Защо си нямаме български коледен филм | webcafe.bg
Filmcafe logo

Защо си нямаме български коледен филм

Тодор Ковачев
01.11.2014, 15:42 (обновена 07.11.2014, 12:41)
Кадър от филма "Не си отивай"

С това разполага нашето кино, това предлага

Защо нямаме български коледен филм? А защо досега не сте си задавали подобен въпрос, питали ли сте се? Ако не сте, хайде да помислим заедно.

Наистина ли си нямаме такива едни глупашки, наивни, еуфорични и бодряшки филми, които доказват, че Коледа се случва само веднъж годишно? А пък песни коледни, примерно, имаме. Коледуваме си отдавна, тананикайки "От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!", или гледайки нещо подобно по телевизията, ама вносно. Но не примираме в красиво неверие и очакване на празничното чудо от роден филм. Защо така?

Защото отскоро празнуваме Коледа, ще отговорите най-вероятно вие.

Така е, социализмът не зачиташе този празник, но не е там въпросът. Реалистични или не, можехме да имаме опияняващо празнични филми за Нова година и дебаркирането на Дядо Мраз заедно с неговите трогателно скромни подаръци около отрупаната с чупливи играчки елха.

Така най-интимният празник щеше да осъществи копнежа на интернационалното човечество по мир, благоденствие и порцион щастие.

Някои ще кажат, че нямаме такъв филм, бил той сантиментален или шеговит, който да ни настройва и подготвя за коледния празник, защото тоя десен обикновено не получава Оскари!

Далновидна и вярна мисъл. А и не е рентабилно да се дават пари за филм, който може да екзалтира всички в киносалоните и пред телевизора само в краткия отрязък от началото на декември до последния му ден. След това на лентата й изтича срокът на годност и тя става блудкава, неуместна, противоестествена дори.

Друг ще протестира - ние нямаме филм на ужасите, та какво остава за коледен! И причината е една и съща. Не умеем и не искаме нито да се плашим до смърт, нито да се отпуснем до откат в бездните на истинския празник, каквото и да ни струва това. Обичаме да сме си умерени, а не да се разочароваме с прекомерни надежди за нещо ново, хубаво. Пък и много хубаво не е на хубаво, и Петър Дънов го е казал...

Обаче в цялото българско кино намираме епизод, който примирява двата горноупоменати жанра - филм на ужасите и коледен филм в едно.

Новогодишно тържество в българско училище. На празничната сцена Дядо Мраз брътви на децата в скоропоговорка: "Не ме посрещайте с лимонада, знам аз кое е Плиска и кое не е. Кой се подиграва с дядо си Мраз? Никакви подаръци няма да раздам, докато не получа Плиска!".

За младите едно уточнение - "Плиска" не е коняк, нито старата ни столица. Шегуваме се. Коняк е, разбира се. Вместо него дядото получава шамар от директора на училището. И побягва с вик: "Помощ, бият артиста и човека! Кой бие той, аз съм играл Шекспир!"

Значи вече става въпрос за артист, не за чудо... Така си мислехме цял живот и ние, възрастните. А директорът на школото (Филип Трифонов), споделяше по-късно със засуканата си колежка: "Представяш ли си какво е ставало в душичките им?", имайки предвид децата. Директорът е ударил артиста, не защото е пиян, "пияни те са виждали и друг път, а защото е убиец на илюзии!".

Но това става от години в нашите душички и знаем защо младичката учителка му отговаря: "Може би така е по-добре, нека свикват!". Без дори да подозираме това, ние просто... свиквахме. Свиквахме и Дядо Коледа да е примерен като нас.

Сигурно благодарение на този филм нямаме национален проблем с алкохола, а само с пушенето и илюзиите. Затова и в нашето законодателство не съществува закон срещу пиенето - изкуството ни изкорени този пагубен навик в далечната 1976 г., когато припомненият по-горе филм "Не си отивай" излезе на екран като продължение на хита за абитуриента Ран "Момчето си отива". С това разполага нашето кино, това предлага.

А милите братушки, руснаците, които могат много да доверят на света относно алкохолното опиянение и печалните последици от махмурлука, имат два шедьовъра на тази тема - филмът "Ирония на съдбата" и продължението му.

В тях безпаметното запиване е в състояние да направи щастливи много хора във вълшебната нощ, стига само да берат последствията му едно по едно. Това е и изкуството на живота - от пълното падение да изведе чудото, пък киното само се опитва да го имитира.

За зла участ след години в "Лошият Дядо Коледа" с Били Боб Торнтън американците героизираха и опиянчения Санта Клаус. А ние така и не се опитахме.

Ама не сме глупави и знаем - в тематичния раздел "коледен филм" битуват най-големите глупости, заснети на кинолента от изобретяването на седмото изкуство. Дори най-хубавият коледен филм правен някога, "Весела Коледа" (Joyeux Noel, 2005, реж. Кристиян Карион), всъщност е военна драма. Пълен абсурд, нали?

И тази година не успяваме да открием коледни заглавия в киноафиша. По-модни си остават визионите за катастрофи, ужасии и разнообразни чудовища. Оказва се обаче, че българското кино си е научило урока от десетилетия - няма празнични филми, защото седмото изкуство чака нашия край.

Е, ако Дядо Коледа беше българин, можехме да се надяваме поне на биографичен филм.

Oще: lifecafe  български филм  знаменитости  кино  коледа  модни тенденции  празник  пътувания  филм  фотогалерии 


Още от Filmcafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

7 delight | 04.11.201414:18

Хич не ни трябват коледни филми на нас. Нали има "Сам в къщи" 1, 3, 6, 15, 25 .... Много щастлив
Забелязала съм, че има един задължителен пакет с коледни филми, който обикаля по бг. телевизиите от години. За какво да трошим народна парА? Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

6 Citizen X | 04.11.201414:07

http://zamunda.net/details.php?id=417578&hit=1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 04.11.201413:55

Pixie, без да се заяждам, замисли ли се, че историческата епика е най-скъпият жанр в киното? Най-изискващият откъм декори, статисти, костюми...

Както и да е. Коледните филми, които не са "Умирай трудно", са зло. Дивата комерсиализация на този празник, десетки пъти по-ужасяваща от тази около Хелоуин, е причината през декември много-много да не излизам от нас, макар че вкъщи харесваме празника и гледаме да го отбележим подобаващо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 04.11.201412:02

Thanks, Citizen, не знаех, че има. Ама от 60-те, честно и аз не бих го гледала, ще предпочета книгата. За другото си прав, просто си мислех, че с 3D-то ще има някакъв шанс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 04.11.201411:45

Пикси, има филм, от 60-те е. Т. нар. млади не просто ги мързи да четат, всичко е на ниво мозъчна инфантилност и, май, демиджа е непоправим... Всичко им е като в реклама на лууп...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 04.11.201409:34

Много важно, че нямаме коледен филм. Той и Холивуд се поизчерпа с коледната тема.
Онзи ден говоря с едни младежи и някак стигнахме до "Цар Плъх" на Джеймс Клавел. Резюмирах набързо съдържанието и те сякаш проявиха интерес, и аз казвам, че книгата е голяма и си струва човек да я прочете. А момичето попита "А има ли филм по нея?" Младите ги мързи да четат и ако има филмче, по-добре да го изтеглят и без много зор и време да са наясно. Е, защо да няма повече филми по български книги или повече исторически филми, поне ще понаучат нещо. Например един филм за цар Калоян или цар Самуил (щото за хан Аспарух, цар Симеон и княз Борис вече има) в 3D вариант би напълнил салоните и би бухнал поне малко националното ни самочувствие.
За коледни филми пари не си струват да се харчат, въпреки че би било интересно да се види какво ще излезе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

1 МарКом | 04.11.201402:10

Дядо Коледа е Българин! Дядо Мраз също!
Снежанка - и той! (това е в духа на новите ценности :-D )
   

оценка

+5 -0