Кои са най-реалистичните психопати, които Холивуд е създавал | webcafe.bg
Filmcafe logo

Кои са най-реалистичните психопати, които Холивуд е създавал

Webcafe
13.11.2017, 16:45 (обновена 15.11.2017, 08:59)

1 от 10 снимки Назад Напред

антъни хопкинс

Топ 3 на най-правдивите образи на психопати във филмите и още три страшно въздействащи, но определено нереалистични персонажи

Страхът отдавна е индустрия и филмите на ужасите са може би най-голямата брънка в нея. А какво биха били хорорите без доволното количество психопати и откаченяци, които да създават у зрителя този дебнещ страх. Но реално в каква степен психопатите във филмите са реалистични? И не са ли те по-скоро плод на творчески талант, отколкото правдиви персонажи.

Реалността е, че психопатите далеч не изглеждат като хилещи се злобно зли учени, които са напът да унищожат света.

За да намери действителен отговор на този въпрос, съдебният психиатър д-р Самюел Лайстед е екипът му от общо 10 души прекарват 3 години в изследване на общо 400 филма (излезли между 1915 и 2010 г.) и 126 герои, които могат да бъдат определени като потенциални психопати - 105 мъже и 21 жени.

С помощта на киното екипът разработва инструменти за преподаване на студенти по психиатрия. Паралелно с това те проследяват как в период от един век психопатите са били разглеждани от Холивуд.

Според самия д-р Лайстед да се научиш да диагностицираш психопат не е лесно, като причина за това са не само спорните определения за това какво е психопатията, но и защото студентите имат сравнително ограничени възможности да интервюират психопати.

Факт е, че психиатрите и невролозите отдавна са идентифицирали поведенческите характеристики на психопатите и онези части от мозъка, които изглеждат да функционират по различен начин, отколкото при средния човек.

И въпреки това много неща остават неизвестни. Експертите все още не са съгласни дали и при какви условия има генетична основа за психопатията.

Интересното при холивудските образи на психопатите обаче е промяната във времето. С годините разбирането за психопатията се е променило с появата на реалните серийни убийци като Ед Гийн, Тед Бънди, Джефри Дамър и т.н.

Все пак обаче повечето от портретите на серийните убийци, които Холивуд рисува, не може да се нарекат кой знае колко реалистични. Екипът на д-р Лайстед е успял да извади най-правдивите от тях. Освен тях той описва и някои от изключително въздействащите, но нереалистични психопати, които киното е създало.

Вижте кои са те в галерията.

Oще: антон кригър  норман бейтс  серийни убийци  томи удо  ханибал лектър  ханс бекерт  хенри 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани