Златните филми със златни актьори: Победителите с няколко "Оскар"-а за актьорско майсторство | webcafe.bg
Filmcafe logo

Златните филми със златни актьори: Победителите с няколко "Оскар"-а за актьорско майсторство

лебовскиFilmcafe
10.02.2019, 16:01 (обновена 12.02.2019, 09:52)

2 от 12 снимки Назад Напред

джоди фостър в мълчанието на агнетата

"Мълчанието на ангетата" (1991)

Вторият в категорията на "Големите 5" е легендарният психотрилър по романа на Томас Харис. Това е вторият "Оскар" за главна женска роля на Джоди Фостър и единствен (от общо 4 номинации) за Антъни Хопкинс.

"Оскар" преживяват видима криза на идентичността в последните няколко години, но въпреки всичко (засега) си запазват статута на последна инстанция в кино-индустрията и сезона на наградите. Независимо от злободневните скандали и някои истински озадачаващи решения, Филмовата академия все още прави опити да различава ценните произведения на изкуството от всичко останало.

В повечето случаи, броят на златните статуетки си остава един от най-верните показатели за това дали си струва да отделим 2 часа от времето си за кино или не. А още по-конкретно - филмите с повече от една награда "Оскар" в категориите за актьорско майсторство са почти сигурна гаранция, че няма да останем разочаровани след финалните надписи.

Разбира се, и в този принцип има изключения - достатъчно е да си припомним за "Влюбения Шекспир", един от най-спорните "хитове" в историята на Академията, който спечели 7 награди след 13 номинации, включително за главна и поддържаща женски роли на Гуинет Полтроу и Джуди Денч.

И все пак, в галерията ще можете да видите няколко от онези специални заглавия, които са заслужили 2 или повече награди "Оскар" заради актьорите си. Златни филми, които с удоволствие можете да си припомните в почивните си дни.


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.