Психеделичните филми, които не трябва да пропускате | webcafe.bg
Filmcafe logo

Психеделичните филми, които не трябва да пропускате

Lifecafe, по Taste Of Cinema
04.02.2015, 22:35 (обновена 09.02.2015, 19:45)

1 от 10 снимки Назад Напред

Un Chien Andalou

Андалуското куче (1929), реж. Луис Бунюел

Въпреки че класическият сюрреалистичен късометражен филм на Бунюел е предшественик на психеделията, изкривеното повествование и приличащата на сън визия му придава психеделично излъчване, което е повлияло на много по-късни филми. Неговият филм е перфектен пример за сюрреализъм, стил в изкуството, който използва символизма и ирационалността на безсъзнателното.

"Андалуското куче" е първият филм на Бунюел, и е писан в сътрудничество с видния сюрреалист Салвадор Дали. Филмът започва с бръснар, разрязващ окото на жена, сякаш символично предлага на зрителя да отхвърли предварително изградени идеи и да гледа с нови очи.

Последващите 20 минути се развиват на фона на фрагменти от вагнеровата "Либестод" - драматична ария от "Тристан и Изолда", която така и не стига до кулминацията си, което прави филма още по-изнервящ. Бунюел обърква зрителя, като прескача напред-назад във времето със субтитри, които заявяват "Осем години по-късно" или "Шестнайсет години по-рано."

Няма явен сюжет, а по-скоро амалгама от сюрреалистични образи. Изправени сме пред изкривени религиозни символи, като мравки, изпълзяващи от стигматизирана ръка на главния герой (млад неназован мъж, в ролята Пиер Бачеф), и сценарий, наподобяващи сън - например как младият мъж влачи пиано с труп на магаре върху него, и двама свещеници, стремящи се да се доберат до млада жена (Симон Марьой).

Подобни образи, сюрреалистични по природата си, създават изкривено усещане за реалността, качество, присъстващо в много психеделични филми.

Психеделията във филмите се характеризира с изкривяване (и на образа, и на звука), експерименти в повествованието и монтажа, и понякога - вдъхновени от дрогата халюцинации. Подобно на психоактивните наркотици, които предизвикват завишени сетивни възприятия и изкривяване, психеделичните филми показват на зрителите непознат или наподобяващ сън поглед към реалността.

Тези филми ползват кинематографски методи, повествование, монтаж, звук и музика, за да създават изкривени светове. Без значение дали филмът представя вдъхновено от дрога безумие или създава атмосфера на екзистенциално объркване, тези филми по някакъв начин експериментират със сетивните възприятия на зрителите, за да извадят зрителя от реалността. Тези филми приканват (или в някои случаи заставят) публиката да взаимодейства с разнообразни психеделични образи, звуци и/или повествование.

Oще: галерия  психеделични филми  психеделия  сюрреалистични филми  филми 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.