Какво е нужно, за да превърнеш Крисчън Бейл в двойник на Дик Чейни | webcafe.bg
Filmcafe logo

Какво е нужно, за да превърнеш Крисчън Бейл в двойник на Дик Чейни

лебовскиFilmcafe по Hollywood Reporter
11.12.2018, 13:05 (обновена 13.12.2018, 13:00)

И какви трикове използва гримьорът на продукцията за целта

Един от най-очакваните филми за края на годината е "Vice", биографичният поглед, който режисьорът Адам Макей отправя към един от най-могъщите мъже на нашето време Дик Чейни. Една от основните причини за това е грандиозната трансформация, която актьорът Крисчън Бейл преживява, за да влезе в образа набившият вицепрезидент на САЩ от мандата на Джордж Буш-младши.

Разликата е покъртителна, дори и предвид факта, че Крисчън Бейл отдавна има навика да качва и да сваля десетки килограми за ролите си, независимо дали става въпрос за страдащ от инсомния механик, или за мускулестия Батман. Сега виждаме Бейл състарен, със солидно шкембе и увиснали бузи.

Разбира се, промяната не е само негово дело. Приемайки предизвикателството да превърне актьора в двойник на Дик Чейни, професионалният филмов гримьор Грег Каном се вижда принуден да използва всеки трик, който е научил през дългогодишната си кариера в бранша. Каном е трикратен носител на "Оскар" за грим благодарение на работата си в "Мисис Даутфайър", "Дракула" и "Странният случай с Бенджамин Бътън".

За "Vice" Каном избира комбинация от грим, протези и перуки, така че 44-годишният Бейл да може да изобрази американския политик още от 21-годишна възраст до момента, в който той е вече на 75 години.

Както казва самият гримьор, дигиталната преработка е единственият инструмент, който не е употребил при трансформацията на Бейл.

За да прилича на вицепрезидента в по-късните му години, на Крисчън Бейл се налага да носи специална обвивка, която покрива врата, бузите и брадичката му, имитирайки допълнителни тлъстини.

Каном обяснява, че актьорът никога досега не бил слагал подобни "протези", така че в самото начало бил изключително подозрителен към тях. Когато обаче най-сетне ги сложил и установил, че съвсем спокойно може както да се движи, така и да изобразява мимики, той бил доста доволен.

През цялото време Бейл трябвало да носи две малки приспособления на носа си, за да може да прилича максимално на Дик Чейни.

"Той има малка вдлъбнатина отстрани на носа си, така че трябваше да го направим малко по-широк и малко по-дълъг", обяснява Каном.

След като приключва първата част от заснемането на филма, която изобразява младия Чейни, актьорът е бил принуден да бръсне главата си всеки ден. При всички снимки върху главата му се поставя солидно количество грим, за да изглежда той автентично плешив.

Колкото до лицевия грим, цялостният облик на Бейл включва широко приложение за чисто гримьорските техники - акценти и сенки.

"Използвах специален грим-маска, който можете да използвате върху гума и протези. Тя се държи много добре и дава прецизност, която изглежда много реална. Бих използвал различни цветове за база, а последното нещо, което правех е да положа червено, за да подсиля червените места по лицето му, така че те да изглеждат наистина естествено", обяснява Каньом, който лично е полагал грима върху лицето на актьора.

Последният елемент от външния вид на актьора е специална перука, конструирана така, че да направи главата на Бейл да изглежда малко по-широка към върха си, за максимална прилика с Дик Чейни.

По същия начин гримьорът постъпва и преди години за филма "Мисис Даутфайър". По думите му Робин Уилямс е имал голямо чело, което е трябвало до известна степен да бъде скрито от перуката. Самата перука се смъква малко по-надолу, за да може челото да изглежда по-малко и по-женствено (предвид факта, че Робин Уилямс се преструва на жена).

Всичко това дава още един, често недоглеждан от публиката резултат - тежък и изтощителен график за актьора. За по-сложните визии, в които Бейл е трябвало да се появи, конструирането на целия грим е отнемало от три и половина до четири часа, за да може абсолютно всичко да е готово и да е на мястото си.

Гримьорът разказва също така, че в някои дни е трябвало да бъдат заснети сцени, в които Бейл трябва да носи два различни типа грим за различни възрасти. Така той трябва да изтърпи не просто полагането им, но и свалянето им, което също отнема време.

"Бях много загрижен за това, че Крисчън трябва да седи толкова много време, за да му бъде сложен грима, но той никога не показа, че има проблем с това. Докато правехме грима му, той изследваше Чейни - снимките му, видеозаписите му, всичко", разказва още Каном.

В крайна сметка резултатът е зашеметяващ. Филмът още не се е появил по кината, но мнозина вече вещаят на Бейл "Оскар" за ролята. Почти сигурно е, че и Грег Каном ще прибере още една статуетка у дома. А и както казва старата поговорка: "Трай, бабо, за хубост!" Или за големи филмови награди.


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2017, 23:29

1 rumenvd | 11.12.201822:17

Важно е да може да се превъплъти в ...РЕПТИЛ!
   

оценка

+0 -0