Спойлерите, които досега вече би трябвало да знаете | webcafe.bg
Filmcafe logo

Спойлерите, които досега вече би трябвало да знаете

Webcafe
19.11.2018, 13:49 (обновена 21.11.2018, 18:17)

1 от 20 снимки Назад Напред

обичайните заподозрени

Внимание, спойлери! Героят на Кевин Спейси - Кинт Бъбривия - е страшният и тайнствен Кайзер Сьозе от "Обичайните заподозрени".

Спойлерите за филми, книги, сериали и т.н. са нещо наистина досадно, което може да предизвика сериозни крамоли в човешките взаимоотношения и дори да доведе до прекратаяването на контакт между познати (историята познава даже и такива случаи).

Спойлерът като явление представлява предварително разкриване на информация от книга, филм, сериал или въобще история от човек, който вече е запознат с нещата, на човек, на когото тепърва му предстои да гледа или да чете даденото произведение. При това разкриването се случва без предварителното одобрение на този, който все още не е наясно с историята. И е безумно досадно.

Което си е разбираемо. Човек иска да си гледа спокойно филмчето, без някой предварително да му развали удоволствието, разкривайки му, че еди-кога си някой от героите умира, а друг се оказва, че всъщност е убиецът. Някак прецаква самото удоволствие от гледането, тръпката от неизвестното...

Само че... в ерата на интернет, социалните мрежи и YouTube възниква важният въпрос - кога е уместно да коментираш публично нещо, което си гледал вече и силно ти е повлияло (по един или друг начин).

Новите епизоди на Game of Thrones предизвикват милиони реакции още с излъчването си, а те се превръщат в статуси, коментари, мемета и т.н. Същото е и с всеки нов епизод от сагата Star Wars, с останалите големи франчайзи или нашумели сериали. Така в един момент човек трябва да се крие от социалните мрежи, за да не му попадне случайно някой спойлер и да развали удоволствието от гледането.

Паралелно с това обаче има такива филми, с впечатляващи обрати, които вече са се превърнали в култ. Има ги от години и някак не върви на разни хора да се цупят, че това се обсъжда. Някога мистерията в тях би могла да се сметне за спойлер, но вече подобно нещо би било прекалено.

Иначе казано - трябва да си живял в пещера, че да не знаеш някои от тези факти, или просто доброволно да си се покрил в блажено незнание за тези неща.

Затова по-добре да сме наясно - това вече не са спойлери, това е поп-културно образование.

Oще: изненадващ обрат  любими филми  обрат  популярни филми  спойлери  филми  филмов обрат 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.