Алиса, която се бори с Океаните и Времето | webcafe.bg
Filmcafe logo

Алиса, която се бори с Океаните и Времето

лебовскиFilmcafe
31.03.2016, 15:38 (обновена 01.04.2016, 07:56)

Вярвате ли, че Алиса не е малко момиченце на седем и половина, а напета млада жена, поне на около 20 години?

Е, вярвате или не, ако съдим по новия трейлър на "Алиса в Огледалния свят", то фантастичната героиня на Луис Карол категорично не е дете (а в реалността австралийската актриса в ролята на Алиса - Миа Вашиковска, е даже на 26!).

Режисьорът на новата фантазия на Disney, Джеймс Бобин, може и да има по-различна визия за това как трябва да изглеждат нещата с възрастта в Огледалния свят, но поне, доколкото можем да съдим по предоставените официални кадри - по отношение на ефектите, новата адаптация на детската книга няма да разочварова.

Освен цял куп зашеметяващи анимационни хватки, за снимките на филма са използвани цели 12 истински декора, построени в известните студия "Шепъртън", близо до Лондон.

Най-големият декор е градът Витценд, чието изграждане отнема 16 седмици до достигането на внушителните размери от 70 на 30 метра. Този декор се състои от 13 сгради (включително магазинът за шапки Хайтоп), магазин за часовници, сладкарница, няколко къщи и замък.

В снимките на филма са използвани и близо 30 000 метра "син екран", като най-много този ефект е използван за Замъка на Времето и Камерата на Великия часовник на Времето, който е с приблизителни размери 30 на 40 метра.

Новата версия на "Алиса" съдържа и реалистична морска буря, предадена в огромен мащаб, за снимките на която са използвани цели 900 000 литра вода...

Сценарият също се отдалечава донякъде от книгата на Луис Карол, като представя Алиса години след приключенията в Страната на чудесата. Тя е прекарала дълго време плавайки по морета и океани, следвайки примера на баща си.

Връщайки се назад във времето, Алиса се натъква на приятели и врагове в различни етапи от живота им и се впуска в опасна надпревара с времето, за да спаси Шапкаря.

Завръщайки се в Лондон Алиса намира магическо огледало. То я завежда във вече познатия й фантастичен свят, в който приятелите й обаче са променени: Шапкарят е загубил своето величие. Бялата кралица Мирана (Ан Хатауей) изпраща Алиса в търсене на Хроносферата, метален глобус в палата на Великия часовник, който контролира времето.

Иначе героите всички ги знаем - Лудият шапкар (Джони Деп), Белият заек (Майкъл Шийн), Чеширският котарак (Стивън Фрай), Бялата кралица Мирана и, разбира се, Времето - получовек, получасовник, изигран от Саша Барон Коен.

Към вече познатите от "Алиса в Страната на чудесата" герои се присъединява Рис Иванс в ролята на далеч по-консервативния баща на Шапкаря - Заник Хайтоп, който изисква и невъзможното от сина си. Ще видим отново и Хелена Бонъм Картър в ролята на Червената кралица. Ако може да се съди по трейлъра, нейната игра ще представлява истинска наслада за сетивата.

Като всезнаещата гъсеница Абсолем можем да гледаме незабравимия Алън Рикман.

Само за да почетем неговата последна роля в киното, си струва да чакаме с нетърпение премиерата на "Алиса в Огледалния свят", която за България е предвидена за 27 май.

Изпълненото с ефекти приключение ще може да се види у нас в кината на 3D, IMAX 3D и дори на 4DX.

Oще: алиса в огледалния свят  ново заглавие  нов трейлър алиса в огледалния свят  нов филм  премиера  премиерно 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 01.04.201608:54

Пичове,
за разлика от вас публиката си спомня, че преди 5-6 години Миа Вашиковска пак игра Алиса, пак във филм на Дисни и пак беше над 20-годишна. Усмивка

Декори с размери 70х30 метра не са внушителни. Например древрноримския декор, който правиха в Бояна е приблизително 100 на 80 метра при това беше за телевизионен сериал, а не за скъпо кино.

900 000 литра вода също не са огромен мащаб. Това са 900 кубика, тоест колкото вместимостта на градски 50 метров басейн, каквито има стотици хиляди по света. Примерно басейнът в Плачковци е около 1300 куб.м. За сравнение басейнът в мексиканското студио Баха, където снимаха "Титаник", "Господар и командир" и пр., събира 10 000 кубика вода.
   

оценка

+0 -0