"Човеци в черно" и "Х-хора": Да изчистим Холивуд от сексизма | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Човеци в черно" и "Х-хора": Да изчистим Холивуд от сексизма

големият лебовскиГолемият Лебовски
07.07.2019, 08:46 (обновена 09.07.2019, 07:30)
Мъже в черно

Едновременно най-абсурдната и модерна теория е, че филмовите заглавия с думите „мъж" или „мъже" вече нямат място в развлекателната индустрия.

"Х-мен: Тъмния феникс" и "Мъже в черно: Глобална заплаха" не успяха да възпламенят бокс-офиса и да задоволят комиксовите блокбастър потребности на повечето фенове на подобни филми. Двете поредни високобюджетни продължения отплуват като солидни разочарования и вече се започва с оправданията и обясненията.

Едновременно най-абсурдната и модерна теория е, че филмовите заглавия с думите „мъж" или „мъже" вече нямат място в развлекателната индустрия.

Политически коректната перспектива разглежда присъствието на тези вече обидни думички като ретроградна, репресивна и архаична изява на ранения патриархат, който трябва окончателно да бъде победен от силите на феминизма и инклузивността. Включването за тези хора означава изключване. Без "мъжки" фигури на речта в заглавията, моля! Звездата от "Мъже в черно: Глобална заплаха" Теса Томпсън е първата жена, при това чернокожа, която участва в главна роля в поредицата, и с нея в центъра на събитията името на франчайза наистина става "проблематично". Теса Томпъсн има решение на проблема. В интервю тя сподели, че за в бъдеще е добре да се помисли за смяна на заглавието. Томпсън предлага "Хора в черно" или "Човеци в черно".

Може би така филмите ще имат повече успех. А може би просто трябва да имат по-добър сценарий, режисура, диалог и актьорски изпълнения.

И все пак очакваме с нетърпение как ще се представи едно потенциално продължение на поредицата, озаглавено направо "Джендърфлуидни небинарни агенти на инклузивността в тъмно".

Мутантите от "Х-мен" също ги чака своеобразен "възродителен процес". Продуцентката в студиото "Марвел" Виктория Алонсо каза, че не знае "накъде води бъдещето на поредицата". "Смешно е, че хората ги наричат Х-мен. Толкова много жени супергерои има в тази група и смятам, че заглавието е остаряло", убедена е Алонсо.

Виктория говори това, което мислят почти всички прогресивни активисти, които пък представляват 0,5 процента от фенската база на комиксови филми като "Х-мен". Това изпълва някои хора със скептицизъм относно възможността една джендър справедлива реформа да е в състояние да подобри резултатите на бъдещи филми от сагата.

Отново едно скромно предложение - може би сценарият, режисурата, диалогът и актьорските изпълнения са по-важни от социалната справедливост и политическата коректност.

А може би не. Холивуд е изгубил здравия си разум и в последно време е доминиран изцяло от импулсите за радикална идеологическа промяна.

Как би изглеждал филмовият пейзаж, ако новата "сошъл джъстис" утопия достигне логическата си кулминация? Ясно е, че мафиотската класика на Копола "Кръстникът" ще стане "Кръстницата". "Добри момчета" - друг ганстерски шедьовър, този път на Скорсезе - моментално става "Добри момичета".

А пък полицейската екшън комедия на Майкъл Бей "Лоши момчета" се преправя на "Лоши момичета", което е и заглавието на безброй произведения от жанра за възрастни, така че очакваме забавни обърквания. Същите сугестии дебнат зад неизбежната смяна на "Сам вкъщи" със "Сама вкъщи".

Поне "Индиана Джоунс" май няма нужда да се сменя, защото си звучи като унисекс име. Но за "Джеймс Бонд" адекватен вариант е "Джина Бонд", а за "Лудият Макс" - "Лудата Мара". "Цар лъв"? "Царица лъвица", разбира се?

Естествено, само филмовите заглавия не са достатъчни. Компаниите, които ги произвеждат и разпространяват също трябва да се прочистят от дълбоко вкоренения патриархален сексизъм.

Няма да има вече останки от злокобното минало като "Уорнър Брадърс". Как ви звучи „Уорнър Систърс" представя"? Точно така, перфектно е.

Oще: x-men  мъже в черно  теса томпсън  х-мен  хора в черно 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 07.07.201923:14

Хари е прав. На всичко европейски езици думата "човек" е от мъжки род, като в английския и романските е идентична с "мъж". В турския родове няма и означават човека с името на първия мъж - Адам.
Голямо пренаписване на речници ще падне, докато се изчисти сексизмът. То е започнало още преди началото на миналия век в посока изпростяване на езика, но дори Оруел не е могъл да си представи накъде ще избие.
В Канада започнаха с редактиране на националния химн. Кой е следващият?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

6 Kikone | 07.07.201919:57

И да сменят името и да не го сменят си е все тая ако филма/франчайза е калпав. И да смениш името на лайното то си остава говно... все си е смърдоляк.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

5 Specifier | 07.07.201918:45

НЕ СМЕЙТЕ ДА ХУЛИТЕ

великото и светло учение на Неомарксизма!

То е най-прогресивното, най-правилното и единствено верното, каквито са и съставните му части:

феминизъм/джендъризъм, мултикултурализъм, затоплизъм/зеленизъм, веганизъм, пацифизъм, антифашизъм, SJW-изъм, BLM-изъм,...

Вижте успехите ни в Европа - вече на много места прогресивните сили се пребориха за правата на жените, ЛГБТ, малцинствата и клетите емигранти. Приеха се изключително правилни закони в Германия и Франция срещу омразната буржоазна измислица, "Свобода на словото".

Само в САЩ мракобесникът-реакционер Тръмп е обявил война на прогресивните силии и пречи на освободителното движение. Но краят му е близо, ще съборим робовладелската конституция и ще установим народно управление.

Ние ще победим. Защото нашето дело е правилно.

Защото скоро ще ни принадлежи Европа, а утре - целият свят.
Скоро ще се роди Новият човек, строител на Новия свят - горд, безполов, необременен, както от буржоазни морални предрасъдъци (свобода на словото, семейни добродетели, семейно възпитание на децата и т.н.), така и от зловредното влияние на буржоазните науки, създадени от белите хетеросексуални мъже.
Свят без войни, без агресия, където ще процъфтявят удоволствията и радостта от живото, под зоркия поглед на дъжавата-Майка.

Който НЕ ВЕРВА е фашист, реакционер и враг! Затова требва да бъде подложен на репресии (но без да се пролива кръв), както ни съветва Учителя (виж гениалния му труд "Репресивна толерантност).
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 07.07.201917:35

Освен това, лудостта е дегенеративна - развива се винаги към по-зле.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 07.07.201917:22

На повечето езици, човек е синоним на мъж - един човек, една жена, едно дете...

Ще трябва да се измисли наистина новговор, по Оруел!

А нали в кафето сте либерали, какво сега не ви харесва в новата лудост на Холивуд? Веднъж пуснати на свобода, лудите не се спират пред нищо, не случайно има поговорка:

Луд умора няма, само се поти!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

2 Kenny McCоrmick | 07.07.201916:44

Man не значеше ли и "човек" на английски, или е преминала някаква езикова реформа вече? А Теса Томсън е трогателно некадърна, независимо дали е жена в черно, човек в черно или извънземно в черно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

1 nikito_blend | 07.07.201916:39

Като променят заглавията на поредиците никой няма да разбере че има нова част. А доводите им са просто смешни и жалки.
   

оценка

+2 -0