Един фантастичен филм с напълно несвързан диалог | webcafe.bg
Filmcafe logo

Един фантастичен филм с напълно несвързан диалог

лебовскиFilmcafe, по ArsTechnica, Guardian
10.06.2016, 19:09 (обновена 23.06.2016, 14:40)
Томас Мидълдич в Sunspring

Снимка: © YouTube.com

Томас Мидълдич играе главната роля във филма, измислен от изкуствения интелект Бенджамин

В наши дни роботите се пробват във все повече човешки дейности като готвене, рисуване, писане на поезия и даже играене на бордови игри. Когато обаче робот се заеме да пише филмов сценарий, човешката раса все още е твърде склонна да го подцени - поне до момента.

За да промени нагласите идва Sunspring, късометражна фантастика, чийто сценарий е изцяло написан от изкуствения интелект, нарекъл сам себе си Бенджамин.

Сценарият е екранизиран от режисьора Оскар Шарп, действал в екип с изследователя на изкуствен интелект от Нюйоркския университет Рос Гудуин - който е също и създател на Бенджамин. В базата данни на невронната мрежа, каквото всъщност представлява Бенджамин, са били вкарани сценариите на множество класики на фантастичното кино като „12 маймуни", „2001: Космическа одисея", „Пришълеца", „Блейд Рънър" и „Ловци на духове" (включително и сериали като „Досиетата X").

С времето изкуственият интелект се научил да имитира структурата на киносценария, да раздава реплики на отделните персонажи и даже да добавя конкретни режисьорски бележки.

Затова той бил напълно подготвен, когато получил задачата да напише сценарий за Фестивала на фантастичното кино в Лондон.

Фестивалът съдържа специално 48-часово предизвикателство, в което състезаващите се режисьори трябва да направят филм само за два дни с някои конкретни общи критерии. След като бил запознат с тези критерии, Бенджамин отпечатал своя сценарий на малък принтер в присъствието на екипа на филма.

„Веднага щом го прочетохме, всички около масата се скъсахме от смях", разказва режисьорът Шарп. Те с удоволствие екранизирали сценария, съдържащ привидно несвързан диалог между трима герои и объркващи насоки към режисьора като „Героят стои на стълбите и е седнал на пода".

Авторите събрали актьорски състав - начело с Томас Мидълдич, известен най-вече от сериала „Силициевата долина", и за два дни реализирали късометражния филм.

Резултатът е странно забавна и в някаква степен мрачна фантастика с история за любов и отчаяние - или нещо подобно.

Героите са трима души, които вероятно живеят на космическа станция и може би са в ситуация на любовен триъгълник. Екипът е спазил сценария на робота много точно, не само в диалога, но и в допълнителните му бележки, затова например в един момент героят на Мидълдич изплюва очната си ябълка най-ненадейно.

Sunspring си има даже собствена песен, чийто текст също е написан от Бенджамин, след като той се запознал с лириките на над 30 хил. поп песни.

Целият филм вече е достъпен в YouTube, за да ни убеди, че ерата на роботите може и да наближава, но работата на сценаристите не изглежда застрашена от това.

Oще: база данни  бенджамин  диалог  изкуствен интелект  късометражен  невронна мрежа  режисьорски бележки  робот  роботи  сценарий  сценарист  томас мидълдич  фантастика  фестивал  филм 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани