Режисьорите, отказали се от собствените си филми | webcafe.bg
Filmcafe logo

Режисьорите, отказали се от собствените си филми

лебовскиFilmcafe
09.09.2015, 23:54 (обновена 11.09.2015, 15:03)

1 от 10 снимки Назад Напред

фантастичната четворка

Джош Транк и ”Фантастичната четворка” (2015)

Ден преди световната премиера на „Фантастичната четворка”, режисьорът Джош Транк написа в Twitter: „Една година по-рано имах фантастична версия на този филм. Тя щеше да получи страхотни ревюта. Най-вероятно никога няма да я видите. Но това е реалността”. По този начин Транк потвърди отдавнашните слухове, че Fox не са били доволни от неговия вариант на филма и са нанесли доста промени в него, които даже са изисквали сериозно количество допълнителни снимки.

Режисьорът бързо изтри туита си, но последиците от него удариха по и без това злополучната продукция. Бокс офис специалисти изчислиха, че само от написаното от Трамп филмът е загубил към $10 млн. потенциални приходи.

Тазгодишната „Фантастична четворка" е най-скорошният пример, но далеч не е единственият.

Няма нищо ново в това режисьор да се отрече от филма си и да го обяви за провал - дали като се оплаче от намесата на продуценти и студиа в творческия процес, дали като признае, че вината си е изцяло негова.

Холивуд даже ползваше специално име за такива случаи - Алън Смити беше псевдонимът, вписван в графата „режисьор", когато истинският автор пожелаеше официално да се разграничи от крайния си продукт.

Несъществуващият Смити започва режисьорската си кариера през 1969 г., когато режисьорът Дон Сигел е трябвало да замести Робърт Тотън в "Смъртта на стрелеца". Резултатът бил печален и търсейки начин да се дистанцират от творението си, двамата режисьори се обърнали към режисьорската гилдия на Америка. Така бил изфабрикуван Алън Смити, за да понесе вината за този филм и подобни провали в бъдеще.

А през следващите десетилетия провали не липсват и затова Алън Смити се оказва отговорен за още около 30 игрални и телевизионни продукции, преди да бъде пенсиониран през 2000 г.

Оказва се, че поне в този аспект младият режисьор на „Фантастичната четворка" Джош Транк е в много добра компания - включваща имена като Стенли Кубрик, Дейвид Финчър, Дейвид Линч и Стивън Содърбърг. В галерията се връщаме назад към филмите, от които те са се отрекли.

Oще: алън смити  американска история x  версия  дейвид линч  дейвид финчър  денис хопър  джош транк  дюн  кийфър съдърланд  монтаж  отказали  отричане  пришълеца  продуцент  режисьори  снимки  стенли кубрик  стивън содърбърг  студио  фантастичната четворка  филми  холивуд 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани