Списъкът с моите желания | webcafe.bg
Filmcafe logo

Списъкът с моите желания

Зорница Аспарухова
22.11.2014, 13:12 (обновена 29.11.2014, 08:31)
бриджет джоунс

Бриджет даде началото на съставянето на неизменно иронични и саркастични списъци с обещания и желания за жените, които не се чувстват достатъчно еди-как-си, защото някой друг преди това им го е повтарял нон-стоп през цялата година.

Когато казах на една колежка, че ще пиша текст за списъците, които хората си правят неотлъчно в края на всяка година, тя се намръщи и веднага ме апострофира, че това е ужасно клише...

Но дали е така?

Единственият новогодишен списък, който съм чела и който винаги ще препрочитам, е списъкът на Бриджет Джоунс. Преди много години попаднах на него за първи път и се смях с глас. Не защото Бриджит или нейният създател - Хелън Филдинг, бяха открили топлата вода, а защото никой до този момент не беше записвал такова нещо.

Бриджет даде началото на съставянето на неизменно иронични и саркастични списъци с обещания и желания за жените, които не се чувстват достатъчно еди-как-си, защото някой друг преди това им го е повтарял нон-стоп през цялата година.

Истината е, че е човешко да теглиш чертата в края на годината. Не защото денят е чак толкова специален, както циниците обичат да ни напомнят непрекъснато. А защото това е по-скоро емоционално изживяване.

Денят няма нищо общо, но дойде ли декември, всеки започва да се замисля какво е направил през тази година и какво иска да промени за следващата. В повечето случаи, и вие като горката Бриджит, не мърдате към промяна и с йота, и си пожелавате от същото нещо и през следващата година.

Но важното е, че се замисляте.

Защото, по закона на психоанализата: „Признаването на проблема е половината от решението му". Предполагам Фройд не е мислил много за отказването на цигарите, отслабването и пазаруването (храна или обувки, телефон, лаптоп), толкова често, колкото нас.

Защо хората правят списъци?

Който казва, че не прави такива неща (дори и само в главата си), просто лъже. Човек неизменно е устроен да се стреми към нещо повече, допълнително, по-добро, а краят на годината, краят на седмицата, началото на нова възраст, която отбелязваш с рождения си ден, служат именно за такива неща.

Иначе как сме стигнали до тук? Дали е заради списъците да сме по-добри и да умеем повече, не знам, но е факт, че нещо ни движи напред.

Новогодишните списъци на всеки преливат от чисто елементарни нужди и желания до неща, които според създателя си ще променят живота му, живота на близките му, хода на човечеството...

Човек е създаден, за да записва нещата, които иска да постигне, човек има нужда от цел, и веднъж постигната той се устремява към друга.

Клише или не, това е факт и аз съм му благодарна, защото ако не бяха тези дребни цели, тези малки списъци, тези нови начала, сега нямаше да имаме и половината от онова, което смятаме за елементарно покриване на нуждите ни като хора.

Всяко желание е важно и не слушайте този, който ви казва друго. Всяка цел е важна и ако за постигането й е нужен новогодишен списък, няма лошо. Напишете го.

Заглавието ми е вдъхновено от френска книга, в която една съвсем обикновена жена на средна възраст, печели милиони от тотото.

Отначало тя е адски шокирана и не вярва, че изобщо е спечелила нещо. Смята, че е станала грешка. Не е ли с всички ни така? Който и човек да попиташ ще ти каже, че никога не е печелил нищо.

След първоначалния шок, дамата приема фактите такива, каквито са - тя вече е милионер и може да започне нов живот, стига да иска. Затова тя решава да направи списък с всички неща, които иска да промени - от материално и емоционално естество. С течение на времето и хода на книгата, желанията й неизменно се променят, въртят се и тя не харчи и една стотинка от спечелените милиони.

Увъртолила се в желания, които се променят ежедневно, жената не знаеше какво да прави нито с тях, нито със спечелените милиони.

Някой някога беше казал, че човек трябва да внимава какво си пожелава, защото в един момент желанието му може да се сбъдне. Затова с наближаването на края на годината и неизменното създаване на списък с желания, избирайте внимателно.

Всеки прави списъци, когато краят на нещо дойде, умишлено или не. Няма значение дали ги записваш на хартия или просто си ги помисляш. В крайна сметка нали затова броим!

Ако началото и края на нещо, било то и толкова пластично като времето, нямаше значение, защо го броим, отделяме и смятаме? Краят на денонощието, краят на месеца, краят на годината... всички тези неща имат значение за нас.

Аз вече започвам моя списък. А вие?

Oще: бриджет джоунс  желания  зорница аспарухова  коледа  нова година  обещания  равносметка  списък 


Още от Filmcafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.