Макдона създаде впечатляващ филмов дебют, вдъхновен от готическата атмосфера на някогашното могъщо културно и търговско средище. Градът е водеща световна сила в златната си епоха от XII до XV век.

А Макдона успя да пласира очарователно извратена история в приказния контекст на Брюж и да подчертае онова особено чувство, което ще се всели в съзнанието на всеки човек, стъпил на Grand Markt и извил врата си, за да погледне към 83-те метра красота на величествената кула Belfry.

Така се нарича възвишеният готически шедьовър от XIII век, от който полетя персонажът на Брендън Глийсън в свирепо забавния черен филм.

Няма как да се хвърлите от там

Първият развод с кинематографичната тъкан ви предстои на върха на разкошната кула - няма как да се хвърлите от там, защото всичко е обезопасено с телена мрежа. Съоръженията носят сигурност, но отнемат от качеството на гледката. А и кой ще иска да сложи край на живота си точно в този изумително красив град?

Образите на Колин Фарел и Глийсън - наемни убийци с ирландски произход - бяха изпратени на принудителна ваканция в Брюж от шефа си, изигран от Ралф Файнс, след провалена мокра поръчка. Двамата се озоваха в Брюж около Коледа и пренесоха цялата си екзистенциална тревожност и морална уродливот сред болезнено красивите канали и сгради на фламандската приказка.

Днес има цели туристически трипове брандирани с филмовата иконография на "В Брюж".

Ще видите основно британски туристи да се разнасят из града с карти, които обозначават ключовите локации, използвани във филма - кулата, площада, хотела на Фарел и Глийсън, баровете, които посещаваха, местата за снимки на филма с романтичната тръпка на героя на Фарел и онова джудже-расист...

Но истината е, че където и да отидете в историческия център ще се чувствате като на кино. Вулгарността на модерността е останала изолирана някъде навън и Брюж е запазил атмосфера на историчност.

И всичко става още по-красиво през зимата. Снегът може да бъде естетически комплимент на готическите детайли, архитектурните форми на класицизма, ренесансовите балкони, средновековните мостове... Брюж е озвучаван огромните камбанарии на кулите и от копитата на красиви коне, включително и на масивните тежковози, които не могат да бъдат видяни навсякъде.

А вечер е време за джаз екстаз.

Малко неща са по-сюрреалистично вдъхновяващи от това да слушате музиката на Майлс Дейвис, докато пиете плодова белгийска бира в джаз клуб, който се намира в основата на сграда, построена през 1698-а година.

Хотелът, в който ще отседнете най-вероятно ще бъде поне на 300 години и възрастта му ще си личи във всеки един смисъл - позитивен и отрицателен.

Цените са високи - по 7 евро за тъмно Leffe и 18 евро за дегустация на три вида страхотна бира от терасата на сграда-шедьовър.

И си струва. Всичко в Брюж си заслужава. Тази средновековна приказка трябва да бъде разказана на живо. И през зимата.

Oще: белгия  брюж  в брюж  големият лебовски  град  зима  кино  коледа  колин фарел  студ 


Още от Filmcafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 22:32

1 Simeon Panov | 07.11.201418:48

Ray: "Maybe that's what hell is, the entire rest of eternity spent in fucking Bruges."
Love the movie Усмивка
   

оценка

+1 -0