Най-добрите и най-лошите филмови продължения | webcafe.bg
Filmcafe logo

Най-добрите и най-лошите филмови продължения

Големият Лебовски
22.01.2015, 16:30 (обновена 07.02.2015, 08:29)

1 от 10 снимки Назад Напред

ал пачино

ДОБРИТЕ

„Кръстникът 2“

Да се заснеме достойна втора част на абсолютно завършения и съвършен филм „Кръстникът“ сигурно е изглеждало като непосилна задача, като епично предизвикателство. Точно каквито ги е обичал гигантският гений Франсис Форд Копола през златното за киното десетилетие на 70-те години.

Копола и оркестрираният от него топ екип правят продължение и отправят предложение, на което не може да се откаже. „Кръстникът 2“ разгръща трагично-диаболичния образ на Майкъл Корлеоне и хвърля мост към младостта на баща му – криминалния патриарх Вито, благодарение на най-изумителното и легендарно паралелно повествование в историята на киното. Пачино и Де Ниро достигат върха на актьорската професия в съответните роли.

Всяка сцена, всяка реплика, всяка монтажна връзка, движение на камерата и музикален тон в този opus magnum допринасят за апотеоза на киното като изкуство. „Кръстникът 2“ е най-доброто филмово продължение и едно от най-важните произведения на XX век.

Повечето комерсиални филми в момента са или продължения, или предистории на финансово успешни заглавия с утвърдена публика. Това, разбира се, е само един от факторите за съмнителното качество на сериозна част от съвременната блокбъстър продукция.

Но колкото и да е разпространено проклятието на сикуъла, повторението в киното не винаги е гаранция за излагация. Съкровищницата на седмото изкуство предлага достатъчно примери за скандално яки продължения, които се гледат дори повече от оригиналите.

Достойните произведения с цифрата 2 в заглавието генерират особено голямо чувство на удовлетворение в киноманските душички. Почти толкова мащабно, колкото е усещането на отвращение след среща с калпаво продължение на топ филм.

Предлагаме ви по пет от най-представителните сикуъли в двете крайности - шибани шедьоври и потресаващи провали.

 

Oще: джеймс камерън  индиана джоунс  кръстникът  маската  матрицата  пришълеца  продължение  проклятие  първичен инстинкт  сикуъл  скорост  терминатор  уестърн  филм  холивуд  шарън стоун 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 23.01.201512:00

За Терминатор 2 съм съгласен, но продълженията са леко неубедителни. Те са просто зрителни ефекти пришити към наложена марка.
Не съм гледал развитието на Робокоп, но може би там също има какво да се каже. Спомням си, че първата част беше голяма драма, олицетворяваща сблъсъка човек-машина, и то като човекът беше въплатен в машина, която се бори с други машини. Имаше очарование.
Интересен е също и случая с Рамбо, но е и много зплетен. Трудно е да се прецени първата част на филма изобщо има ли връзка с останалите, но за последната част съм сигурен, че е епик файл.
Мерси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 12:20

2 Ivaylo Arsov | 22.01.201518:23

Кой сложи "Матрицата 2 и 3 " тука, при това в графа "лошите" ???? Да ходи някъде да отглежда дребен рогат добитък !!!
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 28.12.2014, 02:32

1 тинчо | 22.01.201517:44

Много хора си мислят, че разбират от кино, но не знаят какво говорят. Втората част на джурасик е толкова посредствена, че прави голямото динозаварско лайно от третата напълно в реда на нещата. Спилбърг е много голям, но това не прави напъните му (не са един или два) за шепа долари, нещо повече от поредното холивудско лайно.
   

оценка

+0 -0