"Как да работиш с мъж, ако се държи прилично само заради договор?" | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Как да работиш с мъж, ако се държи прилично само заради договор?"

лебовскиFilmcafe
26.02.2019, 15:17 (обновена 27.02.2019, 13:39)
Ема Томпсън

Снимка: © Getty Images

Според Ема Томпсън отношението към жените няма да се промени за една нощ или дори за година

"Ако мъж е опипвал жени в продължение на десетилетия, защо една жена би искала да работи с него, при положение че единствената причина той да не я опипва и сега е, че в договора му пише да се държи „професионално"?"

Това е един от въпросите, които актрисата Ема Томпсън задава към продуцентите на анимационния филм "Luck", от участието си в който тя наскоро се отказа.

Актрисата трябваше да озвучава един от героите в анимацията на Skydance за вековната война между две организации, които отговарят за добрия и лошия късмет в ежедневието на хората. Режисьор на филма е Алесандро Карлони, който стои зад "Кунг-фу Панда 3" и с когото Ема Томпсън би се радвала да работи.

Наскоро обаче продуцентската компания Skydance нае на ръководна позиция аниматора Джон Ласитър, обвинен в сексуално посегателство над жени.

Решението Ласитър да бъде нает на позицията беше посрещнато с недоволство, след като само няколко месеца по-рано той беше освободен от Pixar след поредица обвинения за неподходящо поведение и това, че в работата си е създал атмосфера "като в студентско общежитие".

Изпълнителният директор на Skydance Дейвид Елисън изпрати дълъг имейл до всичките си служители, за да обясни назначението. В него той посочва, че Ласитър е задължен чрез договор да спазва професионално поведение на работа. Междувременно самият аниматор се е извинил за действията си и е поискал втори шанс да докаже себе си пред новия си екип.

Мирей Сория, която дистрибутира филмите на Skydance от страна на Paramount Pictures, предприе изключително необичаен ход, като събра своите служители жени, за да им подчертае, че имат право да пожелаят да не работят с Ласитър.

Според Ема Томпсън обаче връщането му на работа е недопустимо. Тя не просто отказа да участва във филма, но и изрази публично недоволството си около назначението на Ласитър. В писмо до ръководството на Skydance тя обясни причините за напускането си въпреки "чудесния Алесандро Карлони". В писмото си тя задава редица въпроси към компанията, за да аргументира нежеланието си да работи с Ласитър.

"Ако мъж е карал жените в своите компании да се чувстват подценени и неуважавани в продължение на години, защо жените в новата му компания да мислят, че уважението, което им засвидетелсва, е нещо различно от роля, която е задължен да играе от своя наставник, терапевт или от трудовия си договор? Посланието ми изглежда такова: Уча се как да изпитвам уважение към жените, така че бъдете търпеливи, докато работя по въпроса. Не е лесно", пише актрисата.

Тя коментира и факта, че даденият му "втори шанс" върви със заплата в размер на милиони. „Какви пари ще бъдат дадени на служителите на Skydance да му дадат втори шанс?", пита тя.

Според нея не е редно и това, че всеки служител на Skydance, който не иска да работи с Ласитър, ще се тревожи за работата си вместо Ласитър да е този, който да се притеснява.

Ема Томпсън допълва, че обича Алесандро Карлони и го смята за невероятно креативен режисьор. Тя съжалява, че се отказва от работата си с него, но „мога да правя единствено това, което чувствам правилно в тези трудни времена на преход и повишаване на колективната осъзнатост".

Актрисата допълва, че отношението към жените няма да се промени за една нощ или дори за година, но вярва, че хората, които като нея са обърнали внимание на проблема, трябва да реагират, защото иначе нищо няма да се промени така, че да бъде предпазено поклението на дъщеря й.

Джон Ласитър е бивш творчески ръководител на Pixar, Walt Disney Animation Studios и Disney Toon Studios. Работил е по редица известни филми като "Играта на играчките" (1995), "Приключението на бръмбарите" (1998), "Играта на играчките 2" (1999), "Колите" (2006) и "Колите 2" (2011). Режисира "Играта на играчките 4", който ще излезе на 21 юни 2019 г.

Той е поредният мъж с висока позиция в Холивуд, обвинен в сексуален тормоз. Новините за неговите действия спрямо жени започнаха да се появяват още от ноември 2017 година след скандала с Харви Уайнстийн, но придобиха широка гласност доста по-късно.

Ласитър беше обвиняван в опипване, нежелани целувки и отправяне на неприлични коментари за женски дадености. Преди време той се извини за повдението си, казвайки, че е провел редица тежки разговори по темата.

"Никога не е лесно да се изправиш лице в лице с грешките си, но това е единственият начин да се поучиш от тях", каза Ласитър.

Oще: luck  metoo  skydance  дейвид елисън  джон ласитър  джон леситър  ема томпсън  кунг-фу панда  сексуално насилие  филм 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.