Най-запомнящите се роботи убийци в киното | webcafe.bg
Filmcafe logo

Най-запомнящите се роботи убийци в киното

лебовскиFilmcafe
13.09.2018, 11:24 (обновена 14.09.2018, 11:32)

1 от 9 снимки Назад Напред

терминатор

Т-800, "Терминатор" (1984 г.)

Едва ли има по-легендарен робот убиец от Т-800, изигран от Арнолд Шварценегер в първия "Терминатор". Филмът разказва за бъдеще, в което изкуственият интелект "Скайнет" е преценил, че човечеството е заплаха. Поради това е започнал масов геноцид с помощта на роботи убийци от всякакъв вид и размери. Един от най-ефективните видове са терминаторите - метални скелети, покрити с човешка плът. Един такъв е изпратен в миналото - през 80-те, за да убие майката на бъдещия герой на човешката съпротива, преди тя още да го е родила. Шварценегер е перфектен в ролята на вдървена машина, опитваща се да прилича на човек, която пуска кратки и запомнящи се реплики и не може да бъде спряна от почти нищо (освен от една разбесняла се блондинка, както се оказва).

Следващите филми от поредицата превърнаха Т-800 Model 101 (т.е. моделът, който има визията на Арни) в добрия герой, но за сметка на това ни дадоха и други интересни интерпретации по темата за роботи убийци. Ненадминат май ще си остане Т-1000 (Робърт Патрик) от "Терминатор 2", който е създаден от течен метал и може да приема всякаква форма, да копира всяко лице и да превръща всеки свой крайник в оръжие.

От "Терминатор" до "Матрицата" Холивуд често ни представя истории, в които роботи-убийци се обръщат срещу своите човешки създатели. Едни искат да ни заличат от лицето на Земята, други - да ни ползват за батерии, трети - чрез телата ни да развъждат извънземни видове...

В общи линии концепцията за бойна машина, която да не зависи от човешка команда, разбираемо не се нрави на хората, а с подобни сюжети киноиндустрията на САЩ допълнително засилва тези страхове.

Темата обаче вече излиза извън рамките на научната фантастика и се прехвърля в реалността. Напредъкът в технологиите ни доближава все повече до деня, в който такива машини ще могат да бъдат съзадени (ако вече не са).

Доказателство за това са и тревогите по темата в Европейския съюз.

Европейският парламент вече прие резолюция, която призовава за международна забрана на разработването, производството и използването на "оръжия, които убиват без човек да взима решението за откриване на огън". Т.е. на роботи убийци.

Става дума за такива машини, които са програмирани да избират и ликвидират цели чрез изкуствен интелект и без човешки контрол. А противниците на идеята за тяхното използване твърдят, че те могат да станат опасни при една кибер-атака или при грешка в програмирането им.

Предстои темата да бъде обсъдена и в ООН, но същевременно вече има държави, които се доближават все повече до използването на автономни бойни системи. Сред тях са САЩ (основен източник на сбъркани роботи убийци в холивудските филми), Китай, Израел, Русия и Великобритания.

По този повод в галерията ни ви припомняме някои от най-запомнящите се роботи убийци от филмите с пожеланието такива истории да си останат само на екран.

Oще: westworld  автономни машини  алисия викандер  апокалипсис  блейд рънър  европейски съюз  изкуствен интелект  матрицата  машини  метрополис  прометей  ридли скот  роботи  роботи убийци  терминатор  филми 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 14.09.201809:36

"Аз, роботът" (2004 г.)... едноименната творба на великия Айзък Азимов... (все пак може да решите да гледате филма, в случай, че не сте)..."

Няма да е зле и вие да го гледате преди да пишете за него. Убиецът във филма беше централният изкуствен интелект, а не този робот от снимката.
И книгата "Аз, роботът" не е една творба, а сборник с разкази писани по различно време.

Едно време кино кримитата и екшъните се смятаха за забавление от масовата култура без особени художествени свойства. В днешно време масовият "журналист", освен, че не чете книги вече даже и кино не гледа, а просто преписва каквото му падне.
   

оценка

+0 -0